Ευχαριστώ
πολύ την Ζωή Κ. για την συνταγή και για την εκτέλεση !
Είναι τόσο εύκολο και πεντανόστιμο
που είμαι σίγουρη πως δεν θα
θελήσετε ποτέ πια φύλλο του εμπορίου!!!
Εγώ σήμερα έφτιαξα με αυτό την αγαπημένη μας σπανακοτυρόπιτα!
Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
Χλιαρό νερό
Νισεστές για τα φύλλα
Γέμιση της αρεσκείας σας
Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ
και προσθέτουμε το αλάτι,
το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα και στα χέρια μας.
Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την σκεπάζουμε με καθαρή
πετσέτα
και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί
μέχρι να ετοιμάσουμε την
γέμιση.
Μοιράζουμε την ζύμη σε δυο ίσα μέρη
και πλάθουμε δυο
μπαστούνια.
Κόβουμε κάθε μπαστούνι σε 8 ίσα μέση,
κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλίτσα, πιέζουμε ελαφρά να πλατύνει
και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο μεγέθους πιάτου του φρούτου, πασπαλίζοντας με νισεστέ κάθε φορά που κολλάει.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο,
πασπαλίζοντας
ανάμεσα με νισεστέ
και τα ανοίγουμε όλα μαζί σε ένα μεγαλύτερο φύλλο,
σε σχήμα και μέγεθος ανάλογο με το ταψί
που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας.
Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο μπαστούνι,
ανοίγουμε
δηλαδή ένα δεύτερο οκταπλό φύλλο.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί,
απλώνουμε επάνω την γέμιση
και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Εν τω μεταξύ έχουμε προθερμάνει στον φούρνο στον αέρα
στους 180ο.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, την χαράζουμε,
ραντίζουμε με
λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας
στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου,
μέχρι
να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αποσύρουμε από τον φούρνο,
αφήνουμε να μισοκρυώσει και
απολαμβάνουμε!
Σημ:
- Αν σας βγει το φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί
μην πετάτε τα περισσεύματα ~ φτιάξτε υπέροχα τυροπιτάκια, κιμαδοπιτάκια ή
πατατοπιτάκια!
- Μπορείτε να διατηρήσετε το φύλλο στην
συντήρηση για 3 μέρες τουλάχιστον, τυλιγμένο καλά μέσα σε μεμβράνη!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν μια εβδομάδα έφτιαξα πέντε μεγάλα ταψιά χορτόπιτας με δικά μου 40 φύλλα όπως πάντα. Αυτή τη φορά κράτησα σημειώσεις σε επίπεδο γραμμαρίου και ml.
Η τεχνική ανοίγματος που μας προτείνει η φίλη σου εξίσου ενδιαφέρουσα.
Ξανθή μου εσύ είσαι μεγάλη μαστόρισσα στις πίτες!
ΔιαγραφήΕγώ τώρα ξεκινάω με το φύλλο, θα δείξει... :)
Πολλή τέχνη το σπιτικό φύλλο αλλά αξίζει τον κόπο το αποτέλεσμα! Αναλυτικότατες οι οδηγίες σου, ευχαριστούμε! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει... και η διαδικασία είναι τόσο αγχολυτική!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σε σένα!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, ακόμη μια φορά, από σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω υπόψη μου την παραδοσιακή συνταγή που λέει οτι βάζουμε λιπαρή ύλη, βούτυρο ή ακόμη και λάδι ,ανάμεσα στα πιτάκια πριν να τα ανοίξουμε σε μεγάλο φύλλο όλα μαζί.Το έχω κάνει και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ λιπαρή και βαριά πίτα, που δεν με ενθουσίασε.
Στη δική σου συνταγή αυτό δεν χρειάζεται, κάτι που βρίσκω καταπληκτικό γιατί αποφεύγουμε τα αυξημένα λίπη και τις θερμίδες.Πρώτη φορά βλέπω μια τέτοια τεχνική.Τα φύλλα δεν κολλάνε πάντως μεταξύ τους, έτσι δεν είναι? Το αποτέλεσμα δεν είναι όμως πολύ στεγνό?
Λ.Σ
Όχι, δεν κολλάνε, στο ψήσιμο το αποτέλεσμα είναι σαν να έχεις χρησιμοποιήσει πολλά λεπτά φύλλα μαζί.
ΔιαγραφήΑν λαδώσεις καλά την βάση του ταψιού και την επιφάνεια της πίτας το αποτέλεσμα στερείται ευχάριστα "λαδίλας"!
Προτείνω να την δοκιμάσεις...
Ότι προτείνει η Μπέτυ είναι εγγυημένο!!!!!!! Υπέροχο το φύλλο σου Μπετούλα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός κι αν είναι έπαινος!!!
ΔιαγραφήΝα σαι καλά Γιωργάκη μου, φιλιά πολλά!
Η πρωτη κληρωση του πανηγυριου μας μολις τελειωσε και περιμενω την διευθυνση σου στο katitimou@gmail.com για το καθιερωμενο δωρακι μας χρυσοχέρα μου εσύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη μου φορά δοκιμασα να ανοιξω φύλλο με την παραπάνω συνταγή,έγινε καταπληκτικό! Να είσαι καλά Μπέττυ μου με τις συνταγές σου.Λενιώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια Λενιώ μου; Τι καλά, πολύ χαίρομαι!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Γεια σου μπεττυ μου γλυκια ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκανα μια κιμαδοπιτα ολο τρελα...τελειο το φυλλο σου...μπραβο....
Κλεονικη
Μπράβο και σε σένα Κλεονίκη! Χαίρομαι που σας άρεσε τόσο! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο λαδακι περιπου σε ml θα χρειαστει η ζυμη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπου 40 ml
ΔιαγραφήΠοσο λαδακι σε ml θα χρειαστει η ζυμη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφή