Υπέροχα, αφράτα, τριφτά και μυρωδάτα!
400 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
80 γρ ελαιόλαδο
2 αυγά
Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
320 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι μπέικιν
40 γρ γάλα φρέσκο
1 κουταλάκι μαχλέπι
800 γρ αλεύρι μαλακό (ή για όλες τις χρήσεις)
1 κρόκος για το άλειμμα
2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
Αφήνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
για 1
ώρα τουλάχιστον.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο κομμένο
κομμάτια,
το ελαιόλαδο, τα αυγά, το ξύσμα, την άχνη, το μπέικιν,
το γάλα και το
μαχλέπι.
Προσθέτουμε και το αλεύρι
και ζυμώνουμε με τον
γάντζο για 2 λεπτά.
Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα βρεθούμε με μια
ζύμη σκληρή
που δεν θα μας δώσει αφράτα κουλουράκια!
Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη
και την αφήνουμε στο
ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ~
επειδή η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και κολλάει,
αυτό θα μας
διευκολύνει να πλάσουμε πιο εύκολα τα κουλουράκια μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ο
και στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης,
πλάθουμε κουλουράκια
σε διάφορα σχέδια
και τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους
γιατί
θα φουσκώσουν αρκετά.
Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό
και αλείφουμε
προσεκτικά τα κουλουράκια μας.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.
Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου,
ανάλογα με τον
φούρνο και το μέγεθός τους,
μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο
και τα αφήνουμε σε
σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Μπορούμε να τα φυλάξουμε για αρκετό καιρό σε
γυάλινο
ή μεταλλικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Εύχομαι το Αναστάσιμο φως να φωτίσει τις καρδιές
όλων μας!!!
Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!!!
Γιαμι γιάμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Και του χρόνου! Δείχνουν υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως τη! Αμ, δε σε προλαβα... Εφτιαξα χτες τα κουλουρια μου πρωι-πρωι. Παντως και τα δικα σου φαινονται πολυ νοστιμα! Και του χρονου μα εισαι καλα και να εχεις ενα ομορφο Πασχα με την οικογενεια σου! Πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.