Αλλά το καλύτερο είναι ότι απέφυγα το ζύμωμα!
Δείτε πως:
Χρησιμοποίησα:
250 γρ. Φαρίνα απλή
250 γρ. Φαρίνα ολικής αλέσεως
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά γλυκού μέλι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Έβαλα το αλεύρι σε μπολ.
Πρόσθεσα την μπύρα, το αλάτι, το μέλι και το λάδι και ανακάτεψα το μίγμα με πηρούνι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Επειδή μου φάνηκε το μίγμα πολύ στεγνό, πρόσθεσα 3-4 κουταλιές νερό. Έγινε μια ζύμη παχύρευστη και κολλώδης.
Τοποθέτησα τη ζύμη σε ταψάκι που το είχα στρώσει με λαδόκολλα.
Πασπάλισα με μπόλικο σουσάμι.
Έψησα σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Έγινε ένα καρβελάκι τραγανό εξωτερικά, σωστά ψημένο εσωτερικά και μοσχοβόλησε η κουζίνα...Άσε δε που μου θύμισε έντονα το υπέροχο ζυμωτό ψωμί της πεθεράς μου!
πολλη ωραια η συνταγη σου. με βολευει αφανταστα. και να σου πω γιατι; επειδη ως συνηθως ξεχναω να παρω ψωμι, το πρωι πριν παω στην δουλεια και το βραδυ που γυριζω γκρινιαζουν που τους το στερω, ειναι ευκολη λυση η συνταγη σου. τα υλικα υπαρχουν παντα στο σπιτι μου, οποτε με βολευει μια χαρα. ευχαριστωωωωω. καλο σου βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά Έφη μου, πιο γρήγορο και εύκολο ψωμί δεν έχω ξαναδεί! και εύγευστο επίσης...
ΑπάντησηΔιαγραφήτην επόμενη φορά θα προσθέσω μυρωδικά, ας πούμε ρίγανη ή δεντρολίβανο...
αν το φτιάξεις πες μου εντυπώσεις.
καλή σου νύχτα...
πήρες φόρα, μοσχομύρισε, ένα ψωμάκι που και μένα με βγάζει από τη δύσκολη θέση, όταν τύχει να ξεμείνω από ψωμί, λόγω ξαφνικών επισκέψεων για ουζάκι, αλλά με τη ζύμη αυτή φτιάχνω και μια γρήγορη πίτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήάντε τώρα και σε ανώτερα, σε κανονικό ψωμάκι
γαστεροπλήξ μικρή είμαι ακόμα, θα μάθω, έχω καιρό, χαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφήααα την πίτσα όμως δεν την είχα σκεφτεί!
ωραία ιδέα μου έδωσες, άντε τώρα καλό σου βράδυ, βιάζομαι, πάω να δω αν έχω τα απαιτούμενα υλικά !!!!
Μπράβο πολύ ωραία ιδέα για γρήγορο ψωμί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μόλις ψήνεται , μιας και δεν τρώμε από το φούρνο εδώ και χρόνια, κι ενώ εγώ κάνω διάφορες δουλειές με πειράζουν "καλέ τι μυρίζει" λε ςκαι δεν ξέρουν.
Καλό βράδυ!!!
ααα Ξανθή, τους έχεις και συ καλομαθημένους λοιπόν ε; πάντως τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ευωδιά του σπιτικού ψωμιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο κι εύκολο ψωμάκι Μπέτυ μου! Καταπληκτική ιδέα!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗρθε πάνω στην ωρα! Την ειχα ξεχάσει αυτή τη συνταγή. Τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.
ΑΣΧΕΤΟ.Μπεττυ μου 'οποτε έχεις χρόνο μπορείς να μου πείς΄,για ψάρι: εκτός από σαρδέλλες/γαύρο με ρίγανη η τομάτα στο φούρνο πως αλλιώς μπορώ να τα μαγειρέψω? Υπάρχει κάποια άλλη συνταγή?
φιλιά.
Τι εύκολο ψωμάκι! Μοσχομύρισε μέχρι εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty πες μου τι ψάρι εννοείς, μικρό/μεγάλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ συνήθως τα φτιάχνω με λαδολέμονο και ρίγανη ή όπως έχει δει με σάλτσα ντομάτας/πιπεριάς...
αν δεν σε καλύπτουν αυτά θα σκεφτώ κάτι άλλο και τα λέμε αύριο..
φιλιά, καλό βράδυ...
