Παραδοσιακά την Κυριακή των Βαίων τρώμε ψάρι.
Για την αυριανή μέρα λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, είναι εύκολη, γρήγορη και καλοδεχούμενη ακόμα και από τους δύσκολους της παρέας!
Υλικά:
Μισό κιλό παστός μπακαλιάρος
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιές μουστάρδα πικάντικη
Χυμός από 2 λεμόνια
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά κορν φλάουρ
Από την προηγούμενη μέρα έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο (για λεπτομέρειες δείτε εδώ).
Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με πιπεράκι
(αν τον έχουμε ξαλμυρίσει εντελώς ίσως χρειαστεί και λίγο αλάτι)
και τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο
και νερό τόσο που να τα μισοσκεπάζει.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου,
ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών.
Μόλις ετοιμαστεί το ψάρι, το αφαιρούμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα.
Στο ζουμί που έχει μείνει στο τηγάνι προσθέτουμε το κρασί, την μουστάρδα
και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.
Βάζουμε το κορν φλάουρ σε ένα μπολάκι και το διαλύουμε
με λίγο ζεστό ζουμάκι από το τηγάνι.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ στη σάλτσα, επαναφέρουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αφήνουμε για λίγο πάνω στο ζεστό μάτι
μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Σερβίρουμε ζεστό, σκέτο με πράσινη σαλάτα ή αν θέλουμε πάνω σε άσπρο ρύζι.
Η συνταγή είναι από παλιό τεύχος του ΒΗΜΑGourmet.
Moυ θυμίζει ψάρι βραστό και γι΄αυτό μου αρέσει. Δεν την έχω διαβάσει άλλη φορά αυτή τη συνταγή, ομολογώ πως μου φαίνεται λίγο παράξενη αλλά με κάνει να θέλω να τη δοκιμάσω. Μάλλον όμως δεν προλαβαίνω για αύριο....κάποια άλλη φορά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου
polu wraia k diaforetikh h syntagh sou!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα συνταγή, διαφορετική από τον κλασικό τηγανιτό μπακαλιάρο! Προσωπικά, έχω αδυναμία στις σάλτσες με μουστάρδα, οπότε η συνταγή κερδίζει πόντους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψαράκι έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι έχει μουστάρδα το λατρεύω, ακόμα και το μπακαλιάρο που δεν είναι και το καλύτερο μου:)
Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου, ένας διαφορετικός νόστιμος τρόπος μαγειρέματος του μπακαλιάρου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Μπέτυ μου, φιλιά!
πολύ μου αρέσει η πρόταση που ξεφευγει απο τον παραδοσιακό τηγανητό ή πλακί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι μεταξύ εσένα και του λαχανόκιτσου! Τι μου κάνετε τώρα???
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία πρόταση, ξεφεύγει από τις συνηθισμένες συνταγές για ψάρι την Κυριακή των Βαΐων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα έλεγα όχι σε σάλτσα μουστάρδας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBonjour Betty,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μπακαλιάρο παστός με άλλο ψάρι, ή τη συνταγή πρέπει να γίνεται με αλμυρό ?
Merci, Valérie
Καλημέρα Valerie
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ ότι οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού (φρέσκο ή κατεψυγμένο) ταιριάζει σε αυτή τη συνταγή ~ μια φίλη το έχει φτιάξει με πέρκα και έγινε σούπερ!
Έκανα αυτή την συνταγή σήμερα το μεσημέρι και ήταν πολύ νόστιμο. Ο μπακαλιάρος παστός είναι ακριβό, αποφάσισα φιλέτα Pangasius.
ΑπάντησηΔιαγραφήMerci Betty γι'αυτη τη συνταγή.
Valérie