Προ καιρού είχαμε με την Κική μια συζήτηση
για το αν το σταφύλι γίνεται μαρμελάδα...
Δεν είχα φτιάξει ποτέ, ούτε είχα δοκιμάσει!
Σήμερα λοιπόν που πήρα από την λαϊκή μαύρη σταφίδα
Σήμερα λοιπόν που πήρα από την λαϊκή μαύρη σταφίδα
σκέφτηκα γιατί όχι;
Το επιχείρησα και έγινε υπέροχη, όχι πολύ γλυκιά
και με ένα εκπληκτικό μωβ χρώμα!
Υλικά:
1150 γρ μαύρη σταφίδα
700 γρ ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
Ξεχώρισα λοιπόν μια-μια τις ρόγες από τα τσαμπιά,
τις έπλυνα καλά και τις στράγγιξα.
Τις ζύγισα, υπολόγισα και την ζάχαρη (60% του φρούτου)
και τα έριξα όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα.
Τα άφησα να μείνουν για μισή ώρα περίπου
και μετά έβαλα την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακάτευα πότε-πότε, το σταφύλι κατέβασε τα υγρά του,
χαμήλωσα τη φωτιά και άφησα να βράσει για 45 λεπτά περίπου,
μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Μετά το πρώτο μισάωρο, με το ραβδομπλέντερ (μπλέντερ χειρός)
έλιωσα λίγο τις ρόγες ~ όχι όλες,
μου αρέσει στις μαρμελάδες να υπάρχουν ορατά κομμάτια φρούτου.
Πρόσθεσα το χυμό του λεμονιού
και συνέχισα το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
Η συνέχεια είναι γνωστή: γέμισα με την καυτή μαρμελάδα τα καυτά αποστειρωμένα βάζα,
τα βίδωσα σφιχτά και τα γύρισα ανάποδα ~ έτσι θα μείνουν μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τι λέτε; Δεν αξίζει τον κόπο;
Σημείωση: Αρχικά, όπως φαίνεται ίσως και στις φωτογραφίες, η μαρμελάδα μου φάνηκε ελαφρά πιο ρευστή από ότι ήθελα... όσο κρύωνε όμως έπηζε το σιρόπι και έγινε όσο παχύρευστο έπρεπε!
Νομίζω ότι η μαύρη σταφίδα θα γίνεται και πολύ ωραίο γλυκό κουταλιού... την άλλη βδομάδα!!!
Μωβ???? Για μένα είναι αυτή η μαρμελάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ μου καλημέρα, δεν ρωτούσες εμένα που ξέρω από πρώτο χέρι για αυτή τη μαρμελάδα; γίνεται υπέροχη και όπως ανακάλυψες και εσύ ενώ στην αρχή φαίνεται ρευστή όταν κρυώσει είναι τέλεια!!εγώ την φτιάχνω με άσπρα σταφύλια και παίρνει ένα υπέροχο μελί χρώμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Ωραία ιδέα αλλά μαύρη σταφίδα δεν έχω δει στη λαϊκή μας!!Θα ψάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Μπέττυ. Πολύ ωραία η ιδέα σου για μαρμελάδα σταφύλι/σταφίδα, πρέπει να έχει υπέροχη γεύση, το χρώμα το βλέπω, καταπληκτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήασυνήθως φτιάχνω γλυκό σταφύλι και προς το τέλος προσθέτω βανίλια, φυσική. Αποκτά υπέροχο άρωμα.
καλημέρα Μπετούλα, ούτε εγώ έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα σταφύλι, τώρα που το προτείνεις θα αγοράσω εαν πέσει στην αντιληψή μου σταφίδα για να την δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά και καλοφάγωτη !!!
Αφού γίνεται το κεράσι μαρμελάδα, γιατί να μην γίνεται και το σταφύλι???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την ιδέα Μπετούλα!
Θα δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ!
Φιλάκια!
agapimenes oi spitikes marmelades!ayth bebaia den thn exw xanasunanthsei!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία φαίνεται η μαρμελάδα σου και το χρώμα πραγματικά υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε παρακαλώ, πέρασε από το blog μου, διότι μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση σε περιμένει! Καλή και όμορφη μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η σκέψη σου αγαπητή Μπέτυ. Κα έχει και πολύ όμορφο υφή και χρώμα η μαρμελάδα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου είχε περάσει ποτέ απ' το μυαλό αν γίνεται το σταφύλι μαρμελάδα, μόνο γλυκό έφτιαχνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βρε Μπετούλα. Υπέροχο χρώμα!!!
Ζήλεψα θα φτιάξω κι εγώ...
Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο
Οντως μαρμελάδα σταφύλι δεν είναι και τοσο γνωστή. Αν κρίνω απο το υπέροχο χρώμα σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμη. Υπέροχη ιδέα :))
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κουκουτσια τα βγαζουμε???????
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως αναφέρω στα υλικά, στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα μαύρη Σταφίδα, που φυσικά, δεν έχει κουκούτσια!
Αν ήταν άλλο σταφύλι με κουκούτσια, φυσικά θα έπρεπε να τα βγάλουμε πρώτα...
Κάνω χρόνια μαρμελάδα σταφύλι. Το δύσκολο είναι να βγουν τα κουκούτσια
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συγκεκριμμένη μαρμελάδα έγινε με μαύρη σταφίδα, άρα δεν είχε κουκούτσια, οπότε ετοιμάστηκε χωρίς κόπο! :)
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η ιδέα σου!Την φτιάχνω δύο χρόνια τώρα.Μαύρη σταφίδα σε τσαμπιά δεν βρήκα.Χρησιμοποιώ μοσχάτο κ syrah δικά μας σταφύλια,γίνεται τέλεια αλλα η διαδικασία αφαίρεσης κουκουτσιών είναι τρομερά χρονοβόρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει, είναι όντως χρονοβόρα η διαδικασία αλλά με τα δικά σας σταφύλια σίγουρα θα είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα! :)
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η ιδέα σου!Την φτιάχνω δύο χρόνια τώρα.Μαύρη σταφίδα σε τσαμπιά δεν βρήκα.Χρησιμοποιώ μοσχάτο κ syrah δικά μας σταφύλια,γίνεται τέλεια αλλα η διαδικασία αφαίρεσης κουκουτσιών είναι τρομερά χρονοβόρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή