Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Ψωμί ανάμικτο

Έχετε καταλάβει φαντάζομαι ότι εδώ και καιρό
δεν αγοράζω ψωμί!
 Ήταν να μην πάρω φόρα :)
Τώρα είμαι στην διαδικασία να ανακατεύω διαφορετικά αλεύρια,
δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα!
 Για 6-7 καρβελάκια ή για 1 μεγάλο καρβέλι:

350 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
150 γρ αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
270 γρ νερό

Ρίχνουμε τα 2 αλεύρια και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ
 και αναδεύουμε για λίγο να ανακατευτούν.
Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά,
μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι
και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 20 λεπτά περίπου,
να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε ένα μεγάλο καρβέλι
ή κόβουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα κομμάτια
και φτιάχνουμε μικρά καρβελάκια.
 Τα τοποθετούμε, σε απόσταση μεταξύ τους,
στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 50 βαθμούς
και τοποθετούμε μέσα τα ψωμιά για 30 λεπτά περίπου,
μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180-190ο και ψήνουμε
για 30 λεπτά αν έχουμε φτιάξει καρβελάκια
ή για 1 ώρα περίπου αν φτιάξαμε ένα μεγάλο ψωμί.
Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα γυρίζουμε ανάποδα
και χτυπάμε με τα δάχτυλα ~
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμα,
αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα,
 αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!

1 σχόλιο:

  1. Εχεις γίνει εξπέρ στο ψωμάκι, ζηλεύω ακόμη κι εγώ που δεν είμαι ιδιαίτερα ψωμού!!
    Φιλάκια Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...