Ένα πολύ συνηθισμένο οικογενειακό φαγάκι που όμως έγινε ιδιαίτερα νόστιμο γιατί το φτιάξαμε με ένα καλοθρεμμένο (και καλοαναθρεμμένο!) σπιτικό κοτόπουλο από το κοτέτσι της πεθεράς μου!
Καψαλίσαμε το κοτόπουλο προσεκτικά και το κόψαμε σε μερίδες. Το πλύναμε, το βάλαμε στο ταψί και το πασπαλίσαμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θρύμπη.
Κόψαμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και επαναλάβαμε τη διαδικασία με τα μπαχαρικά και μυρωδικά.
Περιχύσαμε το φαγητό με ελαιόλαδο, ρίξαμε και ένα ποτήρι νερό και το ψήσαμε στους 200ο για μισή ώρα.
Τότε προσθέσαμε το χυμό από 2 λεμόνια - η πεθερά μου λέει ότι πρέπει να μισοψηθεί το φαγητό και μετά να ρίξουμε το λεμόνι γιατί έτσι γίνονται και καλοψημένες και ροδοκόκκινες οι πατατούλες.
Συνεχίσαμε το ψήσιμο για 3/4 ακόμα, μέχρι που ήπιε τα υγρά του και ρόδισαν καλά κοτόπουλο και πατάτες.
Το συνοδέψαμε με μια χωριάτικη σαλάτα και κόκκινο κρασάκι που το φέραμε απο το βαρέλι στο κατώι.
Στην υγειά σας!
άλλο πράμα το καλοθρεμμένο σπιτικό κοτόπουλο, το αλανιάρικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ και πείνασα βραδιάτικα και σκανδαλίζομαι. ευτυχώς έχουμε φίλους που μας προμηθεύουν σπιτικά κοτόπουλα και τα τρώμε συχνά-πυκνά, αλλά όσο και να φας πως να μην ζηλέψεις το καλομαγειρεμένο αυτό φαγάκι, ιδιαίτερα αν πεινάς όπως εγώ τώρα;
μάλλον θα παχύνεις εκεί κάτω, κάτι ήξερες εσύ και έτρωγες πολλά ψάρια, πριν φύγεις για διακοπές, εκεί κάτω ταράξατε το κρεατικό, αλλά κι εμάς που ξερογλυφόμαστε!!!!!!!
φάτε μάτια, αλλά όχι ψάρια!!!!!!! τις κρητικές λιχουδιές της Betty's
Επειδή είμαι κατα κάποιο τρόπο λάτρης της κρητικής κουζίνας, παρακολουθώ πάντα τις συνταγές σου που είναι νοστιμότατες, έχουμε πολλά κοινά εμείς οι Ζακυνθινοί με τους Κρητικούς, μας συνδέει...το κάτι τις.Γειά στα χέρια σου!!!>>
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το κοτόπουλο της πεθερούλας είχε όντως ανατροφή και αγωγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεος βρε Μπετούλα με τις κρητικές λιχουδιές, πόσο θα αντέξουμε πλέον????
Γύρνα στην Αθήνα να μας ξαναβάλεις σε δίαιτα με τα ψαρικά, να συνέλθουμε;-)
Φιλιάααα!!!
Κοτοπουλάκι σπιτικό και λεμονάτες πατατούλες. Πρωί πρωί με έβαλες σε πειρασμό. Έχω κι εγώ σπιτικά κοτόπουλα αλλά μου λείπει το βαρελάκι με το κρασί. Εγώ δεν θέλω να γυρίσεις, θέλω κι άλλες μυρωδιές κρητικές να μας στείλεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιό αγαπημένο φαγητό! Και με κοτόπουλο σπιτικό θα είναι φαντάζομαι πεντανόστιμο! Αχ τι μας κάνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χρόνο θέλει ψήσιμο το χωριάτικο κοτόπουλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαρτάται από πολλούς παράγοντες : απ το μέγεθος, αν είναι κομμένο σε μερίδες ή ολόκληρο, απ τον φούρνο κλπ. Γύρω στη μιάμιση ώρα χοντρικά.
ΔιαγραφήΠάντως είναι έτοιμο όταν τραβιέται το κρέας απ τα κόκκαλα!