1 κιλό χταπόδι
4-5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
Λίγο σέλινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Ρίγανη
1-2 σκελίδες σκόρδο
Καθαρίζουμε το χταπόδι .
Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το ½ φλιτζάνι ξύδι, το καρότο και το σέλινο.
Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσαρμόζουμε την ώρα βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
Τo βγάζουμε από την κατσαρόλα και τo αφήνουμε να στραγγίσει.
Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες, το βάζουμε σε μπολ, το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξύδι. Ρίχνουμε και τη ρίγανη και το σκόρδο ψιλοκομμένο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 μέρα για να πάρει τη νοστιμιά από το λαδόξυδο.
Το σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το ουζάκι εννοείται !!!
Μιαμ, μιαμ...και πόσο τρυφερό σου έγινε!!! Ο καλύτερος μεζές για την σαρακοστή!!! Παίρνω μεζεδάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήTην Καθαρά Δευτέρα,σίγουρα θα μπει στο τραπέζι και θα πιώ λίγο τσιπουράκι στην υγειά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μας ιδιαίτερα των παιδιών μου, εγώ το βράζω μαζί με το ξίδι και το λάδι.Ωραία κι αυτή η ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή να μας βρει!!
To χταποδάκι ξυδάτο είναι το καλύτερο!Λίγο θα πάρω,αλλά η οικογένεια το τιμά με το παραπάνω.Αλάτι γιατί προσθέτεις,αφού είναι ήδη αλμυρό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές απόκριες!
I absolutely love octopus in vinegar. The problem is I want to eat it ALL myself :)
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω πολύ!!! μου αρέσει αφάνταστα!!! θα ανάψουν τα πιρούνια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMπέτυ μου βάλε το ούζο στο τραπέζι κι έφτασα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου μύρισε καλοκαίρι; Ή κάνω λάθος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πιάνει ο κουμπάρος μου χταπόδια, έτσι για πλάκα, τα κάνουμε ξυδάτα, αλλά που υπομονή μέχρι αύριο.
Γεια στα χέρια σου.
Eννοείται ότι το ουζάκι εννοειται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε μπόλικο (ουζάκι και μεζεδάκι)!!
Πολύ ωραία η ιδέα του σέλινου μέσα. Πρέπει να του δίνει ξεχωριστό άρωμα. Μου αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή Μπέτυ με υγεία.
Hi Betty,
ΑπάντησηΔιαγραφήgreat cook, so must learn to cook!
Can you invite me to her, the delicious food?
many hugz,
Wanda
Αχ, τι μου κάνεις βραδιάτικα! Σα να μυρίζω ούζο μου φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το χταποδάκι, υπέροχες φωτογραφίες ! Το σέλινο και το καρότο θα πρέπει να του δίνουν ωραία γεύση! Έχω στη κατάψυξη ένα που μου το έφεραν από τη Μυτιλήνη, σύντομα θα το φτιάξω, με το δικό σου τρόπο. Σ’ ευχαριστούμε να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήAide, pote anighi to tavernaki me mezedakia kai Tsupouro?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ούζο δεν το πίνουμε και οι 2,αλλά στο χταποδάκι δε λέμε όχι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήποτε δ3 λειπει απο το τραπεζι της Καθαράς Δευτέρας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελισάβετ μέχρι την Καθαρή Δευτέρα θα μας φτιάξει ΟΛΑ τα Σαρακοστιανά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι νησιώτες βράζουν το χταπόδι χωρίς να προσθέσουν καθόλου νερό, θα δοκιμάσω όμως τον δικό σου τρόπο.
To βραστό χταπόδι όσο και να φαίνεται εύκολο θέλει μεγάλη μαγκιά για να γίνει νόστιμο! Σήμερα έμαθα από σένα κάποια πράγματα που δεν τα ήξερα: το καρότο, το σέλινο, το σκόρδο και το ψυγείο. Τώρα πιστεύω θα το πετύχω! Να είσαι καλά! Καλά κούλουμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a nice post dear neighbour!
ΑπάντησηΔιαγραφήBest wishes and a very good week end...
Best Regards from Turkey,
Jivago
Λαχταριστά φαίνονται, ότι πρέπει για την Καθαρή Δευτέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το κόπιαρα για "προσεχώς"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίτρεψέ μου Ελισάβετ να δώσω την δικιά μου εκδοχή. Αν ανάψετε κάρβουνα για σουπιές, καλαμαράκια κλπ. τυλίξτε καλά κάθε πλοκάμι σε διπλό-τριπλό αλουμινόχαρτο και σκεπάστε το με στάχτη κάτω απο τα κάρβουνα. Σε 45 λεπτά βγάλτε τα και προσθέστε άν θέλετε λίγη ριγανίτσα μόνο. Λουκούμι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε NASSO το σημείωσα ήδη και την επόμενη φορά που θα ανάψω κάρβουνα στο εξοχικό θα το φτιάξω και θα πιω ενα ποτήρι Κρητικό κρασί στην υγειά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή Σαρακοστή!
Τέλειο φαίνεται...αχ πολύ μου αρέσει το χταπόδι :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή χρονιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!!!!
Με έσωσες!!!!
καλή συνέχεια!!!
μπράβο!!! απίστευτη γεύση!!!το τσακίσαμε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή