Σήμερα μοσχοβόλισε το σπίτι! Η πεθερά μου μας έφτιαξε από εκείνο το υπέροχο ζυμωτό ψωμί που συνήθιζε να φτιάχνει ανελλιπώς πριν αρκετά χρόνια και που όμοιό του δεν έχουμε ξαναγευτεί έκτοτε...
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές αλάτι
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
Σε μεγάλη λεκανίτσα έβαλε τα αλεύρια και το αλάτι.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές αλάτι
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
Σε μεγάλη λεκανίτσα έβαλε τα αλεύρια και το αλάτι.
Ζέστανε 3 ποτήρια νερό μέχρι να γίνει χλιαρό και διάλυσε μέσα τη μαγιά.
Έριξε το νερό στο αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να πετύχει μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.
Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 1 ώρα.
Λάδωσε ένα ταψί, τοποθέτησε μέσα το ψωμί, χάραξε ελαφρά την επιφάνεια με ένα μαχαίρι
και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 45 λεπτά περίπου.Λάδωσε ένα ταψί, τοποθέτησε μέσα το ψωμί, χάραξε ελαφρά την επιφάνεια με ένα μαχαίρι
Με την λάμα ενός μαχαιριού δοκίμασε αν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό.
Το έβγαλε από το φούρνο και το αφήσαμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Το έβγαλε από το φούρνο και το αφήσαμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Η ποσότητα του αλευριού είναι κατά προσέγγιση, ίσως χρειαστεί ανάλογα λίγο αλεύρι ή νερό ακόμα για να πετύχουμε την σωστή ελαστικότητα της ζύμης.
betty καλημέρα, μεχρι εδώ μοσχοβόλησε το ψωμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω περιμένω κατί φίλους το Σαββατοκύριακό και λέω να ξεκινήσω τις ετοιμασίες φτιάχνοντας πρώτα το ψωμί.
Φιλιά
Καλέ δεν σε προλαβαίνω!!! Κάθε μέρα και ποστ! Να γιατί όταν πάμε στην Κρήτη παχαίνουμε!!! Με τόσα καλούδια!!! Τέλεια όλα. Και οι μεζέδες και το κουνέλι και το ψωμί!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το ψωμάκι μοσχοβόλισε μέχρι εδώ, ψοφάει για φρέσκο βούτυρο και τυράκι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθημερινό ψωμάκι που δε λείπει ποτέ από το σπίτι μας, μιας εδώ και δέκα περίπου χρόνια ζυμώνω κι έτσι κανείς πια δε θέλει του φούρνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόβλημα η ζέστη της Αθήνας για τη συντήρηση του αλευριού.
Τι όμορφο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου ξύπνησες κρητικές αναμνήσεις...
Να περνάτε πάντα καλά!
*Μπέττυ να ρωτήσω (δεν ξέρω αν θυμάμαι καλά), λάδι δεν βάζει καθόλου η πεθερά σου;
Και μόνο που το βλέπεις, καταλαβαίνεις τι πράγμα είναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια της πεθερούλας!!!
I really need to try baking more bread - it looks great.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖ.: όχι, η πεθερά μου στο συγκεκριμένο ψωμί δεν βάζει καθόλου λάδι, μόνο τα υλικά που αναφέρω στη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήaaa ti wraio pswmi einai auto...granny greatest.. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωριάτικο ψωμί με τα όλα του! Υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ονειρεύομαι με λίγο Κρητικό λάδι επάνω του και ρίγανη!
Πράγματι...για το καλύτερο ψωμί χτησιμοποιήστε τα απαραίατητα υλικά μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια φούλ άρωμα και γεύση μόνο με φυσικό προζύμι...
Ελισάβετ Να υποθέσω οτι όταν λές κουταλιές εδώ, ενννείς κουταλάκια του γλυκού?
NASSO η πεθερά μου στο 1 1/2 κιλό αλεύρι έβαλε 2 κοφτές κουταλιές σούπας αλάτι, εγώ το βρήκα κανονικό σε γεύση, και με 1 1/2 κουταλιά όμως καλό θα είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήThere is nothing better then homemade bread unless of course that bread is made in Greece. There is something about the wheat flour that makes your bread unique. Looks great!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε εφτιαξες Μπετούλα για τα καλά !!! τι Θεικό ψωμάκι είναι αυτό !!!! Υποκλίνομαι καθοτι είμαι λάτρης του σπιτικού ψωμιού !!! τα συγχαρητήρια μου στην πεθερούλα, ευχαριστούμε και τις δυό σας για την συνταγή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, αυτό το ωραίο ψωμάκι το ψήσατε στον αέρα η στις αντιστασεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, στις αντιστάσεις!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα , για να το κόψω μικρότερα καρβέλια το κοβω μετα το ζύμωμα ή το αφήνω λίγο να φουσκώσει πρώτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς μετά το ζύμωμα να αφήσεις την ζύμη να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο, μετά την κόβεις στο μέγεθος που θέλεις, δίνεις σχήμα, αφήνεις τα καρβελάκια να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου και ψήνεις!
Διαγραφήσε ζεστο μερος που λετε ? στο φουρνο μπορω να το βαλω η καπου αλλου ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ζεστό φούρνο που έχουμε θερμάνει ελαφρώς και τον έχουμε σβήσει... ή σε κάποιο σημείο της κουζίνας χωρίς ρεύματα...
Διαγραφή