Σελίδες

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μοσχαράκι bourguignon


Είναι χρονοβόρο και λίγο μπελαλίδικο ~ 
αξίζει όμως απόλυτα και τον κόπο και την αναμονή!
 J
Μια εναλλακτική, νοστιμότατη πρόταση για το
Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Υλικά για την μαρινάδα:

1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
2-3 φύλλα δάφνης
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι δεντρολίβανος

Για το φαγητό:

1 κιλό μοσχάρι (χτένι ή ποντίκι) σε μερίδες
5-6 φέτες μπέικον
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 καρότα
4-5 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 κλαδάκια φρέσκος δεντρολίβανος
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
2 κύβοι βοδινού διαλυμένοι σε 2 κούπες ζεστό νερό
300 γρ μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι

Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε την μαρινάδα:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε φέτες και το καρότο σε ροδέλες.
Προσθέτουμε το κρασί, την δάφνη, το μοσχοκάρυδο και το δεντρολίβανο 
και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε βαθύ μπολ τοποθετούμε το μοσχάρι και το περιχύνουμε με την μαρινάδα.
 Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε την μαρινάδα και την κρατάμε.
Στεγνώνουμε το μοσχάρι σε χαρτί κουζίνας.
Σε βαθύ τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Το βγάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 
και ρίχνουμε στο τηγάνι τις 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.

Ροδίζουμε καλά το κρέας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μπέικον.
 Στο λάδι του τηγανιού σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Μόλις ροδίσουν τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την μαρινάδα, 
τον δεντρολίβανο, την ρίγανη, τους κύβους βοδινού και λίγο αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ½  ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει το κρέας.


Σωτάρουμε ελαφρά τα μανιτάρια με την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο,  
προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και ελάχιστο αλατοπίπερο.
Μόλις αλλάξουν χρώμα τα μανιτάρια τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα 
και πασπαλίζουμε το φαγητό με το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα, δοκιμάζουμε 
 αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.
 Σερβίρουμε με ένα υπέροχο σπιτικό πουρέ!

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους,
με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!!!
 

6 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά υπέροχη συνταγή!
    Εύχομαι από καρδιάς Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Λίλα μου!
      Καλή Χρονιά, με ό,τι καλύτερο ποθεί η ψυχή σου!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Χαλάλι η μπελαλίδικη διαδικασία με τέτοιο αποτέλεσμα!
    Καλή χρονιά Μπετούλα! Υγεία και ευτυχία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το αξίζει!
      Καλή Χρονιά με πολλά χαμόγελα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά κυρία μου!και καλά!
    όσο για την ανάρτηση σου (μου τρέχουν τα σάλια)

    Υγεία πάνω από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ νόστιμο φαγητό!
    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή