Υλικά:
1 ½ κιλό λαγός
1 κούπα ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές πελτές
½ λίτρο κρασί κόκκινο
½ κούπα χυμός ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι
Μια πρέζα ζάχαρη
Μπαχάρι και γαρύφαλλο
2 φύλλα δάφνης
Αρχικά να διευκρινίσω ότι αυτή η συνταγή είναι έμπνευση δική μου με την έννοια ότι τις σπάνιες φορές που μας φέρνουν λαγό κυνήγι, τον φτιάχνω όπως ακριβώς αρέσει στην δική μου οικογένεια. Για παράδειγμα, όπως θα δείτε και παρακάτω, δεν χρησιμοποιώ ποτέ κοκκάρι, δηλ τα μικρά κρεμμυδάκια που είναι για στιφάδο. Αντιθέτως χρησιμοποιώ τα μεγάλα, άσπρα και κόκκινα. Τα κρεμμύδια τα ετοιμάζω σε χωριστό σκεύος και αφού μισοψηθούν τα παντρεύω με τον λαγό. Επίσης, κάτι που συνηθίζεται πολύ στην Κρήτη, χρησιμοποιώ αρκετό –έως πολύ- ελαιόλαδο.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε ψιλές φέτες. Τα ξεπλένω καλά και τα αφήνω να στραγγίξουν.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Προσθέτω 1 κουταλιά πελτέ, ανακατεύω καλά να σοταριστεί και να αναδειχτούν τα αρώματα και σβήνω με το μισό κρασί.
Αφήνω σε δυνατή φωτιά 1-2 λεπτά, προσθέτω τον μισό χυμό ντομάτας, χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζω μέχρι να ετοιμάσω τον λαγό.
Προσθέτω τον πελτέ και τον τρίβω στον πάτο της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του. Σβήνω με το κρασί, περιμένω 1 λεπτό να εξατμιστεί ελαφρώς και προσθέτω τον χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο, το μπαχάρι, τα γαρύφαλλα και την δάφνη. Τέλος ρίχνω και τα κρεμμύδια, μαζί με την σάλτσα τους.
Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά και αφήνω το φαγητό μου να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του λαγού. Νερό δεν προσθέτω σχεδόν καθόλου, ίσως ένα φλιτζανάκι αν δω ότι σώνονται τα υγρά του.
Το φαγητό μένει με μια πηχτή, μυρωδάτη σάλτσα ιδανική για βούτες με υπέροχο, ζεστό, σπιτικό ψωμάκι (για το ψωμάκι πατήστε εδώ)
Καλή μας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου