Η συνταγή παλιά αλλά πολυ-αγαπημένη,
η νοστιμιά δεδομένη και αξεπέραστη!
Μια και είναι η εποχή που αφθονούν τα φρέσκα,
τρυφερά αμπελόφυλλα,
επαναλαμβάνω παλαιότερη ανάρτηση,
με φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία αυτή τη φορά...
Υλικά:
4-5 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι για γεμιστά
2 κούπες ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
4-5 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα περίπου
Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα,
τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει
να ζεματιστούν.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κούπα λάδι
και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι, το σοτάρουμε ελαφρά
και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι
και 1 1/2 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό
και να μισοβράσειτο ρύζι .
Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο,
το απλώνουμε στην παλάμη μας
φροντίζοντας το γυαλιστερό μέρος του φύλλου
να είναι απ' την έξω μεριά
και στην άκρη βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση.
Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δύο άκρες
για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και μετά σαν ρολάκι.
Στον πάτο μιάς μεγάλης κατσαρόλας
στρώνουμε 2-3 αμπελόφυλλα
και τοποθετούμε επάνω τα ντολμαδάκια
με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλατοπίπερο
και τους σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό να μισοσκεπαστούν,
ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν
και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Υπέροχα ζεστά, κρύα, ως φαγάκι ή μεζεδάκι,
όπως κι αν είναι απολαύστε τα!
Σημ: Αν δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, μπορούμε να κάνουμε την διαδικασία του διπλώματος τοποθετώντας το φύλλο σε ένα πιατάκι αντί για την παλάμη μας!
Σημ: Αν δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, μπορούμε να κάνουμε την διαδικασία του διπλώματος τοποθετώντας το φύλλο σε ένα πιατάκι αντί για την παλάμη μας!
καλημέρααα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΜΜΜ!!!!
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ...
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ...
Πολυαγαπημένο, ειδικά όταν συνοδεύεται με κρύο τζατζικάκι!!! Αχ και να ΄χα δύο τρία τώρα που απολαμβάνουμε στη βεράντα το ουζάκι μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή Κυριακή!!
τσιμπάω μεζεδάκι και φεύγω γρήγορα, διότι είμαι ικανή να φάω όλη την κατσαρόλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα δεν ξέρω τι γίνεται με εμάς τις δύο, μάλλον επικοινωνούμε... Κι εγώ ντολμαδάκια γιαλαντζί έφτιαξα, χαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι που λέει πως τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται...
Αλλά αφού με πρόλαβες, ανεβάζω το μουσακά. Τα ντολμαδάκια άλλη μέρα...
Φιλάκιααααααααα, καλό απόγευμα!!!
Όπως και να είναι είτε με τζατζίκι, ή γιαούρτι ή και σκέτο λεμόνι, Θεϊκός μεζές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που εμείς το κάνουμε και κύριο πιάτο πότε-πότε!!
Καλό απόγευμα!
Υπέροχο φαγητό που το λατρεύω αλλά ποτέ δεν πετυχαίνω γιατί το ρύζι δε βράζει ποτέ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή