Τις προάλλες, για να φτιάξω τα λαδοκούλουρα Νάξου, αγόρασα ένα βαζάκι πετιμέζι.
Στην προχτεσινή εκκαθάριση του ψυγείου, σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο. Τροποποίησα λοιπόν λίγο τη συνταγή για μουστοκούλουρα της φίλης Βασούλας και ιδού!
Κουλουράκια τραγανά, μυρωδάτα και πολύ-πολύ εύκολα!
Βγήκαν 70 κουλουράκια:
1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
¾ ποτηριού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σε μεγάλο μπολ ανακάτεψα καλά το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, σόδα και μπέικιν. Πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και κατόπιν με τα χέρια. Υπολογίστε ότι μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι (εμένα περίσσεψε ελάχιστο) ή ότι ίσως χρειαστείτε όλο το πακέτο και λίγο ακόμα. Πάντως πρέπει να γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.
Προθέρμανα τον φούρνο στους 170ο.
Έπλασα τα κουλουράκια σχετικά μικρά, άλλα στρογγυλά και άλλα κοτσιδάκια, τα έβαλα, όπως πάντα, σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα έψησα στον αέρα για 12 λεπτά.
Μοσχοβόλισε το σπίτι!
Βγήκαν 70 κουλουράκια:
1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
¾ ποτηριού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σε μεγάλο μπολ ανακάτεψα καλά το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, σόδα και μπέικιν. Πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και κατόπιν με τα χέρια. Υπολογίστε ότι μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι (εμένα περίσσεψε ελάχιστο) ή ότι ίσως χρειαστείτε όλο το πακέτο και λίγο ακόμα. Πάντως πρέπει να γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.
Προθέρμανα τον φούρνο στους 170ο.
Έπλασα τα κουλουράκια σχετικά μικρά, άλλα στρογγυλά και άλλα κοτσιδάκια, τα έβαλα, όπως πάντα, σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα έψησα στον αέρα για 12 λεπτά.
Μοσχοβόλισε το σπίτι!
Πετιμέζι με πορτοκάλι!!!πολύ ωραία ιδέα κι έχω πολύ πετιμέζι!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ξανθή:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα υποθέσω δικό σας; εμένα Ξανθή μου ήταν του εμπορίου, αλλά και πάλι νοστιμότατα έγιναν!
Θα είναι υπέροχα..λατρεύω τη κανέλα στα κουλουράκια!Αντιγράφω τη συνταγή.Καλά να περάσεις φίλη μου αύριο!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνονται πεντανόστιμα .και γω γράφω τη συνταγή, και τα σχέδια όμορφα.χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα μοσχοβόλισε το σπίτι!!Με τέτοια αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Αθηνά
Kαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λαδοκούλουρα εμένα μαρέσουν
Καλό πρωινό
Καλή 25η του Μάρτη
Μπέττυ ναι δικό μου είναι, μάλιστα προχτές που πίναμε καφέ με φίλες συζητάγαμε για τα του εμπορίου. Δεν έχω αγοράσει ποτέ και μια από τις φίλες,διαιτολόγος, έλεγε ότι δεν έχει καμμιά σχέση με τα σπιτικά αλλά υπάρχει και το αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να φτιάξει κανείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φθινόπωρο με τα πολλά σταφύλια θα σας δώσω τη συνταγή.
Να' μαι κι εγώωωωωωωω πωπωωωωωωω τα λατρεύω αυτά τα κουλούρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒουτάω λοιπόν όσα χωράνε στα χέρια και την κάνω με τρέλα και κορδέλα
Πολλά φιλιά
απλά υπέροχα! θα τα φτιάξω σίγουρα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ
Eκείνα τα ακριανά, τα ξεροψημένα μπορώ να τα έχω με το καφεδάκι μου??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά τους!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή,ασχολουμε πολύ με την κουζίνα και σιγουρα θα τα φτιάξω τις αμέσως επόμενες ημέρες.
ΔιαγραφήΤέλεια! Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας!
ΔιαγραφήΤέλεια! Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας!
ΔιαγραφήΜοσχομύρισε ο τόπος!! ότι πρέπει για το καφεδάκι μας τώρα με τη νηστεία και όχι μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση σε όλους...Να περάσετε καλά
πολυ ωραια τα κουλουρακια πορτοκαλιου μπραβο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά και πολύ εύκολα! Ευχαριστούμε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜολις τα εφτιαξα.. Σε ευχαριστουμε για την τελεια συνταγη,ειναι πεντανοστιμα!!!:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ ευχαριστώ, πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν τόσο! :)
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!!!! Τα έφτιαξα και γίνανε πεντανοστιμα!!!!! σευχαριστουμε πολύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που τα απολαύσατε! :)
ΔιαγραφήΕρώτηση μμ πόρων να βάλω κσι σουσάμι που μου αρέσει πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά! Μπορείς να βάλεις και μέσα στη ζύμη αλλά και απ έξω... ότι σου αρέσει περισσότερο!
ΔιαγραφήΜια ερωτηση.. Τα υγρα σε τι ποτηρι τα μετραμε? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποτήρι ή κούπα χωρητικότητας 250 γρ νερό!
ΔιαγραφήΚαλημέρα επειδή εγώ τα θέλω τραγανα και με σουσάμι όπως του φούρνου ποσγ ώρα επιπλέον ψήσιμο;;
ΔιαγραφήΑνάλογα και με τον φούρνο, ψήστε δυο λεπτά επιπλέον, έχετε όμως υπόψιν ότι όταν κρυώνουν σφίγγουν και σκληραίνουν!
ΔιαγραφήΤα εκανα εχθες!!! Πεντανοστιμα! Ευχαριστω πολυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σας ευχαριστώ! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Να είστε καλά!
ΔιαγραφήΜου φαίνονται τέλεια θα τα δοκιμάσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ να μάθω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΤέλεια θα τα δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή που έψαχνα και σκέφτομαι να προσθέσω ξύσμα πορτοκαλιού. Ευχαριστώ πολύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που την βρίσκετε του γούστου σας! Μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτή, είναι εξ ίσου καλή!
ΔιαγραφήΜουστοκούλουρα με πετιμέζι!
http://bettyscuisine.blogspot.com/2022/03/blog-post.html