Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Παξιμάδια λαδιού με ρίγανη

Αγαπημένα της μικρής μου κόρης 
και σαφώς ανώτερα από οποιαδήποτε αγοραστά!
Υλικά:

400 γρ αλεύρι κίτρινο ζυμωτό
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, 
την μαγιά, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αλεύρια, 
ζυμώνοντας διαρκώς μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη, απαλή ζύμη 
που δεν θα κολλάει στα χέρια. 
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, 
την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα 
και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει την πατάμε λίγο με το χέρι να ξεφουσκώσει, 
την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες.
Τις τοποθετούμε στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα 
και αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν διπλάσια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά.
 Κόβουμε την κάθε φρατζόλα σε ίσες φέτες, 
τις αραδιάζουμε και πάλι στην λαμαρίνα του φούρνου και τις φουρνίζουμε, 
στους 120ο για 45 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν καλά.
 Αφήνουμε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς  
 και τα φυλάμε σε μεταλλικό ή γυάλινο κουτί που κλείνει καλά.
Απολαύστε τα! 

Είναι εξαιρετικό και ως ψωμάκι, 
μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε χωρίς να το παξιμαδιάσουμε!


21 σχόλια:

  1. Απλά υπέροχα!

    Περιμένω τα επόμενα :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω να τα φτιαξω αμεσως, αλλα εχω αλευρι για ολες τις χρησεις. Θα μου βγουν καλα η να μην το επιχειρησω?? Φαινονται παντως τελεια! Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έφτιαξα και με τέτοιο, μια χαρά βγαίνουν, μην τα φοβάσαι!
      Καλή επιτυχία! :)

      Διαγραφή
    2. Είναι τέλεια με όποιο αλεύρι και να βάλεις.Εγω επειδή είχα ανοιχτό σακκουλάκι για τσουρέκια έβαλα μισό-μισό με γοχ.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ, απλά θεωρώ πως το κίτρινο αλεύρι τους δίνει κάτι τις παραπάνω! Χαίρομαι που δοκιμάσατε την συνταγή μου και σας άρεσε!

      Διαγραφή
  3. Φαίνονται τέλεια! Κι αφού η ζύμη είναι εξαιρετική και ως ψωμάκι, μπορούμε να κάνουμε τη μια φρατζολίτσα παξιμάδια και την άλλη να την απολαύσουμε με το μεσημεριανό μας! Είσαι η καταστροφή μας, Μπέττυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία παξιμάδια αυτά κι εύκολα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ θα την δοκιμάσω αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω η καλύτερη συνταγή για παξιμάδια λαδιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω η καλύτερη συνταγή για παξιμάδια λαδιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια φαίνεται η συνταγή σας αντί για ρίγανη μπορώ να το αντικαταστήσω με γλυκάνισο;Μ αρέσουν πολύ τα παξιμάδια γλυκάνισου με φέτα κ ντομάτα από πάνω 😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αντικαταστήσετε την ρίγανη με γλυκάνισο θεωρώ πως θα πρέπει να αυξήσετε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης. Εχω όμως και άλλη συνταγή για παξιμάδια με γλυκάνισο, αν θέλετε δείτε εδώ: http://bettyscuisine.blogspot.com/2012/12/blog-post.html

      Διαγραφή
  9. Αντί ρίγανη μπορώ να βάλω γλυκάνισο; επειδή Μ αρέσει πολύ στα αλμυρά παξιμάδια όπως του εμπορίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βγουν μια χαρά και με τον γλυκάνισο!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...