Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά πατάτας

Υλικά για 6 μερίδες:
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρος παστός
Σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι:
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνι μπύρα
½ φλυτζάνι νερό
1 αυγό
1 μικρό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

Για την σκορδαλιά πατάτας:
5-6 μέτριες πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο ανάλογα με το γούστο σας)
Ελαιόλαδο και ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Από τo προηγούμενo βράδυ κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό. Μέχρι να τον μαγειρέψουμε αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές, ώστε να ξαλμυρίσει αλλά όχι περισσότερο γιατί γίνεται άνοστος.
Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας τη μπύρα, το νερό, αλάτι και πιπέρι, το κρεμμύδι λιωμένο και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πετύχουμε ένα σχετικά πηχτό χυλό.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον προσθέτουμε στο κουρκούτι να καλυφθεί καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε απο τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πηρούνι. Σε γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει. Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού λίγα-λίγα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά και σαλάτα της αρεσκείας μας, χωριάτικη ή πράσινη ή ακόμα καλύτερα με πατζάρια βραστά.

17 σχόλια:

  1. Μπεττυ μου
    Μας ξετραιλλανες παλι.
    Τελειο!!
    Οταν ειδα δε κ τα παντζαρια δεν μπορεσα να συγκρατησω το επιφωνημα.!!μμμμμμμμ!
    Παντα προσεγμενη η παρουσιαση των πιάτων.
    Σ ευχαριστω για τα γλυκα σου σχολια στο μπλογκ μου.
    Καλη Κυριακη κ
    Πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hello Betty,

    i love your blog... so many interesting and delicious recipes.

    will come back for more of your recipes. Good day.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπέττυ αυτό είναι από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα, να φανταστείς ότι λίγες μέρες πριν γεννήσω την κόρη μου έτρωγα μπακαλιάρο σκορδαλιά και μου λέγαν σκέψου να σε πιάσουν οι πόνοι απόψε τι θα γίνει στο Μαιευτήριο χαχαχαχα
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπεττυ μπορώ να έχω 1,2,3,4,5,6....... κομματάκια από τον εξαίσιο μπακαλιάρο σου? και λίγο κρασάκι παρακαλώ!!! Θ Α Υ Μ Α φαγητό.
    Βασούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τίποτα δεν λείπει από το τραπέζι σου, μέχρι και πατζαράκια ετοίμασες, σούπερ ντούπερ το φαγάκι σου σήμερα!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα να έχουμε από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχεδόν το μόνο ψάρι που τρώω. Πολύ εύκολος ο τρόπος που το φτιάχνεις. Ευχαριστώ
    Σκορδαλιά με ψωμάκι είναι η προτίμησή μου.
    Η φίλη μου όποτε έρχεται στην Ελλάδα του δίνει και καταλαβαίνει, μιάς και δεν υπάρχει στην Τουρκία παστός μπακαλιάρος!!
    Θα σου προτείνω επίσης να δοκιμάσεις μπακαλιάριο με πράσινα φασολάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ψηφίζω μπακαλιάρο σκορδαλιά, με πολύυυυυυ σκόρδο, μετά ας βαρυστομαχιάσω, θα το ευχαριστηθώ, μετά δε με νοιάζει, ας βογκάω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με μπακαλιάρο σκορδαλιά... θα βάλω το τσίπουρο και το κρασί!
    Καλή εβδομάδα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aπ΄τα αγαπημένα μου φαγητά,τρώω διπλή μερίδα μόνο αυτό σου λέω!!!!!

    Καλή βδομάδα
    χχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα

    Καλή μας όρεξη για να πάει καλά ο καινούργιος
    μήνας. Σήμερα και χθες έφασγα και φάβα παρέα
    με δυο ποτηράκια κρασί

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I love fried cod. It is part of British culture! Fish and chips. I'm not too keen on skordalia. But I would love it with patates purees with only a little garlic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Betty mou ti na sou po.. kai molis shmera skeftomoun ti kala tha tan na kano ena mpakaliaro me skordalia!! Ta megala pneumata kai pali.....
    floures!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορώ να έχω μια μερίδα με πατζάρια και λίγη σκορδαλίτσα στην άκρη πλιζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Einai apo ta poio agaphmena mou faghta Betty! Axxxx, kia peinaw twra ... ti mou ekanes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλοφαγοτα ..Αχ να ξημερωσει γιατι δεν αντεχω ...Καλη μας ορεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΕΜΥΔΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κρεμμύδι μπαίνει για έξτρα γεύση, οπότε μπορείς κάλλιστα να το παραλείψεις,

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...