Σελίδες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μουστοκούλουρα τραγανά


Ο μούστος ήρθε πεσκέσι από χωριό της Αρκαδίας
 και εννοείται πως έπεσα με τα μούτρα στο πλάσιμο!!! J
 Υλικά για 80 μικρά μουστοκούλουρα:

700-750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ μούστος
125 γρ ζάχαρη
125 γρ ελαιόλαδο
125 γρ σπορέλαιο
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
Ένα σφηνάκι κονιάκ 
 Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τον μούστο,
 την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, την κανέλα, 
το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
 Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και την προσθέτουμε το μίγμα.
Συνεχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ~ 
εδώ επικρατεί η λογική του ‘όσο πάρει’, 
ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο, 
γι αυτό το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική και απαλή, 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα. 
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο.
Στρώνουμε 2 λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια 
στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου
 και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
 Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Με αυτή την ποσότητα ζάχαρης γίνονται ελαφρώς άγλυκα, θεωρώ όμως πως έτσι πρέπει να είναι ένα σωστό μουστοκούλουρο ~ αν θέλετε πάντως μπορείτε να  αυξήστε ελαφρά την δόση της ζάχαρης.

Καλή επιτυχία!

7 σχόλια:

  1. Καλοφάγωτα Μπετούλα, τα λατρεύω τα μουστοκούλουρα, έφτιαξα και εγώ εφέτος με μια πολύ παλια συνταγή -περίπου σαν την δική σου - και έγιναν περίφημα.

    φιλια πολλά και καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Maria B:

    Μπαίνω να την δω, μήπως την "κλέψω" για τον υπόλοιπο μούστο! :)
    Φιλάκια Μαρία μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα τραγανό μπισκοτάκι θα το πάρω οπωσδήποτε, φαίνονται τόσο λαχταριστά!
    Η Μαρία ακόμα δεν έχει βάλει την συνταγή που λέει στο blog μας, περιμένω κι εγώ να δω πότε θα το αποφασίσει χα χα χαα
    Φιλιά Μπέτυ μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μοσχομύρισαν μέχρι εδώ! Και του χρόνου, καλοφάγωτα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως μ αρέσουν τα μουστοκούλουρα!

    Κι εμενα δεν μου αρέσουν πολύ γλυκά Μπέτυ. Μια χαρά είναι η ζάχαρη που βάζεις.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω!!! Πώς μου αρέσουν τα μουστοκούλουρα κι αυτά φαίνονται πεντανόστιμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή