Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

Ψωμί ζυμωτό

Σήμερα μοσχοβόλισε το σπίτι! Η πεθερά μου μας έφτιαξε από εκείνο το υπέροχο ζυμωτό ψωμί που συνήθιζε να φτιάχνει ανελλιπώς πριν αρκετά χρόνια και που όμοιό του δεν έχουμε ξαναγευτεί έκτοτε...

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές αλάτι
2 φακελάκια μαγιά σκόνη

Σε μεγάλη λεκανίτσα έβαλε τα αλεύρια και το αλάτι.

Ζέστανε 3 ποτήρια νερό μέχρι να γίνει χλιαρό και διάλυσε μέσα τη μαγιά.
Έριξε το νερό στο αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να πετύχει μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.

Έβαλε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με πετσέτα και την άφησε να φουσκώσει.
Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 1 ώρα.
Λάδωσε ένα ταψί, τοποθέτησε μέσα το ψωμί, χάραξε ελαφρά την επιφάνεια με ένα μαχαίρι
και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 45 λεπτά περίπου.
Με την λάμα ενός μαχαιριού δοκίμασε αν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό.
Το έβγαλε από το φούρνο και το αφήσαμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Η ποσότητα του αλευριού είναι κατά προσέγγιση, ίσως χρειαστεί ανάλογα λίγο αλεύρι ή νερό ακόμα για να πετύχουμε την σωστή ελαστικότητα της ζύμης.

20 σχόλια:

  1. betty καλημέρα, μεχρι εδώ μοσχοβόλησε το ψωμί.
    Εγω περιμένω κατί φίλους το Σαββατοκύριακό και λέω να ξεκινήσω τις ετοιμασίες φτιάχνοντας πρώτα το ψωμί.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ δεν σε προλαβαίνω!!! Κάθε μέρα και ποστ! Να γιατί όταν πάμε στην Κρήτη παχαίνουμε!!! Με τόσα καλούδια!!! Τέλεια όλα. Και οι μεζέδες και το κουνέλι και το ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό το ψωμάκι μοσχοβόλισε μέχρι εδώ, ψοφάει για φρέσκο βούτυρο και τυράκι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καθημερινό ψωμάκι που δε λείπει ποτέ από το σπίτι μας, μιας εδώ και δέκα περίπου χρόνια ζυμώνω κι έτσι κανείς πια δε θέλει του φούρνου!!
    Πρόβλημα η ζέστη της Αθήνας για τη συντήρηση του αλευριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφο και λαχταριστό!
    Μου ξύπνησες κρητικές αναμνήσεις...
    Να περνάτε πάντα καλά!

    *Μπέττυ να ρωτήσω (δεν ξέρω αν θυμάμαι καλά), λάδι δεν βάζει καθόλου η πεθερά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μόνο που το βλέπεις, καταλαβαίνεις τι πράγμα είναι!!!
    Γεια στα χεράκια της πεθερούλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I really need to try baking more bread - it looks great.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζ.: όχι, η πεθερά μου στο συγκεκριμένο ψωμί δεν βάζει καθόλου λάδι, μόνο τα υλικά που αναφέρω στη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. aaa ti wraio pswmi einai auto...granny greatest.. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χωριάτικο ψωμί με τα όλα του! Υπέροχο!
    Το ονειρεύομαι με λίγο Κρητικό λάδι επάνω του και ρίγανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι...για το καλύτερο ψωμί χτησιμοποιήστε τα απαραίατητα υλικά μόνο.
    Για φούλ άρωμα και γεύση μόνο με φυσικό προζύμι...

    Ελισάβετ Να υποθέσω οτι όταν λές κουταλιές εδώ, ενννείς κουταλάκια του γλυκού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NASSO η πεθερά μου στο 1 1/2 κιλό αλεύρι έβαλε 2 κοφτές κουταλιές σούπας αλάτι, εγώ το βρήκα κανονικό σε γεύση, και με 1 1/2 κουταλιά όμως καλό θα είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. There is nothing better then homemade bread unless of course that bread is made in Greece. There is something about the wheat flour that makes your bread unique. Looks great!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. με εφτιαξες Μπετούλα για τα καλά !!! τι Θεικό ψωμάκι είναι αυτό !!!! Υποκλίνομαι καθοτι είμαι λάτρης του σπιτικού ψωμιού !!! τα συγχαρητήρια μου στην πεθερούλα, ευχαριστούμε και τις δυό σας για την συνταγή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα, αυτό το ωραίο ψωμάκι το ψήσατε στον αέρα η στις αντιστασεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα , για να το κόψω μικρότερα καρβέλια το κοβω μετα το ζύμωμα ή το αφήνω λίγο να φουσκώσει πρώτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς μετά το ζύμωμα να αφήσεις την ζύμη να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο, μετά την κόβεις στο μέγεθος που θέλεις, δίνεις σχήμα, αφήνεις τα καρβελάκια να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου και ψήνεις!

      Διαγραφή
  17. σε ζεστο μερος που λετε ? στο φουρνο μπορω να το βαλω η καπου αλλου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ζεστό φούρνο που έχουμε θερμάνει ελαφρώς και τον έχουμε σβήσει... ή σε κάποιο σημείο της κουζίνας χωρίς ρεύματα...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...