Υπέροχα σπιτικά νηστίσιμα κουλουράκια, τραγανά εξωτερικά, μαλακά στο εσωτερικό τους, που λιώνουν στο στόμα! Φτιάξτε τα πανεύκολα, να μοσχοβολήσει το σπίτι σας!
Χρησιμοποίησα πετιμέζι AgnoFisi, ένα
αγνό προϊόν από την Κρήτη, πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο, χωρίς χρωστικές
ουσίες, συντηρητικά ή ζάχαρη! Δοκιμάστε το, έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα,
σε κέικ, κουλουράκια, μπισκότα, στο γιαούρτι, σε τηγανίτες και λουκουμάδες, σε σαλάτες,
σε μαρινάρισμα κρεάτων και είναι εξαιρετικό!
Υλικά για 65 κουλουράκια:
3 κ.σ. κακάο
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα πετιμέζι AgnoFisi
1 κούπα σπορέλαιο
2-3 κ.σ. κονιάκ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα
2 κ.γλ. κανέλλα
½ κ.γλ. γαρύφαλλο
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα αλάτι
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη, το πετιμέζι,
το σπορέλαιο, το κονιάκ, το ξύσμα και την μισή κούπα χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο
και την κανέλλα.
Χτυπάμε καλά με το σύρμα, να διαλυθεί η ζάχαρη και
να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Στην μισή κούπα χυμό που κρατήσαμε διαλύουμε την σόδα και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε
με κουτάλι. Δεν θέλει ζύμωμα γιατί «βγάζει»
το λάδι.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε σιγά-σιγα και τα
υπόλοιπα 200 γρ. αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη, απαλή και λαδερή, ίσα
που να πλάθεται!
Δεν το παρακάνουμε με το αλεύρι γιατί σκληραίνει η
ζύμη και τα μουστοκούλουρα δεν θα είναι αφράτα!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο
στον αέρα.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια, τα τοποθετούμε σε ταψί
πάνω σε λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον
φούρνο μας και με το πόσο μαλακά θέλουμε τα κουλούρια μας. Αν τα θέλετε τραγανά στο εσωτερικό τους,
ψήστε για 2-3 λεπτά επιπλέον.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά και τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά.
Τα έφτιαξα και είναι υπέροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Ευχαριστώ!
Διαγραφή