Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ψωμί με ντοματίνια και βασιλικό


Ένα ψωμί διαφορετικό, με τριφτή υφή, 
πικάντικο και πολύ-πολύ εμφανίσιμο!

Υλικά:

800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ φρέσκια μαγιά
400 ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
125 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
6-7 λιαστές ντομάτες
Μιά χούφτα βασιλικός φρέσκος
15-30 ντοματίνια (για 1 ή 2 ταψιά)

Ψιχουλιάζουμε τη μαγιά και την ρίχνουμε σε μπολ.  
 Προσθέτουμε το χλιαρό νερό
και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. 
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
 Μετά το 10λεπτο προσθέτουμε  και το ελαιόλαδο
 και ανακατεύουμε.
 Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι 
και ανακατεύουμε ελαφρά  με τον γάντζο ζυμώματος.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα της μαγιάς 
και συνεχίζουμε το ζύμωμα 
μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ομοιογενή ζύμη.
Την καλύπτουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει 
και να διπλασιαστεί σε όγκο ~
αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 ώρα.
Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες 
και τα φυλλαράκια του βασιλικού 
(αν είναι μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα).
 Πατάμε με το χέρι μας τη ζύμη να ξεφουσκώσει, 
ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τον βασιλικό και τη ρίγανη 
και ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά,
μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά.
Σε αυτή τη φάση αποφασίζουμε αν θέλουμε το ψωμί μας 
πολύ λεπτό ή λίγο πιο φουσκωτό.
Στην πρώτη περίπτωση μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο 
και λαδώνουμε 2 πυρέξ ή ταψιά ~ 
εάν θέλουμε το ψωμί παχουλό, μας αρκεί ένα μέτριο πυρέξ. 

Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στο ταψί, την στρώνουμε καλά 
ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος 
 και μπήγουμε μέσα τα ντοματίνια.
 Καλύπτουμε το ταψί και πάλι με την πετσέτα
 και αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να ξαναφουσκώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Ραντίζουμε τη ζύμη με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε
με λίγο χοντρό αλάτι.
 Ψήνουμε για 20-50 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης 
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. 
Μυρωδάτο και νοστιμότατο, 
παρουσιάστε το σε τραπέζι
και θα εντυπωσιάσετε τους φίλους σας!


Η συνταγή από βιβλίο συνταγών της KitchenAid!

13 σχόλια:

  1. Tι ωραία ιδέα!!!! Φαντάζομαι γεύση και έρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπέττυ εξαιρετική εμφάνιση και φαντάζομαι και γεύση...
    καλό απόγευμα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα, Μπέτυ μου είναι πανέμορφο το ψωμάκι σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως εδώ έφτασε του άρωμα του βασιλικού και της ρίγανης!! Φανταστικό, υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπέττυ χάρηκα για το σημερινό νόστιμο ψωμί σου. Μοιάζει σαν αυτές τις τόσες ποικιλίες που πωλούν εδώ. Φαντάζομαι ότι δεν θα πρόλαβα για ένα κομμάτι.... φαγώθηκε κι ολας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμο φαίνεται,φαντάζομαι θα είναι και ζουμερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπέτυ μου έσπασες την μύτη! Τι αριστούργημα είναι αυτό? Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πριν καν διαβάσω την συνταγή , βλέποντας την φωτό .... ένα θα σου πω Μπέτυ : ευτηχώς που δεν εγκυμωνώ! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Κόψε μου και μια γωνιά σε παρακαλώ να πάρω φεύγοντας .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό μπαίνει στα σχέδια για δοκιμλη! Δείχνει πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. fantastiko!!orea sintagi!!tha dokimasti amesa kiria bety mou!!kali sas vradi sas euxome kai na iste kala!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ :))
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπέττυ πολύ λαχταριστό το ψωμάκι σου!!
    Έχω παιχνιδάκι στο σπιτάκι, πέρασε από κει!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μοσχοβόλησε ο βασιλικός. Ποιους φίλους........ δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...