Αγαπημένα της μικρής μου κόρης
και σαφώς ανώτερα από οποιαδήποτε αγοραστά!
Υλικά:
400 γρ αλεύρι κίτρινο ζυμωτό
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, την ρίγανη,
την μαγιά,
τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αλεύρια,
ζυμώνοντας διαρκώς μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη, απαλή ζύμη
που δεν θα κολλάει
στα χέρια.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου,
την σκεπάζουμε με μεμβράνη και
πετσέτα
και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον,
μέχρι να
διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει την πατάμε λίγο με το χέρι να ξεφουσκώσει,
την χωρίζουμε σε
2 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες.
Τις τοποθετούμε στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
και αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν διπλάσια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για 45 λεπτά
περίπου.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Κόβουμε την κάθε φρατζόλα σε ίσες φέτες,
τις αραδιάζουμε και πάλι στην λαμαρίνα του φούρνου και τις φουρνίζουμε,
στους 120ο για 45 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Αφήνουμε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς
και τα φυλάμε σε μεταλλικό ή γυάλινο κουτί που κλείνει καλά.
Απολαύστε τα!
Είναι
εξαιρετικό και ως ψωμάκι,
μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε χωρίς να το
παξιμαδιάσουμε!
Απλά υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω τα επόμενα :)))))))
Σύντομα... κράτα την όρεξή σου! :)
ΔιαγραφήΘελω να τα φτιαξω αμεσως, αλλα εχω αλευρι για ολες τις χρησεις. Θα μου βγουν καλα η να μην το επιχειρησω?? Φαινονται παντως τελεια! Μαρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξα και με τέτοιο, μια χαρά βγαίνουν, μην τα φοβάσαι!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία! :)
Είναι τέλεια με όποιο αλεύρι και να βάλεις.Εγω επειδή είχα ανοιχτό σακκουλάκι για τσουρέκια έβαλα μισό-μισό με γοχ.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ, απλά θεωρώ πως το κίτρινο αλεύρι τους δίνει κάτι τις παραπάνω! Χαίρομαι που δοκιμάσατε την συνταγή μου και σας άρεσε!
ΔιαγραφήThey are BEAUTIFUL!!!!! I would love to try.
ΑπάντησηΔιαγραφήThey are, indeed!!! :)
ΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια! Κι αφού η ζύμη είναι εξαιρετική και ως ψωμάκι, μπορούμε να κάνουμε τη μια φρατζολίτσα παξιμάδια και την άλλη να την απολαύσουμε με το μεσημεριανό μας! Είσαι η καταστροφή μας, Μπέττυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την καλή έννοια πάντα... χαχαχα... :)
ΔιαγραφήΩραία παξιμάδια αυτά κι εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Είναι πάρα πολύ ωραία, δοκίμασέ τα! :)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ θα την δοκιμάσω αμέσως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ να μάθω την γνώμη σας!
ΔιαγραφήΝομίζω η καλύτερη συνταγή για παξιμάδια λαδιού
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε!
ΔιαγραφήΝομίζω η καλύτερη συνταγή για παξιμάδια λαδιού
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια φαίνεται η συνταγή σας αντί για ρίγανη μπορώ να το αντικαταστήσω με γλυκάνισο;Μ αρέσουν πολύ τα παξιμάδια γλυκάνισου με φέτα κ ντομάτα από πάνω 😁
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν αντικαταστήσετε την ρίγανη με γλυκάνισο θεωρώ πως θα πρέπει να αυξήσετε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης. Εχω όμως και άλλη συνταγή για παξιμάδια με γλυκάνισο, αν θέλετε δείτε εδώ: http://bettyscuisine.blogspot.com/2012/12/blog-post.html
ΔιαγραφήΑντί ρίγανη μπορώ να βάλω γλυκάνισο; επειδή Μ αρέσει πολύ στα αλμυρά παξιμάδια όπως του εμπορίου
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βγουν μια χαρά και με τον γλυκάνισο!
Διαγραφή