Καλή βδομάδα! Για να ξεκινήσουμε με όρεξη και γλύκα, ένα πεντανόστιμο κλασικό κέικ, που θα συνοδέψει ιδανικά το κεφαδάκι μας, θα αποτελέσει ένα νόστιμο σνακ στο σχολικό διάλειμμα και θα μας τονώσει στις κρίσεις υπογλυκαιμίας στο γραφείο!
Υλικά
1 πακέτο Φαρίνα
4 αυγά
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 βανίλιες
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
1 1/4 φλυτζάνι γάλα
1 κουβερτούρα (125γρ)
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, προσθέτουμε και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα ρίχνουμε σε μπολ, το βάζουμε μέσα σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα το μισό μίγμα.
Στο άλλο μισό ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στο προηγούμενο, βυθίζουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε σχέδια στο μίγμα. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αν θέλουμε με κουβερτούρα λιωμένη.
Απολαύστε!
Υλικά
1 πακέτο Φαρίνα
4 αυγά
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 βανίλιες
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
1 1/4 φλυτζάνι γάλα
1 κουβερτούρα (125γρ)
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, προσθέτουμε και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα ρίχνουμε σε μπολ, το βάζουμε μέσα σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα το μισό μίγμα.
Στο άλλο μισό ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στο προηγούμενο, βυθίζουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε σχέδια στο μίγμα. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αν θέλουμε με κουβερτούρα λιωμένη.
ΤΕΛΕΙΟ!!!!ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΚΕΙΚ ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Τι ζωντανές φωτογραφίες είναι αυτές,μόνο που δεν μου μύρισε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε μετά να κάνεις δίαιτα.
Μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά απ το κεκάκι σου!! Κλέβω κομματάκι να το δώσω στη μικρούλα μου που αύριο θα πάει πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!!
Αγαπημένη κλασσική συνταγή!Να ξεκινάει ωραία η καινούρια εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Το αγαπημένο κλασσικό κεκάκι, σε όλους αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκά μας ξκινάς την εβδομάδα Μπέτυ μου!!
Το αγαπημένο κεκάκι της οικογενείας και το μόνο που φτιάχνει η μαμά μου! Όσες φορές και να το φτιάξω, τα παιδιά μου λένε ότι δεν είναι σαν το δικό της! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυαγαπημενο και παντα καλοδεχουμενο Μπετυ μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα :)
οτι πρεπει για το πρωινο μου
ΑπάντησηΔιαγραφήμοσχοβολιστο και αφρατο μιαμ μιαμ
η αληθεια ειναι οτι δεν το εχω δοκιμασει ποτε με κουβερτουρα, παντα βαζω κακαο και την κουβερτουρα απο κανω σαν γλασο, την αλλη φορα θα το κανω ετσι!!!!!!
Μπέτυ από τα αγαπημένα μας κέικ είναι αυτά. Πάντα υπάρχει στο σπίτι, χωρίς να το βαρεθεί κανείς και ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Eίναι και κούκλα στην εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα!
Mπετούλα μου ένα κομματάκι και για μένα που είμαι αρρωστούλα, περίσσεψε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
κολασμένο κέηκ....αν του βάλεις και κουβερτούρα από πάνω δε σου λέω τπτ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ
Πω πω, μέχρι τον Πόρο έφτασε η μυρωδιά!!! Πολύ αγαπημένο κέικ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο κέικ των παιδικών μας χρόνων!
ΑπάντησηΔιαγραφήψηφίζω κεικακι με επικάλυψη σοκολάτας !! φυσικά και θα πάρω κομμάτι απο το αφράτο κεικακι σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή σου μέρα Μπετούλα !!!
και μονο που το βλεπω ειναι αμαρτια...να ειχα ενα κομματι για τον απογευματινο καφε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο μου κέικ!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο κεικ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εφτιαξα, μυριζε τελεια, φουσκωσε, αλλα κατι πηγε στραβα κ δε μπορω να καταλαβω τι...
Το εβαλα στους 180 βαθμους για 1 ωρα, μεχρι που αρχισε να ψιλοκαιγεται απο πανω οποτε κ το εβγαλα.Οταν κρυωσε επεσε, κ μεσα ηταν ζυμη! Γιατι ρε παιδια?
@ Kat:
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι που το ακούω... Δεν είμαι σίγουρη τι δεν πήγε καλά, μήπως άνοιξες τον φούρνο ενδιάμεσα;
Το ότι μέσα ήταν ζύμη σημαίνει σίγουρα ότι δεν ψήθηκε σωστά αλλά και ότι δεν είχε χτυπηθεί σωστά στην αρχή... Έβαλες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα);
Αν θέλεις ξαναγράψε μου λεπτομέρεις...
Betty χαιρομαι που μου απαντησες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερισσοτερες λεπτομερειες...
Δεν ανοιξα το φουρνο ενδιαμεσα και εβαλα κανονικο αλευρι κ μπεικιν. Δε νομιζω οτι φταιει το χτυπημα.. εχω ενα σουπερ μιξερ (λιστα γαμου χεχε) κ το αφησα αρκετη ωρα να χτυπηθει. Εβαλα το ενδιαμεσο χτυπητηρι, οχι το συρμα, Κ το λεει.
Πολυ φοβαμαι μην ειναι ο φουρνος μου.... με τα κεικοειδη δεν τα παει καθολου καλα....
Απλα ρωταω κι εδω μηπως κανω κατι λαθος κ δε το καταλαβαινω.
@Kat:
ΑπάντησηΔιαγραφήKat θα έλεγα την επόμενη φορά να βάλεις φαρίνα ~ εγώ χρησιμοποιώ την κόκκινη φαρίνα Γιώτης, είναι εξαιρετικό αλεύρι για κέικ.
Να φανταστείς έχω μόνο ένα μίξερ χεριού, αλλά και πάλι ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ίσως όπως
λες να φταίει ο φούρνος σου. Δοκίμασε επίσης να το ψήσεις σε (προθερμασμένο πάντα) φούρνο με αέρα, ίσως βοηθήσει.
Πραγματικά λυπήθηκα που δεν σου πέτυχε, αν το ξανακάνεις θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα...
@Kat:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης να συμπληρώσω ότι η ώρα χτυπήματος των υλικών είναι ακριβώς όση γράφω στην συνταγή, δηλαδή χτυπάς καλά το βούτυρο να ασπρίσει και μετά 3 λεπτά από την ώρα που θα ρίξεις τη ζάχαρη και τα αυγά. Αφού βάλεις το αλεύρι θέλει μόνο 1 λεπτό, να ενσωματωθεί. Αν χτυπηθεί παραπάνω χάνει τη γλουτένη του και ξεφουσκώνει!
Ευχαριστω για ολες τις συμβουλες. Οταν το ξαναδοκιμασω θα σου πω τι εγινε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα μαλλον φταιει ο φουρνος, γιατι εκανε κατι τρελα κ φωναξα μαστορα κ μου ειπε οτι εχει προβλημα το μοτερακι που βγαζει τον αερα απο μεσα.... Θα δειξει!
@Kat
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία την επόμενη φορά!
Εφτιαξα σημερα τη συνταγη σας μηλοαπιτακια οταν λετε ενα φακελακι βανιλιά τι εννοειται;Γιωτης η βανιλια για αρωμα;Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφή2 καψουλες βανιλια σκόνη, αυτή που βάζουμε συνήθως σε κέικ και γλυκά !
Διαγραφή