Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Απίστευτη γεύση και άρωμα, 
η νέα μας αγαπημένη χρυσαφένια μαρμελάδα!!!
Υλικά για 6 μέτρια βάζα:

5 πορτοκάλια
4 μανταρίνια
2 γκρέιπφρουτ
1 λεμόνι
3 κουταλάκια φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
Ζάχαρη λευκή κρυσταλλική


Πλένουμε καλά όλα τα φρούτα και τα βάζουμε 
σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει.
Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. 
Σε 20 λεπτά περίπου, τα μανταρίνια είναι έτοιμα 
και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.  
Τα υπόλοιπα τα βράζουμε για 45 λεπτά συνολικά περίπου, 
μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά, πετάμε το νερό 
και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες –πετώντας τις άκρες,
 τις σκληρές εσωτερικές μεμβράνες και τα κουκούτσια- 
 και μετά σε κυβάκια ~ φροντίζουμε όμως να κρατήσουμε
 τον χυμό που βγάζουν κόβοντάς τα! 
Τα ζυγίζουμε μαζί με τον χυμό τους 
και προσθέτουμε ζάχαρη ίση με το 80% του βάρους τους.
Τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα 
και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
Τρίβουμε το τζίντζερ στον ψιλό τρίφτη και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Σε 25-30 λεπτά περίπου η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
 Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα ~ 
τα πλένουμε και τα ξεπλένουμε με καυτό νερό,
 τα τοποθετούμε ανάποδα στην σχάρα του φούρνου πάνω σε καθαρή πετσέτα
 και ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά.
Μόλις σβήσουμε τον φούρνο βάζουμε μέσα και τα καπάκια 
να αποστειρωθούν και αυτά.
Γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με το καυτό γλυκό, 
τα σφραγίζουμε σφιχτά με το καπάκι τους,  
τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, 
δοκιμάζουμε και αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση, 
προσθέτουμε λίγο τζίντζερ ακόμα!



1 σχόλιο:

  1. Τελεια μαρμελαδα,αν σου αρεσει και η λιγο πικραδα του πορτοκαλιου. Πολυ γρηγορη στην παρασκευη της . ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή