Σελίδες

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Λαδένια – η Ελληνική νηστίσιμη πίτσα!

 Μοιάζει με χορτοφαγική πίτσα, έχει εξαιρετική γεύση φρέσκιας ντομάτας και ελαιόλαδου, νόστιμη και λαχταριστή!  Τα μανιτάρια δική μου προσθήκη γιατί τα αγαπάμε οικογενειακώς!


Υλικά: 

Για την ζύμη:

750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)

1 κ. γλ. ζάχαρη

1 κ. γλ. αλάτι

1 κ. γλ. ρίγανη

4 κ. σ. ελαιόλαδο

Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 2- 2 ½  κούπες)

 

Για την γέμιση:

3 ντομάτες ώριμες

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1 πιπεριά πράσινη

Μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα

Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη

Λίγο ελαιόλαδο

 


Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι και την ρίγανη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.

Λαδώνουμε το μπολ και την επιφάνεια της ζύμης, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο – περίπου 2 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης:

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.



Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια.



Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο.

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε την ζύμη με τα χέρια να καλύψει όλο το ταψί.



Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης και απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση.



Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, στην δεύτερη θέση από κάτω, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί καλά το ζυμάρι.



Απολαμβάνουμε την λαδένια ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 


Καλή απόλαυση!

4 σχόλια: