Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα πολύ όμορφο μήνυμα
από την φίλη του blog Βούλα Π. που μένει στο Μάντσεστερ,
η οποία μεταξύ άλλων λέει:
«Μιας και μας προσέχεις τόοοοοσο πολύ με τα φαγάκια σου
σκέφτηκα να σου στείλω μια συνταγή
που την έχω μάθει από τη γιαγιά μου τη Δ.
η οποία την έμαθε από την θεία Π. και δεν συμμαζεύεται!
Πρόκειται για μικρά τσουρεκάκια με ζάχαρη και κανέλα
και στη Σουηδία, από όπου και προέρχονται,
τα προφέρουν Μπούλα»
Είναι αλήθεια πως η συνταγή μου έκανε «κλικ» αμέσως
και την έφτιαξα χωρίς δεύτερη σκέψη ~
και το αποτέλεσμα με δικαίωσε απολύτως!!!
Την παραθέτω με ελάχιστες δικές μου διευκρινήσεις,
εγώ έφτιαξα τη μισή δόση και βγήκαν 36 υπέροχα τσουρεκάκια!
Την παραθέτω με ελάχιστες δικές μου διευκρινήσεις,
εγώ έφτιαξα τη μισή δόση και βγήκαν 36 υπέροχα τσουρεκάκια!
Υλικά:
1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο
3/4 της κούπας ζάχαρη
1 κομ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξερή
1 κουτ.γλυκ. κάρδαμο ή κακουλέ
1 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι
Γέμιση:
Χοντρή ζάχαρη ή κανονική
Κανέλα
Βούτυρο μαλακό
Θήκες για κέικ (χωρίς θήκες απλώνουν)
Βούτυρο μαλακό
Θήκες για κέικ (χωρίς θήκες απλώνουν)
Για το άλειμμα::
Λιωμένο βούτυρο
Καστανή ζάχαρη
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το βούτυρο,
όχι πολύ γιατί αν κάψει θα «κόψει» η μαγιά.
Ρίχνουμε το μίγμα αυτό σε ένα μπολ
και προσθέτουμε τη ζάχαρη,τη μαγιά και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθούν.
Έπειτα ρίχνουμε το κάρδαμο και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει απο τα χέρια
(ίσως να θέλει λίγο παραπάνω αλεύρι ~
αν βγει λίγο σφιχτή την αραιώνουμε με 2 κουταλιές γάλα).
Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες
και ανοίγουμε την κάθε μία σε ένα φύλλο λίγο παχύ.
και ανοίγουμε την κάθε μία σε ένα φύλλο λίγο παχύ.
Αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο
και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Διπλώνουμε το φύλλο στα 2 κατά μήκος
και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν καλά.
Κόβουμε λωρίδες 1 εκ. περίπου όλο το φύλο.
Παίρνουμε τις λωρίδες, τις στριφώνουμε σαν βίδες
και κάνουμε ένα κόμπο.
Παίρνουμε τις λωρίδες, τις στριφώνουμε σαν βίδες
και κάνουμε ένα κόμπο.
Τα βάζουμε μέσα στα χαρτάκια και τα αφήνουμε 10 λεπτά.
Τέλος τα αλείφουμε με λίγο ρευστό βούτυρο
και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους
για 10 λεπτά, όχι παραπάνω.
Βούλα, σε ευχαριστώ πολύ, είναι πράγματι εξαιρετικά!
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ομορφα τσουρεκακια, οτι πρεπει για το πρωινο!
:D :D :D Bettyyy! s'euxaristw poly pou ta timhses!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνονται εύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜίνι τσουρεκάκια, υπέροχα φαίνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Μπέτυ μου, καλή σου μέρα!
Πρέπει να τα κάνω γρήγορα αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελάθηκα!!!!!!!!!
Θέλω!!!
Καλημέρα!
πολύ όμορφα φαίνονται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία τσουρεκάκια. Αυτό το πλέξιμο στη ζύμη το είχα δει κι εγώ καπου σε κάτι αλμυρό όμως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Σουηδία και γενικά στις Σκανδιναβικές χώρες κάνουν πολύ ωραία τσουρεκοειδή
Φιλιά
Betty είμαι στα ξένα και δεν έχω γλυκό κουταλιού. Πειράζει να μην βάλω τίποτα ή μπόρω να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη αλλά δεν κατάλαβα την ερώτηση... στα τσουρεκάκια δεν έχω βάλει γλυκό κουταλιού!
