Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Χοιρινό με σταμναγκάθι

Το γευστικότατο σταμναγκάθι με την πλούσια διατροφική αξία και την υπέροχη ελαφριά πικράδα του, δένει υπέροχα με το χοιρινό σε ένα συνδυασμό που θα σας κερδίσει με την νοστιμιά και την απλότητά του! 

Υλικά:

1 κιλό χοιρινός λαιμός

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. Κρασί λευκό

1 κιλό σταμναγκάθι

Μισό ματσάκι άνηθος

Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (ή και 2!)

Αλάτι και πιπέρι


Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.

Καθαρίζουμε το σταμναγκάθι και το πλένουμε καλά. Το αφήνουμε να στραγγίξει.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.

Μόλις ροδοκοκκινίσουν, προσθέτουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια και σωτάρουμε για 2 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει αλλά όχι τελείως.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σταμναγκάθι και τον άνηθο και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και πάλι τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και τα χόρτα και να μείνει το φαγητό μας με λίγο πηχτό ζουμάκι.

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο!

Καλή όρεξη!

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...