φοβερη συνταγη, την κανω και γω σχεδον καθε Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήη αληθεια ειναι οτι δεν το εχω δοκιμασει με ολικης αλεσεως, θα το κανω σιγουρα απο βδομαδα, σκεφτομαι να το δοκιμασω και με διαφορους σπορους να το κανω ποιο... σπεσιαλ
Και σήμερα κουβεντιάζαμε πως να φτιάξουμε ψωμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου μοιάζει εύκολη και πρωτότυπη το δε αποτέλεσμα φαίνεται στη φωτογραφία θαυμάσιο! Θα δοκιμάσουμε πάραυτα!
Την καλησπέρα μου!
Betty μου ωραίο το ψωμάκι σου! Το φτιάχνω και εγώ όταν δεν έχω καιρό για το κανονικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να σου δώσω μιαν ιδέα? Χρησιμοποίησε την φόρμα για τα μάφινς. Σε κάθε θέση για μάφιν βάλε την βασική συνταγή ψωμιού, αλλά με κάποια παραλλαγή. Στο ένα ζύμη με ελιές, στο άλλο με ντομάτα λιαστή, το άλλο με καρύδι, με μυρωδικά, με σκόρδο, με πέστο, με σουσάμι, με πάπρικα ή ότι άλλο σου αρέσει! Τα ψήνεις και έχεις υπέροχα διαφορετικά ψωμάκια, για ένα πιάτο με τυριά και ένα ωραίο Cabernet Sauvignon
Χαχαχα! Τι εύκολο ψωμί είναι αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ την χάρηκα αυτή τη συνταγή Betty μου!
Ψωμί express!
Αλλά και σαν ζύμη για γρήγορη πίτσα, όπως είπε η Γαστεροπλήξ, μια χαρά ακούγεται.
Μια πανεύκολη συνταγή για όλες τις βιαστικές και πολυάσχολες νοικοκυρές...
Ευχαριστούμε,
Καλό βράδυ!
Teleio to pswmaki sou! Mou aresei h mpira sthn suntagh ... kai prepei na exei xexwristh geush auto to pswmi.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο εύκολο (και νόστιμο) ψωμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως το φτιάχνω μόνο με φαρίνα, θα δοκιμάσω και με τον συνδυασμό αλεύρων που αναφέρεις να δω πως γίνεται!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Πολύ ωραίο το ψωμάκι σου Μπέτυ. Και εμένα μου αρέσει αυτή η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μέσα στο σπίτι. Είναι το κάτι άλλο. Φτιάχνω σχεδόν κάθε μέρα εδώ και μήνες και ακόμα με ενθουσιάζει η μυρωδιά αλλά και η γεύση του σπιτικού ψωμιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπετούλα καλή σου μέρα. Μέχρι εδώ μοσχοβόλισε καλέ το ψωμάκι σου !! λατρεύω το σπιτικό ψωμάκι!! γεια στα χεράκια σου !!! φτιαχνω και εγω κάτι παρόμοιο και είναι όνειρο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Τέλειο το ψωμάκι...και τωρα το πρωι θα έτρωγα μια ζεστή φετούλα με μερεντα...μμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το ψωμάκι και τωρα το πρωί θα έτρωγα μια ζεστή φετούλα με μερέντα...μμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΙταλία μια φίλη απ΄τη Σαρδηνία μου'μαθε την παρακάτω συνταγή:
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάρι με χοντρο αλατι... τσιπουρα,φαγκρι,στειρα
Για 1-1,5 κιλο ψαρι χρειαζεσαι 2-3 κιλα χοντρο αλατι.Το'χεις καθαρισει,πλυνει.Σε ενα ταψι ριχνεις το μισο αλατι,βαζεις πανω το ψαρι και το καλυπτεις με το υπολοιπο.Σε προθερμασμενο φουρνο για 40' σε 180 βαθμους.Προσεξε μην μπει στην κοιλια το αλατι γιατι θα γινει λυσσα. Το βγαζεις,πετας το αλατι.Καθαριζεις αλατι,πιπερι,λαδολεμονο.
