Δείξτε στους αγαπημένους σας πόσο νοιάζεστε, προσφέροντάς
τους υπέροχο,
ολόφρεσκο, ζεστό ψωμάκι απ’τα χεράκια σας!!!
6 ½ φλυτζάνια αλεύρι σκληρό (800 γρ περίπου)
¾ φλυτζανιού χλιαρό νερό
1 ½ φλυτζάνι μπύρα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
3 κουταλιές ζάχαρη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι:
Βάζουμε σε μπολ 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι, το χλιαρό νερό και λίγη
από τη μαγιά,
ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη
και αφήνουμε σε
θερμοκρασία δωματίου όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το προζύμι στο μπολ του μίξερ
και προσθέτουμε την μπύρα, την υπόλοιπη μαγιά, το αλάτι,
τη ζάχαρη και το
ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε λίγο-λίγο το
υπόλοιπο αλεύρι
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα
και στα χέρια (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι).
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα
και στα χέρια (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι).
Πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα
και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα
και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή περισσότερα ίσα μέρη,
φτιάχνουμε καρβέλια
και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει
με λαδόκολλα.
Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 50ο και
τοποθετούμε μέσα το ταψί.
Αφήνουμε τα
ψωμιά να ξαναφουσκώσουν για μισή ώρα περίπου.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για
1 ώρα περίπου,
μέχρι να ροδίσουν καλά τα καρβέλια.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμα τα γυρνάμε ανάποδα και τα
χτυπάμε ελαφρά ~
αν κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα
λεπτά ακόμα.
Καλοφάγωτο!
Το ψωμάκι μπύρας είναι το αγαπημένο μου, και η συνταγή σου super!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Λίλα μου, εμένα γενικά τα ψωμιά έχουν γίνει τα αγαπημένα μου τελευταία!
ΔιαγραφήΦιλιά, καλό απόγευμα!
Αγαπητή Μπέτυ καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαι φανατική του μπλογκ σου και σε διαβάζω κάθε μέρα. θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις συνταγές σου, πολλές από τις οποίες έχω δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία μάλιστα.
έχω μία ερώτηση να σου κάνω σχετικά με τη σημερινή συνταγή. εάν αντί για μπύρα, βάλω κρασί, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο?
ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Δήμητρα
Δήμητρα, όχι, δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα, η μπύρα περιέχει μαγιά και εκχύλισμα βύνης που βοηθάνε το ψωμί να φουσκώσει και να γίνει αφράτο και τραγανό, το κρασί φυσικά δεν έχει τα ίδια συστατικά, άρα δεν μπορείς να αντικαταστήσεις το ένα με το άλλο... Αν δεν σου αρέσει η ιδέα της μπύρας, υπάρχουν αρκετές συνταγές για ψωμάκι, πιστεύω θα βρεις κάποια της αρεσκείας σου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλό απόγευμα!
Εγώ τρελαίνομαι για το άρωμα ζεστού ψωμιού που μοσχοβολάει όλο το σπίτι καθώς ψήνονται τα καρβελάκια!!!! Και μόλις είναι έτοιμα, μια φέτα ζεστό ψωμί με βούτυρο και μέλι... Αχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμη συνταγή! Μπράβο!
Βουτυράκι, καλό μέλι ή μαρμελαδίτσα σπιτική, απ τα χεράκια μας... δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, Καλό απόγευμα!
Ζεστό ψωμί και φρέσκο τυρί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Λαχταριστά τα καρβελάκια σου Μπέτυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μπίρα κάνει αφράτη ζύμη.
Εύκολο σπιτικό ψωμάκι.
Φιλιά :)
Ψωμάκι σούπερ-λαχταριστό, το ονειρευόμαι ζεστό-ζεστό με φέτα και ντοματούλα! Θα μπει σύντομα στο πρόγραμμα!
ΑπάντησηΔιαγραφή