Σελίδες

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Γιγάντια μπισκότα σοκολάτας

Η ιδέα μου ήρθε από τα λόγια μιας συναδέλφου που έφτιαξε τα τριπλοσοκολατένια μπισκοτάκια και ενώ της άρεσαν πολύ, μου παραπονέθηκε ότι έγιναν πολύ μεγάλα. Είπα κι εγώ λοιπόν να αλλάξω λίγο εκείνη τη συνταγή ώστε να πετύχω διαφορετική γεύση αλλά και να τα κάνω επίτηδες τεράστια!!!

Βγήκαν 20 γιγάντια μπισκότα:

2 ¼ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι βούτυρο
¾ φλυτζανιού ζάχαρη άσπρη
¾ φλυτζανιού ζάχαρη μαύρη
1 βανίλια
2 αυγά
2 φλυτζάνια σταγόνες σοκολάτας – εγώ έβαλα 1 φλυτζάνι σταγόνες γάλακτος και 1 φλυτζάνι σταγόνες κουβερτούρας

Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 165ο. Αν ο φούρνος δεν έχει αέρα απλά υπολογίζουμε 2-3 λεπτά ψησίματος παραπάνω, στους 170o.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
Σε άλλο βαθύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύοντας ελαφρά με κουτάλι να ενσωματωθούν καλά.
Βάζουμε γεμάτες κουταλιές σούπας από το μίγμα πάνω στο χαρτί, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν πολύ! Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12 με 13 λεπτά το πολύ, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην επιφάνεια.
Τα αφήνουμε εκτός φούρνου να σταθούν για 5 λεπτά και μετά τα μεταφέρουμε στη σχάρα του φούρνου μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α !!!!!

30 σχόλια:

  1. Γεια σου ομορφη κυρια ευχομαι να βγαζεις παντα τετοιες λιχουδιες για ολο το κοσμο με φιλικη εκτιμηση ενας νεος αναγνωστης και λατρεις του μπισκοτου Μαριος Γλυκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι μπράβο!!!!
    Τέτοια τεράστια θέλουμε, τι να μας κάνουν τα μικρούλια, θέλουμε 5-6 από αυτά!
    Ενώ με το μεγάλο, με 2 (τουλάχιστον) είμαστε οκ!
    Καλό βράδυ Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατάλαβες τώρα το νόημα, γιατί να παιδευόμαστε, αυτά είναι ένα και στο χωράφι που έλεγε η γιαγιά μου, ότι πρέπει για τις γαστερόπληκτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I made cookies just like these over the past week-end. I wrap them individually and freeze them and then my son takes one to school for his snack! Today I had to send two.. one for a friend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μπισκοτάκι μόνο έφαγα!!!!!!! Αλλά στο σωστό μέγεθος για τις λιχούδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι πρέπει να είναι τα μπισκότα! Για να μην έχουμε και τύψεις όταν σκεφτόμαστε πόσα καταβροχθίσαμε...αφού μόνο 2 φάγαμε! ;)))))))))))))))
    Τα φτιάχνω χωρίς σόδα. Θα τα δοκιμάσω και με αυτή, όπως μας λες.

    Καλημερούδια Μπετούλα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πηρα ενα και εφυγα τρεχοντας
    θα τα δοκιμασω σιγουρα, οσο για το μεγεθος... τελειο, θα ξετρελαθει ο συζηγος.
    αν θελεις δοκιμασε να βαλεις και λιγο φουντουκι τριμενο (σαν σκονη) τετοια εποχη εχει στα lidl σε σακουλακια. το κακο ειναι οτι... ποτε δεν τρως μονο ενα, ασχετα απο το μεγεθος lol, lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα αγαπημένα μπισκότα των παιδιών. Και όσο πιο μεγάλα είναι τόσο πιο πολύ τους αρέσουν.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα μόνο ένα μπισκοτάκι έφαγα!
    Απενοχοποιητικά και ωραιότατα τα μπισκότα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάπως έτσι "τεράστια" βγήκαν και τα δικά μου πρόσφατα καθώς πρόσθεσα ένα κουταλάκι μπέϊκιν στο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Στην αρχή κάπως πανικοβλήθηκα που τα είδα να "αυξάνονται" δραματικά, αλλά μετά μου άρεσε όλως ιδιαιτέρως η φατσούλα τους.
    Παραλλαγή, αντί για σοκολάτα, μαστίχα κοπανισμένη και σπόροι γλυκανίσου με μια ιδέα αστεροειδή γλυκάνισο κοπανισμένο στο γουδί. Γευστικότατα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερούδια :)
    Αυτά τα μπισκότα βγαίνουν λίγο μαλακά;
    Τα αγόραζα χρόοοονια πριν από ένα μαγαζί αλλά ήταν μαλακά.Α ναι μου αρέσουν και θα τα φτιάξω.

