Τα φαλάφελ, με καταγωγή μάλλον από την Αίγυπτο, είναι ένα παραδοσιακό μεσανατολίτικο ορεκτικό, φτιαγμένο από λιωμένα ρεβύθια (ή φάβα ή από συνδυασμό και των δύο) και μυρωδικά και πουλιέται κυρίως στους δρόμους ~ πλέον είναι γνωστό και αγαπητό σε όλο σχεδόν τον κόσμο και αποτελεί ένα νόστιμο υποκατάστατο του κρέατος.
Υλικά:400 γρ ρεβύθια
Χυμός από μισό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι κύμινο
Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά ταχίνι
Μισό κουταλάκι ξερό θυμάρι
Μισό κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
Μια κουταλιά αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι μέντα ψιλοκομμένη
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για ευκολία, τα ρεβύθια μπορεί να είναι από κονσέρβα.
Διαφορετικά από το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε στο νερό,
την επομένη τα βράζουμε καλά και τα σουρώνουμε.
Ρίχνουμε στο μούλτι τα ρεβύθια, το χυμό λεμονιού,
το σκόρδο, το κύμινο, το πιπέρι καγιέν, το ταχίνι,
το θυμάρι, την ρίγανη και το αλάτι να λιώσουν καλά
και να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τον μαϊντανό
και την μέντα και ανακατεύουμε.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος καρυδιού
και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο
και τηγανίζουμε τα φαλάφελ μέχρι να ροδοκοκκινήσουν ~
περίπου 3 λεπτά, αν το λάδι είναι καυτό.
Τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι
και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ με γιαούρτι και φέτες λεμονιού.
Παραδοσιακά, σερβίρονται μέσα σε ζεσταμένες πίτες
που τις ανοίγουμε στα δύο και τοποθετούμε μέσα τα φαλάφελ
με λίγο κατσικίσιο τυρί και ανάμικτη πράσινη σαλάτα!
Καλημέρα με νοστιμιές....Το φαλάφελ είναι φανταστική νοστιμιά και να πω την αλήθεια δεν είχα ποτέ φανταστεί να το κάνω σπίτι! Μου έδωσες λοιπόν τέλεια ιδέα...Ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTελευταία έχω πάθει ψύχωση με συνταγές ανατολίτικης προέλευσης...δεν θα μου γλυτώσουν τα φαλάφελ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυάου!!!!!! Θέλω να το φάω τώρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ εγώ τα κάνω συχνά Μπέτυ μου, τα μπαχάρια τα απογειώνουν, τα λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φάει και μου αρέσουν πολύ αλλά στο σπίτι δεν έχω φτιάξει! Τι αρώματα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επόμενη συνταγή με ρεβίθια θα γίνει έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία φαίνονται μέσα σε πιτούλα.
Μπράβο Μπέτυ!
Φιλιά
Εμένα μου διαλύονται στο τηγάνι, φταίει το ελαιόλαδο λέτε? Επίσης μπορούμε να τα καταψύξουμε για αργότερα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω πως φταίει το ελαιόλαδο, μάλλον η ζύμη είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ πολύ σφιχτή βγήκε (και άρα τρίβεται και δεν έχει συνοχή) ή πολύ αραιή και δεν δένουν τα υλικά με αποτέλεσμα να διαλύονται. Επίσης το τηγάνι σου να είναι αρκετά ζεστό όταν τα βάζεις μέσα (όχι να καπνίζει) και να μην τα γυρίσεις πολύ γρήγορα, να προλάβουν να ψηθούν από την μια πλευρά πριν τα γυρίσεις απ την άλλη.
Ελπίζω να βοήθησα...
μμμ και σε πόσο λάδι?επίσης τα έβαλα κατεψυγμένα παίζει ρόλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω γιορτή στη κολώνα του σπιτιου το σάββατο και έψαχνα τι να κάνω σε νηστίσιμο!! Φαλάφελ θα κάνω... Θα βάλω και πίτες και σαλάτα και θα το κάνω φτιάξτο μόνο σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σε ευχαριστώ για την ιδέα.. Ηρθε την κατάλληλη στιγμή!!! Ερωτηση: Εξω που πουλάνε έχουν και μια συνοδεία σάλτσας μάλλον από ταχίνι. Εχεις καμία συνταγή?
Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή μου!
ΔιαγραφήΓια την σάλτσα, χτύπα στο μούλτι ταχίνι, σκόρδο, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, χυμό λεμονιού και χλιαρό νεράκι. Ποσότητες δεν σου δίνω, δοκιμάζεις και προσθέτεις!
Να τον χαίρεσαι και καλή επιτυχία στο τραπέζι!
Σε ευχαριστω πολύ!
ΔιαγραφήΤελικά τους έφτιαξα.. Αλλά όπως και Meatsauce μου διαλυόταν στο τηγάνι.
ΔιαγραφήΒάζω την πρώτη δόση σε ηλιέλαιο και αρχισε να αφρίζει τόσο που νόμιζα ότι μπέρδεψα τα μπουκάλια και έβαλα απορρυπαντικό. Οι ρεβιθοκεφτέδες διαλύθηκαν μέσα στο τηγάνι. Εγιναν χυλός. Μετά δοκίμασα να βάλω ελαιόλαδο. Πάλι άφρισε και πάλι διαλύθηκαν εντελώς. Μετά πρόσθεσα μισή κούπα (σχεδόν) αλεύρι και έγιναν όπως της φωτογραφίας σου.
Από γεύση είναι εξαιρετικοί... Απλά νομίζω ότι θέλουν παραπάνω αλεύρι από αυτό που δίνεις. Τη σάλτσα δεν την έφτιαξα τελικά.
Ηταν θέμα μίγματος τελικά!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που τους πέτυχες και σου άρεσαν! :)
Ηταν θέμα μίγματος τελικά!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που τους πέτυχες και σου άρεσαν! :)
Τα falafel είναι από το Λίβανο :)
ΑπάντησηΔιαγραφή