Ένα σπιτικό, μαμαδίστικο νηστίσιμο γλυκάκι, που μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια...
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
5 φλυτζάνια νερό
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα λεμονιού
¼ φλυτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
Σταφίδες και καβουρντισμένο κουκουνάρι προαιρετικά
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη λεμονόφλουδα να βράσουν για 2=3 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα και μπορεί να καεί. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, προσθέτουμε τα καρύδια και αν θέλουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ, περιμένουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!
Για πιό πλούσια γεύση και για όσους δεν νηστεύουν, υπάρχει και ένας διαφορετικός χαλβάς κατσαρόλας που μπορείτε να δοκιμάσετε ~ εξ ίσου νόστιμος!
O all time classic αγαπημένος μας χαλβάς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κουκουνάρι μου αρέσει κι εμένα και μπόλικη κανελίτσα!!!!
Καλά που μας τον θύμισες, καιρό έχω να κάνω ένα χαλβαδάκι!
Φιλιά!
μοσχοβόλισε, με μπόλικη θεραπευτική κανέλα ότι πρέπει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασικός αλλά........πεντανόστιμος, μυρωδάτος και απολαυστικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι μέσα στο μυαλό μου...
Αυτόν ΑΚΡΙΒΩΣ τον Πολίτικο χαλβά τον έκαμνε κάθε φορά στα γενέθλια μου η μαμά μου.
Τα τελευταία όμως πολλά χρόνια που δεν την έχω πια, τον κάνω μόνος μου, πάλι στα γενέθλια μου και όχι μόνο.
Με μία μόνο διαφορά: Πρίν αρχίσω να ρίχνω το σιμυγδάλι στο λάδι, ρίχνω το κουκουνάρι και το καβουρδίζω μέχρι να ξανθύνει και το βγάζω για να το ξαναβάλω στην ώρα του.
Σε πολύ λίγες μέρες είναι "η μέρα" και θα γινει και η σχετική ανάρτηση.
Καλό βράδυ
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η αδυναμία μου ο χαλβάς, ο νηστήσιμος
πάντα βρίσκω και αγοράζω
Να είσαι καλά με τα ωραία σου
Καλό βράδυ
H μητέρα μου τον έφτιαχνε με τον κανόνα 1-2-3-4 (λάδι-σιμιγδάλι-ζάχαρη-νερό) και βέβαια κουκουνάρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η αλλαγή σου με το μέλι αντί για ζάχαρη!
Το χαλβά κι εμένα μου τον έκανε η μητέρα μου στα γενέθλια, μιας και τις περισσότερες φορές πέφτουν τη Μ. Σαρακοστή και στο χωριό άλλο γλυκό δεν υπήρχε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μέλι έμαθα να το προσθέτω τελευταία και του δίνει μια άλλη διάσταση.
Καλό σου βράδυ Μπέττυ!!
Emena twra afto isws einai apo ta agapimena mou glika genikws!!! "Krata mou" ena kommati x
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο γλυκό! Δεν το φτιάχνω γιατί δεν το προτιμάνε αλλά ας είναι καλά η μανούλα μου, δε μου λείπει! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήOτι πρέπει το χαλβαδάκι. Ελαφρύ και υγιεινό. Πολύ θα ήθελα να ειχα ένα κομμάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Βασούλα
Μπέτυ μου για μένα είναι το γλυκάκι σου που νηστεύω!! Δοκίμασα κάπου κάποτε χαλβά στον οποίο είχαν προσθέσει ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού και ήταν καταπληκτικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω να φάω χρόνια χαλβά.Η μητέρα μου βάζει ολόκληρα αμύγδαλα μέσα...τα βράζει με τη φλούδα τόσο όσο να μπορέσεις να τη βγάλεις και μόλις κρυώσουν τα βάζει στο μείγμα...δοκίμασε αν σου αρέσουν τα αμύγδαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια :)
μοσχομύρισε οχι μόνο το μπλοκ σου Μπεττούλα αλλα και όλη η μπλοκοσφαιρα, λατρεμένο γλυκάκι και για μένα. Εγω κάνω το κλασσικό 1-2-3-4, αλλά και η δική σου εκδοχή με το μέλι μου αρέσει πολύ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό απόγευμα
Latreuw kai egw ton xalba kai den to afinw mono gia thn nisteia. Twra mou ebales idees ... kai paw sthn kouzina trexontas na dw ean exw xondro simigdali!
ΑπάντησηΔιαγραφήAυτός είναι χαλβάς!!! Μπράβο!!Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατι, όμως, αν βάλω μόνο μέλι στο σιρόπι, ποιά δοσολογία του μου προτείνετε, κυρία Μπέττυ; γιατί νομίζω πως το μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγώνα, για να είμαι ειλικρινής δεν θα το έφτιαχνα με σκέτο μέλι, φοβάμαι πως θα γίνει πολύ βαρύ. Θα σου πρότεινα να βάλεις μόνο ένα φλυτζάνι ζάχαρη και 1 1/4 μέλι...
ΑπάντησηΔιαγραφήαν το δοκιμάσεις τελικά, θα ήθελα να μάθω εντυπώσεις...
καλό σου βράδυ!
Eυχαριστώ πολύ για την απάντηση! Θα το δοκιμάσω νομίζω πως θα γίνει πόλύ αρωματικό και υγιεινο, μα κ εγώ φοβάμαι μη γίνει βαρύ κι αναγκαστώ να το φάω μόνη μου! Και μετά το βάρος από τον χαλβά θα μείνει μόνιμα σε μένα! χαχαχ Θα το κάνω ομως το σαββατοκυριακο σίγουρα! Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmiam miam....o agapimenos mou xalvas....pentanostimos :)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου, Betty! Παρασκευασμένα χαλβά και μου αρέσει αυτό. Θα είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές μου, όλα δικά σας. Εξετάστε τα γεύματά σας και να τους προετοιμάζει....Balgariya
ΑπάντησηΔιαγραφή