Στο αλατι μπορεις να βαλεις μυρωδικα αποξηραμενα οπως δαφνη,θυμαρι,δεντρολιβανο,ρηγανι ή μπορεις να βαλεις τα μυρωδικα μεσα στην κοιλια
Καλημέρα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισκέπτομαι για πρώτη φορά το blog σου και το βρίσκω πολύ πολύ ενδιαφέρον.. κατατοπιστικό…
Οι συνταγές σου είναι τόσο προσιτές σε όλους με την βοήθεια των εικόνων…
Όλα είναι πολύ όμορφα…
σε ευχαριστώ για τις υπεροχες συνταγές σου…
Καλό σου βράδυ…
Ελευθερία, εγώ πάλι δεν το χω δοκιμάσει με σκέτη φαρίνα, την επόμενη φορά θα το φτιάξω έτσι, αν και μας αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του ψωμιού με αλεύρι ολικής άλεσης... άρα θα διασταυρώσουμε εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήnavarino-s, πανεύκολη και νοστιμότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήδοκίμασέ το, το συνιστώ ανεπιφύλακτα, χτες που το έφτιαξα είχα τραπέζι στο σπίτι και είχα προμηθευτεί ψωμί από το φούρνο καλού-κακού... στην ψωμιέρα έμεινε όμως, στα μπιφτέκια θα καταλήξει!!!
Αγγελική μου, τι φοβερές ιδέες μου δίνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό κει που δεν τρώγαμε καθόλου ψωμί, τώρα θέλω να φτιάξω όλα αυτά που προτείνεις!
ευχαριστώ, όλες οι παραλλαγές σου μου φαίνονται υπέροχες!
VASILIKI ναι, ναι, και η πίτσα της γαστεροπλήξ αλλά και οι ιδέες της Αγγελικής με ξεσήκωσαν !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria μου ναι πράγματι, μια γεύση λίγο πικάντικη, διαφορετική και νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι, με σκέτη φαρίνα δεν το δοκίμασα ακόμα...είναι καλό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα μου το φαντάζομαι να ψηθεί στον ξυλόφουρνο!!! πω πω το καλύτερό μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria B. και σκέψου ότι είχα επιφυλάξεις για το αν θα πετύχει! αλλά τώρα δεν βλέπω την ώρα να το ξαναφτιάξω! φιλιά και καλό σου βράδυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήpandora με μερέντα, με βουτυράκι και μέλι, μαρμελάδα σπιτική, μαλακό τυράκι, με όλα θαύμα είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν;E allora? είναι η συνταγή που το ψήνεις με τα λέπια και μετά το καθαρίζεις νομίζω ε; δεν το χω δοκιμάσει αλλά μου ακούγεται ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς την ανεμώνη, καλώς ήρθες στην παρέα μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για τους επαίνους σου, προσπαθώ οι συνταγές μου να είναι απλές, προσιτές και κατανοητές, και προ πάντων καθημερινές...
Nαι Μπέτυ μου με τα λέπια,μόνο τα εσωτερικά καθαρίζεις.Κάποια στιγμή θα τη βάλω και στο μπλογκ μου για να υπάρχει :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMπέττυ μου, και μένα,μου θύμισες το ψωμί της μανούλας μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρία παιδιά είχε δούλευε και ζύμωνε και ψωμί...
Λες να τα καταφέρω;
Θα δούμε...
Σε φιλώ!
Να είχα μια ζεστή φετούλα τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή50fm: ... είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις, εδώ τα κατάφερα εγώ! κάνε την απόπειρα και πες μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
kiki: τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά και τη γεύση του ζεστού ψωμιού, έτσι;
Προς Betty Manousos:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ψαρικό θα σου πρότεινα λαβράκι αλα σπετσιώτα και ενίοτε με φιλέτο πέρκας (είναι πιο απλό αφού το ψάρι είναι έτοιμο φιλεταρισμένο). Ολη η οικογένεια τα τιμάει δεόντως... Πολύ απλό φαγητό και γευστικότατο..!
πραγματικα το ψωμι ειναι πολυ νοστιμο.απλως στο τελος αφηνει μια πικριλα...προφανως απο την μπυρα! τι μπορω να κανω για να μην ειναι η γευση του πικρη?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ marianna:
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξέρω γιατί άφησε πικρίλα, μήπως η μπύρα που χρησιμοποιήσες είχε περισσότερο από το κανονικό αλκοόλ; εγώ βάζω heineken συνήθως... μέλι έβαλες;
αν το ξαναπροσπαθήσεις θα χαρώ να μάθω τα αποτελέσματα...
και εγω heineken εβαλα! ενα κουτακι! ναι και ενα κουταλακι του γλυκου μελι. μηπως να βαλω περισσοτερο? η αληθεια ειναι οτι την δευτερη φορα που το εκανα εβαλα και λιγο νερο και δεν ηταν τοσο πικρο! αλλα στο τελος παλι αφηνει μια ελαχιστη πικρη γευση!αλλα γενικα ειναι πολυ νοστιμο..και την επομενη μερα :)
ΑπάντησηΔιαγραφή