    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλεια είναι!
    Και είναι μία πολύ καλή δικαιολογία ....... ''μα εγώ .... έφαγα ένα μπισκοτάκι μόνο'' :P χεχεχε Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ θα φάω μόνο 1-2. Κάνω δίαιτα! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έμεινε να πάρω και γω ΕΝΑ μπισκοτάκι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κορίτσια καλησπέρα!
    έχει μπισκοτάκια για όλες, μαζευτείτε να τα εξαφανίσουμε!
    ναι βγαίνουν σχετικά μαλακά αυτά τα μπισκότα, όχι πολύ, όσο χρειάζεται για να ταιρίαζουν τέλεια με τον καφέ, το τσάι, το γάλα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. chef marios glukas: καλώς ήρθες Μάριε, χαίρομαι που ένας chef επιδοκιμάζει τη συνταγή μου!
    ελπίζω να τα λέμε συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπεττούλα μου,είσαι χάρμα πλάσμα!
    Εξαφανίστηκαν όλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αχ και είμαι σε δίαιτα...μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπεττυ μου, τι καταπληκτικά μπισκότα είναι αυτά!Ξετρελάθηκαν όλοι στο σπίτι!
    Μετά από τη ψιχουλιαστή μηλόπιτα που σου έστειλα πριν λίγο καιρό, θέλω να μοιραστώ μαζί σου και ένα πολύ νόστιμο, εύκολο καιυγιεινό σάμαλι που κάνω εδώ και χρόνια:

    Σάμαλι εύκολο

    1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
    3 γιαούρτια αγελάδας
    1 κιλό ζάχαρη
    1 φουσκωτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
    1/3 από το φακελάκι μαστίχα Χίου
    3 1/2 κούπες νερό
    Χυμό από μισό λεμόνι και 1 φλούδα λεμονιού
    Γαρίφαλοκαρφάκια


    Σε ένα μπολ αδειάζεις τα δύο γιαούρτια.Γεμίζεις το ένα άδειο κεσεδάκι του γιαουρτιού με ζάχαρη από το πακέτο του 1 κιλού, το ρίχνεις και αυτό στο μπολ.Στο τρίτο γιαούρτι ρίχνεις τη σόδα, το ανακατεύεις και όταν αρχίζει και φουσκώνει το ρίχνεις και αυτό στο μπολ.Αδειάζεις και το σιμιγδάλι.Στο τέλος ρίχνεις και την κοπανισμένη μαστίχα(όχι πολύ ,γιατί πικρίζει)
    Τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι, αδειάζεις το μίγμα σε ένα ταψί (όχι βουτυρωμένο)και το ψήνεις στους 175-180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα.Το κόβεις σε κομμάτια και αν θέλεις μπήγεις σε κάθε κομμάτι ένα γαριφαλοκαρφάκι.Αδειάζεις πάνω στο σάμαλι το σιρόπι χλιαρό και περιμένεις να το ρουφήξει όλο.

    Σιρόπι
    Την υπόλοιπη ζάχαρη την αδειάζεις σε μια κατσαρόλα με το νερό ,τη φλούδα και το χυμό και τα βάζεις να βράσουν.Από την ώρα που θα αρχίσουν οι "χοντρές φουσκάλες" μέτρησε 3-4 λεπτά , βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πέταξε τη λεμονόφλουδα και αφησέ το σιρόπι να κρυώσει
    λίγο.

    Καταπληκτικό με παγωτό καΐμάκι!!!!!!!
    Καλή επιτυχία
    Λενιώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φανταστική η συνταγή όπως και το μπλογκ σου. Έβαλα λίγο παραπάνω αλεύρι γιατί μου βγήκε αρχικά κάπως νερουλή η ζύμη άλλα ίσως φταίει το ότι είμαι αρχάριος στη μαγειρική. Τα μπισκότα είναι απίστευτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εχθές τα έκανα κ έγιναν πεντανόστιμα! Πήραν κ τα παιδιά στο σχολείο σήμερα κ ένιωσα πολύ όμορφα που τους έδωσα κάτι δικό μου σπιτικό. Σε μερικά έβαλα από πάνω φιλετάκια αμύγδαλο λίγο πριν το ψήσιμο κ έδωσαν μια ωραία γεύση.
    Κούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ νόστιμα! δεν το περίμενα όμως ότι θα απλώσουν τόσο στο ταψί και μου χάλασε λίγο το σχήμα τους! τεράστια!
    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ πεφταστέρι:

    Μα το λέει και το όνομά τους: Γιγάντια μπισκότα!!! :) :)

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μολις φαγαμε το πρωτο...υπεροχη γευση ΑΛΛΑ...χαλια εμφανιση..ετσι οπως που απλωσανε γινανε παρα πολυ λεπτα και επισης δεν μπορουσα να τα ξεκολλησω με τιποτα απο την λαδοκολλα και μου διαλυοτανε..τι μπορει να εκανα λαθος?
    Νομιζω παρολαυτα οτι ειναι οτι καλυτερο εχουμε φαει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Vickyyy:

    Πιθανόν να ήθελε λίγο αλεύρι ακόμα στη ζύμη, αν ήταν πολύ αραιή.
    Επίσης ο φούρνος πρέπει να είναι σωστά προθερμασμένος για να ξεκινήσει το ψήσιμο άμεσα!
    Για να μην διαλύονται, μόλις ψηθούν τα βγάζεις από το φούρνο αλλά δεν τα πειράζεις καθόλου, τα αφήνεις στη λαδόκολλα, όσο κρυώνουν σκληραίνουν ελαφρά και παίρνουν την σωστή υφή του μπισκότου!
    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!! ΕΡΙΞΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ). ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΩ. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!! ΕΡΙΞΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΩ ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΟΥΝ. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τέλεια!!!!! συγχαρητήρια για την συνταγή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή