Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πιροσκί πατάτας

Και σε ποιόν δεν αρέσουν!!! J
Υλικά ζύμης για 40 κομμάτια περίπου:


500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 αυγό
1 κουταλιά βούτυρο
Μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό
Λάδι για το τηγάνισμα

Για την γέμιση:

3-4 μέτριες πατάτες
1 κύβος λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά μάραθος ψιλοκομμένος
2-3 κουταλιές βούτυρο
2-3 κουταλιές γάλα



Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, 
το αλάτι και την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
 Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό, 
το βούτυρο και το γάλα.
 Ζυμώνουμε με τον γάντζο (ή με τα χεράκια μας) 
μέχρι να πετύχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα 
και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο 
να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.  
Τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια 
και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει μαζί με τον κύβο λαχανικών.  
Τις αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε σε μπολ.  
Τις λιώνουμε με το πιρούνι και προσθέτουμε αλατοπίπερο, 
μοσχοκάρυδο, το μάραθο, το βούτυρο και το γάλα.  
Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
 Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε μπαλίτσες. 
Ανοίγουμε σε φυλλαράκια τις μπαλίτσες της ζύμης. 
Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε μικρές κουταλιές από το μίγμα 
και γεμίζουμε τα ζυμαράκια μας,
 διπλώνουμε και πιέζουμε καλά τις άκρες να ενωθούν.  
Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας
 να στραγγίσουν από τα πολλά λάδια.

Τα τσακίζουμε ζεστά!!! J

6 σχόλια:

  1. H ζύμη σου φαίνεται υπέροχη και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Αν και προσωπικά θα προτιμήσω να βράσω τις πατάτες με τη φλούδα( για να μή γίνουν υδαρείς)να τις λιώσω με πηρούνι, να βάλω μπόλικο μαυροπίπερο και αλάτι και να τις προσθέσω στο τηγάνι όπου θα έχω τσιγαρίσει σε ελαιόλαδο 2-3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Δοκίμασέ το είναι ο καλύτερος μεζές για μπύρα.

    Λ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορουμε να τα ψησουμε και στο φουρνο ετσι ωστε να αποφυγουμε τα πολλα λαδια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε, αλλά σίγουρα η ζύμη δεν θα είναι τόσο αφράτη!

      Διαγραφή
  3. Μηπως εχει γινει καποιο λαθος στην ποσοτητα του γαλακτος ,γιατι η ζυμη ειναι πολυ σφιχτη κ χρειαζεται ακομη αρκετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα με τον τύπο του αλευριού και τη θερμοκρασία ίσως χρειαστεί λίγο γάλα ακόμη.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...