Σελίδες

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Χαλβάς φούρνου



Ένας χαλβάς διαφορετικός, με γεύση από πορτοκάλι και φρέσκο βούτυρο!
 Υλικά:

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι βούτυρο
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκάλι
5 φλυτζάνια νερό
Ένα κουταλάκι αλάτι
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Κανέλα
Καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό, 
το νερό, το αλάτι και την φλούδα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά.
Πετάμε την φλούδα και ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, 
ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, 
μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να απορροφήσει όλο το υγρό.
Προσθέτουμε κανέλα κατά βούληση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε τον χαλβά σε μέτριο ταψί,

 πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη 
και ψήνουμε στους 170ο για μισή ώρα περίπου.
Σβήνουμε το φούρνο, ανάβουμε το γκριλ και αφήνουμε για 10 λεπτά, 
να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει μια υπέροχη, τραγανή κρούστα!
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανελίτσα.
Τον απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο!

16 σχόλια:

  1. Αυτός ο χαλβάς είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ νόστιμος και μοσχομυριστός! Να μην σχολιάσω περαιτέρω για την κρούστα, αυτή κι αν θα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύκολος, νόστιμος και μυρωδάτος, σίγουρα θα κλέβει τις εντυπώσεις αυτός ο χαλβάς! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίρνω το κουταλάκι μου και έρχομαι τρέχοντας!!!!
    Υπέροχος ο χαλβάς σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειος χαλβάς.
    πολύ μ αρέσει που είναι φούρνου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω το χαλβά!!και τούτος φαίνεται τόσο λαχταριστός!! καλή και γλυκιά εβδομάδα εύχομαι Μπέττυ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιότατος ο χαλβάς σου!! Έρχομαι και εγώ μαζί με την Έλενα, αλλά θα πάρω το μεγάλο κουτάλι! Για χαλβαδάκι δεν λέω όχι!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα! Ο χαλβάς φαίνεται λαχταριστός! Το βούτυρο να το μετρήσω μια κούπα χωρίς να το λιώσω? Νομίζεις ότι νηστίσιμος θα γίνει καλός, αν αντικαταστήσω το βούτυρο με βιτάμ ή με λάδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σιγουριά, καλύτερα να το μετρήσεις λιωμένο! Με μαργαρίνη θα γίνει εξ ίσου καλός, αν και όχι τόσο μυρωδάτος... μπορείς και με λάδι αλλά θα γίνει πιο βαρύς σε γεύση!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ πολύ για την άμεση απάντηση! Μόλις τον δοκιμάσω, θα ενημερώσω!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραια συνταγη! Ευχαριστω! Προσθεσα και ασπρα αμυγδαλα και κοπανισμενη μαστιχα χιου- μοσχοβολαει το σπιτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια, ωραίες οι προσθήκες σου, πολύ.χαιρομαι που σου άρεσε η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή