Είναι γεγονός ότι έχω μεγάλη αδυναμία στις πίτες... ετούτη εδώ είναι ελαφριά και μυρωδάτη, τέλειο σνακ για το γραφείο, θαυμάσιο πρώτο πιάτο και πολύ καλή ιδέα για ένα ελαφρύ βραδυνό με τη συνοδεία μιας σαλάτας...
1 πακέτο φύλλο κρούστας
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σουσάμι
250 γρ. ανθότυρο
250 γρ. κατίκι
250 γρ. φρέσκια μυζήθρα
2 αυγά
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
2 κουταλιές πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτουμε 1 ολόκληρο αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο, τον άνηθο, τη πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να σφίξει στο ψυγείο για 5 λεπτά, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο με 1 κουταλάκι νερό, αλείφουμε καλά την επιφάνεια και την ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.
Δεν έχω δοκιμάσει κατίκι....τι τυρί είναι;Πάντως οι πίτα για γραφείο είναι ότι πρέπει,ούτε μαχαιροπήρουνα,ούτε ζέσταμα.Κι εγώ για αύριο ετοίμασα σπανακόπιτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Μπέτυ
φιλιά
@Και λοιπόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
Το κατίκι είναι ένα λευκό μαλακό τυρί, αλειφόμενο (φαντάσου κάτι σαν το cottage cheese) από αιγοπρόβειο γάλα, με ελαφρά υπόξινη γεύση, πολύ νόστιμο, με 12% λιπαρά...
όσο για τις πίτες συμφωνώ, ιδανικές για το γραφείο εφ όσον βέβαια είναι σπιτικές και όχι οι αγοραστές τυρόπιτες κλπ...
Καλό μήνα, πολλά φιλιά...
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή όρεξη !!!!!!!
Καλό μήνα
Φαίνεται υπέροχη και... προκλητική. Καλή βδομάδα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆριστη πρόταση και δημιουργία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια παρόμοια ασυνήθιστη γέμιση κάνω με κατίκι Δομοκού, που θεωρείται αλειφοτύρι διαίτης.
Θα την κάνω τις επόμενες μέρες με φύλλο κουρού.
Καλό μήνα.
Μου αρέσουν οι τυρόπιτες που δεν έχουν φέτα! Φαίνεται νοστιμότατη! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλαμε μονο τον ανιθο θα βγαλω (δεν τον παω) και... παιρνω οτι εμεινε στο ταωι και τρεχωωωωω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαινεται πολυ... νοστιμη!!!!!!
Μπέττυ τώρα ποιος μιλάει για δίαιτα;; Πάντως εγώ επειδή δεν κάνω δίαιτα παίρνω όλο το ταψί και φεύγω να το έχω για το ταξίδι μου αύριο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα
Είδα πιτούλα και μπήκα να με κεράσετε ένα κομματάκι!!! Αν δεν μπορέιτε, το παίρνω και μόνη μου, για να σας διευκολύνω...χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη τυρόπιτα, φουσκωτή φουσκωτή και με λίγα αυγά όπως μας αρέσει. Μόνο την πάπρικα θα αφαιρούσα....
Καλή εβδομάδα :))
αν και στην τυρόπιτα δεν τον αγαπώ τον άνηθο, ως λιχούδω θα πάρω ένα κομματάκι, μη σας προσβάλω, καλή εβδομάδα, καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου τι μου κάνεις πρωί πρωί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια κομματάρα για το καφεδάκι μου θα ήθελα!
Πολύ καλή! Και ροδοψημένη... κούκλα είναι Μπέτυ η πίτα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όσους δεν αγαπούν τον άνηθο και σας αρέσει η γεύση του δυόσμου, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με ξερό δύοσμο. Πολύ μυρωδάτος και αυτός ο συνδυασμός, αλλά πάντα κατά τα γούστα του ο καθένας.
γεια στα χεράκια σου Μπετουλα μου, μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της !!! και με το σουσαμάκι γίνεται όνειρο !!! όπως καταλαβαίνεις θα πάρω το κομματάκι μου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή σου μερα
Και εγώ τρελλαίνομαι για τυρόπιτες, με κατίκι δεν έχω φτιάξει, θα τη δοκιμάσω!!πρέπει να είναι νοστιμότατη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα:)
o γιος μου ξετελλάθηκε με την κασερόπιτα με ζαμπόν!
φιλιά ;)
καλό μήνα και συγχαρητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες πως ταιριάζει ο άνιθος στις τυρόπιτες??
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σου έχει ψηθεί τέλεια!!!
Γεια στα χεράκια σου!!!!
Και πίτα μας χρειάζεται σήμερα ...Τσικνοπέμπτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!
Και μόνο που έχει κατίκι και μυζήθρα, κατατάσεται στα αγαπημένα μου! καλή Τσικνοπέμπτη!
ΑπάντησηΔιαγραφή