Κι εμένα θα μου έκανε κλικ αυτή η συνταγή! Τι καλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου τρέχουν τα σάλια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜού φαίνονται εξαιρετικά, κι απ' αυτά που λες "θα τα κάνω σίγουρα και θα φαγωθούν αμέσως". Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΩ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!!!!ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ
Να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα; Με τα μισά από τα υλικά που μας γραφεις δηλαδή μισό κιλό αλεύρι κλπ. θα βγουν γύρω στα 36 κομμάτια?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά, με τη μισή δόση βγήκαν 36 μέτρια τσουρεκάκια!
Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω τι τύπου αλεύρι χρησιμοποίησες αυτό για τα τσουρέκια ή το μπλέ? φαίνονται εξαιρετικά θα δοκιμαστούν σύντομα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή δεν διευκρινίζει, αναφέρει απλά αλεύρι, έτσι έβαλα το μπλε για όλες τις χρήσεις, νομίζω εξ ίσου καλά θα βγουν και με το κίτρινο για τα τσουρέκια!
Είναι όντως υπέροχα, μην το σκέφτεσαι καθόλου, δοκίμασέ τα!
Καλό μεσημέρι...
Τα έφτιαξα, παρέα με τους μικρούς μου "βοηθούς"... Ήταν τέλεια...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο ταψιά γεμίσαμε... και δεν πρόλαβαν να μείνει ψίχουλο, πριν καλά-καλά περάσει ένα 24ωρο...
Ευχαριστώ πολύ για την πεντανόστιμη συνταγή! :-)
@ Paraskevi:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσαν, και ακόμα περισσότερο που βοήθησαν τα παιδάκια και σίγουρα το φχαριστήθηκαν!
Καλό βράδυ...
τα εφτιαξα!!καταπληκτικοτατα!!ευγε για τις οδηγιες σου,με βοηθησαν πολυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που οι αναλυτικές οδηγίες του μπλογκ είναι τόσο χρήσιμες και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
teliaaaaaaaaaa! nomizo den exo ftiaksi kati allo gia proti fora kai na ixe tetoia epytixia, katatopistiki sta panta, se efxaristoyme poly!!!!!!!! meta tis 28 toy oktomvri tha soy grapso pos alios ta xrisimopiisa, ase poy moy ta zitoyn oloi se xereto,.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Ελένη, χαίρομαι ιδιαίτερα για τον ενθουσιασμό σου!!! :))
Διαγραφήκαλησπερα τα εκανα σημερααααα!!βγηακεν τελεια μαλακα και αφρατα απλως εμενα μου βγηκανε 36 με το ενα κιλο αλευρι!!!παντως τελεια συνταγη!!!και να κανω μια ερωτησ εαν δεν βαλω την κανελοζαχαρη μπορω να τα κανω κανονικα τσουρεκια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλη, φαντάζομαι πως ναι... δεν το έχω επιχειρήσει αλλά μια δοκιμή θα μας πείσει! :)
ΔιαγραφήΑν το κάνεις τελικά, θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα!
στον αερα τα ψηνουμε ή πανω κατω?
Διαγραφήστον αερα τα ψηνουμε ή πανω κατω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω-κάτω για να μην ξεραθούν πολύ...
ΔιαγραφήΜπέτυ τέλεια τα μπούλα! Σήμερα τα ξανάφτιαξα! έβαλα κακουλέ γιατί κάρδαμο δεν είχα!Να 'σαι πάντα καλά και να δημιουργείς! Όλες οι συνταγές σου είναι φουλ επιτυχία! Εκείνα τα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο όσοι τα δοκίμασαν έμειναν άφωνοι! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα Ζ.
Τι όμορφα λόγια Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ θερμά - μου έφτιαξες τη μέρα!!! :)
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση κσι Καλό Πάσχα!
είναι τέλεια !τα έφτιαξα μόλις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσαν τόσο! Καλοφάγωτα!
ΔιαγραφήΑυγόδενεχεικαθόλου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι!
ΔιαγραφήΚαλησπερα. Μπορουμε να κανουμε την ζυμη και να την αποθηκευσουμε στο ψυγειο κ να τα πλασουμε την επομενη ημερα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι βεβαίως μπορούμε, μέσα σε μπολ καλά κλεισμένο με μεμβράνη!
