Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Η βασική συνταγή για κέικ εμπλουτισμένη με κανελίτσα
και, προαιρετικά, σιροπάκι, για ασύγκριτη γεύση!
Για το κέικ (2 φόρμες 26cm):
1 φαρίνα 500 γρ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 βιτάμ 250 γρ
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
2 βανίλιες άρωμα
1 1/4 φλυτζάνια γάλα
Για το σιρόπι:
2 κουταλιές λιωμένο βιτάμ
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
Αφήνουμε το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
να μαλακώσει αρκετά.
Το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα,
μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, 2 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά εναλλάξ.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Όσο αυτό χτυπιέται, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά
2 μακρόστενες φόρμες του κέικ ή μια στρογγυλή.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170ο βαθμούς
(ή στους 180ο στις αντιστάσεις).
Ρίχνουμε στο μίγμα την κανέλα και την βανίλια.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ
και προσθέτουμε εναλλάξ τη φαρίνα με το γάλα.
Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 45 λεπτά
(αν το βάλετε σε φόρμα θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου),
μέχρι να ροδίσει καλά.
Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού,
αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο,
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε τις φόρμες από το φούρνο
και τις αφήνουμε για 10 λεπτά να μισοκρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: λιώνουμε το βιτάμ
μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Κάνουμε με ένα ξυλάκι τρύπες στην επιφάνεια του κέικ
και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Εδώ έκανα 2 διαφορετικές εκδοχές:
Το ένα κέικ το περιέχυσα με το σιρόπι
και το άλλο απλά το άλειψα με λίγο σκέτο λιωμένο βούτυρο
και το πασπάλισα με λίγη ζάχαρη ανακατεμένη με κανελίτσα!
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το απολαμβάνουμε...
Δεν χρειάζεται να σας πω για την μυρωδιά του,
μοσχοβόλησε όλο το σπίτι!
Το τέλειο για το ξεκίνημα της ημέρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Εβδομάδα!!
Για να μας φτιάξει διάθεση φίλε Σταύρο...
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα και σε σένα!
Πώς να μην μοσχοβολήσει όλος ο τόπος με τέτοιο κέικ! Τέλεια ιδέα να το σιροπιάσεις! Ένα κομμάτι παρακαλώ και γρήγορα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Λίγο ελαφρύ σιροπάκι που όμως, κάνει τη διαφορά! :)
ΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα να έχουμε!
Υπέροχο μοσχοβολιστό κέικ. Να είσαι καλά, θα πάρω και από τα δύο ένα κομμάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι!
Να πάρεις, και τα δύο μοσχοβολούν! :)
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα!!!
all time classic!μου τρέχουν τα σάλια....ωραία ιδέα η κανέλα σε σκόνη στο σιρόπι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι σλουρπ κεκάκια έφτιαξα;
Διαγραφήχαχα...
Να έχεις μια όμορφη βδομάδα!
Το δικό μου με εξτρά σιροπάκι παρακαλώ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασεεεεεε !!! :)
Διαγραφήμε ή χωρίς σιρόπι είναι πολύ αρωματικό!καλή βδομάδα!σε διαβάζω καιρό και έχεις νοστιμότατες προτάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Λίλα!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Αυτά είναι τα ωραία πράγματα. Τα απλά. Εχεις τη βασική συνταγή και απλά προσθέτεις ένα υλικό. Όχι όμως οποιοδήποτε! Η κανέλα δεν μπορεί να συγκριθεί με πολλά μπαχαρικά. Είναι αισθητά η καλύτερη για μένα. Απογειώνει τα γλυκά και τα φαγητά όπου αυτή μπορεί να μπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και σκέτο, χωρίς σιρόπι είμαι σίγουρη ότι είναι εξαιρετικό. Απλά το σιρόπι θα το κρατήσει ζουμερό και υγρό για περισσότερες μέρες!!
Μου αρέσουν αυτές οι απλές αλλά πεντανόστιμες συνταγές!!
Την καλησπέρα μου Μπέττυ!
Κι εγώ τους έχω μια αδυναμία... όπως και στην κανέλα εξ'άλλου!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Χρυσαυγή!
Έχω την εξής απορία!!!Ποιο μίξερ έχετε??:-)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Artisan της KitchenAid.
Διαγραφήγιατί ;;
Για να δω ποια μιξερ χρησιμοποιούν οι καλές νοικοκυρές!!:-)))Εμένα πρόσφατα μου έκαναν δώρο αυτό το masterchef της mulinex!!Είναι αυτό εδώ!!!
Διαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=k69og2wRT0M
Μια χαρά το βρίσκω!
ΔιαγραφήΚι εμένα δώρο είναι, από το κοριτσάκι μου!
Με καφεδάκι και μοσχομυριστό κέικ κανέλας, αρχίζουμε όμορφα την ημέρα μας. Μοσχομύρισε το κέικ σου, Μπετυ! Καλοφάγωτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.