Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Κερασόπιτα

Καλό Σαββατοκύριακο, 
με μια υπέροχη, λαχταριστή κερασόπιτα 
~ του Παρλιάρου φυσικά!!! J

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη
185 γρ. βιτάμ παγωμένο, κομμένο σε κομμάτια
50 γρ. νερό

Για τη γέμιση:

800 γρ. κεράσια ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι (15 γρ.)
1 αυγό
Λίγη επιπλέον ζάχαρη για το πασπάλισμα 


Ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης στο μίξερ 
 και ανακατεύουμε με το φτερό, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα 
και μετά για 1-2 λεπτά σε λίγο πιο δυνατή, 
μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
 Την τυλίγουμε σε μεμβράνη 
και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
(Εγώ την έφτιαξα από την προηγούμενη μέρα ~ 
μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι 1 βδομάδα!)
Πλένουμε καλά τα κεράσια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. 
Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, 
 τα βάζουμε σε μπολ και τα ζυγίζουμε. 
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
 Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι 
και ανοίγουμε τη ζύμη σε μέτριο φύλλο.
Στρώνουμε το φύλλο σε στρογγυλή φόρμα με έλασμα 20 cm 
(ή σε τσέρκι) και φροντίζουμε να καλύψουμε και τα τοιχώματα.  
Η ζύμη θα περισσέψει και την κρατάμε
 για να καλύψουμε την κερασόπιτα.
Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο σε 2 μπολάκια.  
Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό 
και αλείφουμε καλά την ζύμη. 
 Στρώνουμε πάνω στην ζύμη τα κεράσια
 και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο, 
πιέζοντας τα 2 φύλλα να κολλήσουν καλά.
 Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι 
και αλείφουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.
 Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη λευκή ή καστανή 
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 
για 15΄στους 200 βαθμούς και για ακόμα 25΄στους 190ο.
Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το έλασμα (ή το τσέρκι),
τοποθετούμε σε πιατέλα 
 και την απολαμβάνουμε σκέτη ή με παγωτάκι!
Καλή επιτυχία! 

7 σχόλια:

  1. Σούπερ η κερασένια!!
    Καλό ΣΚ Μπέτυ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ✿✿¸.•°
    Que delícia!

    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ✿✿¸.•°

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστό το κεράσι, λαχταριστή και η κερασόπιτα του Παρλιάρου, φτιαγμένη από τα χεράκια σου!! Το παγωτάκι δίπλα του, άψογη συνοδεία!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. popopo kai na eixa ena kommati twra tha htan uperoxa!!!


    nostimoth kai paneukolh

    Kalo apogeuma!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πεντανόστιμη και εύκολη ακόμη και για αρχάριους στη μαγειρική!!!
    Οι φωτογραφίες είναι πολύ βοηθητικές!!!

    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, χαίρομαι πολύ που την έφτιαξες και σου άρεσε!!!

      Διαγραφή