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε που έχεις τόσο ωραίες εικόνες και βοηθούν πολύ . χαίρομαι που μοιράζεσαι μαζί μας την συνταγή σου .θα τα φτιάξω και θα στείλω φωτο . πάντα επιτυχίες και ωραίες συνταγές που μας φτιάχνουν την ημέρα τα απογεύματα με φίλους και βγαίνουμε ασπροπροσωποι !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Σωτηρία για τα όμορφα σχόλια, χαίρομαι πολύ που οι βήμα-βήμα φωτογραφίες μου βοηθάνε!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!
Δοκιμάστε τα και με πραλίνα φουντουκιου αντί για την κανέλα και τη ζάχαρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση ε?
Διαγραφήγεια σας,ειναι τελεια,απλα στα δεκα λεπτα δεν ψηνωντε,τα αφηνω λιγο παραπανω ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα, πανέμορφα και αφράτα!!!!! Από επάνω, έβαλα ζάχαρη ειδική για bullar που δεν λιώνει και δεν καιγεται. Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν τόσο! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΠοιά ζάχαρη ειναι αυτή? Θα με ενδιέφερε να μάθω!
Θα τα κανω σύντομα Σας ευχαριστώ.Οκ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα κάνω σύντομα ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα κάνω σύντομα ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μια απορία μιας κ ειμαι νεα στη μαγειρική... το ταψι σε ποια σχαρα να το τοποθετησω. Τα εκανα αλλα εμενα δεν μου βγηκαν αφρατα... εμοιαζαν με μπισκότο περισσότερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως βάλαβάλατε περισσότερο αλεύρι κι έσφιξε πολύ η ζύμη ή μήπως παραψήθηκαν? Εγώ τα ψήνω στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. αποθηκευονται στην κατάψυξη πριν ψηθουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Αποθηκευονται στην κατάψυξη αφού τα έχουμε φτιάξει και πριν τα ψήσουμε. ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι και οταν τα βγαλετε απτην κατάψυξη τότε τα αλείφετε με το βούτυρο και τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη!
ΔιαγραφήΤα ξεπαγωνουμε η τα αφήνουμε λίγο κ αφού βουτυρωσουμε ψήνουμε?
ΔιαγραφήΚαλύτερα να τα αφήσετε λίγο αλλά δεν χρειαζεται να ξεπαγώσουν εντελώς.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
ΔιαγραφήΠαρακαλώ! Πάντα στη διάθεσή σας!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία
Πολύ ωραία συνταγή. Βγήκαν τέλεια! Θα τα ξανά κάνω σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσαν!!!
Τα εφιαξα μου εγειναν τελεια. Σας ευχαριστω πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν τόσο!!!
ΔιαγραφήΚαλησπερα!φαινονται πεντανοστιμα! Να ρωτησω θα μπορούσα να τα φτιαξω αντι για κεκακια μνημοσυνου ή τσουρεκια που φτιαχνουνε?εψαχνα μια συνταγη για κεκακια μνημοσυνου μιας κ ειναι πιο ευκολα απο τα τσουρεκακια που δεν εχω επιχειρησει ποτε.αλλα αυτα μου φαινονται ευκολα.τι λετε κανουν ή οχι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σας πω, δεν το ειχα σκεφτεί ποτέ... ίσως, γιατί όχι...;
ΔιαγραφήΤα έκανα κι εγω προχτές! Τέλεια! Ο μικρός μου τα τσακησε☆☆☆☆
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έκανα κι εγω προχτές! Τέλεια! Ο μικρός μου τα τσακησε☆☆☆☆
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χαίρομαι όταν αρέσουν στα πιτσιρίκια!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
Τελικά ψήνονται στον αέρα ή αντιστάσεις; γιατί διάβασα και τα δύο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨήνονται και στις αντιστάσεις και στον αέρα. Απλά στον αέρα θα μειώσετε την θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς - και πάλι εξαρτάται από τον φούρνο!
ΔιαγραφήΓιατί εγω δεν μπορώ να βρω αυτό το μπλοκ; Μηπως άλλαξε όνομα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι δεν έχει αλλάξει όνομα!
ΔιαγραφήΑν το ψσξετε στο Google ως Betty's Cuisine θα το βρείτε!
Οι θήκες είναι χάρτινες για μάφινς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αυτές είναι!
Διαγραφή