Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Λαγάνα

Καθαρά Δευτέρα προ των πυλών
και το πρώτο που έρχεται στο μυαλό
είναι η σπιτική, μυρωδάτη λαγάνα!
Υλικά για 2 λαγάνες:

500 γρ αλεύρι από σκληρό σιτάρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά ζάχαρη
1 ½ φλυτζάνι νερό περίπου
Σουσάμι για το πασπάλισμα


Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, 
τη μαγιά, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο 
σε μέτρια ταχύτητα, για 10 λεπτά περίπου, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και πλάθουμε μπάλες, 
τις οποίες αφήνουμε σκεπασμένες σε ζεστό μέρος
 μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο 
και με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε χοντρό φύλλο 
με το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα της λαγάνας.
Τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στην επιφάνεια κάθε λαγάνας,
ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 C, τοποθετούμε μέσα το ταψί
 και αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία τους 190 C
και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου,  
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Χρησιμοποιώντας το γάντι του φούρνου
γυρνάμε τη λαγάνα ανάποδα
και χτυπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας,
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμη, 
αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν 
σκεπασμένες με πετσέτα, μακριά από ρεύματα.

Καλή Σαρακοστή!


Για περισσότερες Σαρακοστιανές ιδέες πατήστε εδώ!

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Έψαχνα συνταγή για λαγάνα και τσουπ έπεσα στην συνταγή σου!! Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα!!!ευχαριστουμε!!!σημερα κιολας...θα την δοκιμασω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπέττυ,έχω πολύ καιρό να σ΄επισκεφτώ και σήμερα είδα τη συνταγή για τη λαγάνα-αγαπημένη γεύση κι όμως την τρώμε μια φορά το χρόνο-γιατί;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Μπέτυ!!!Κι εγώ λέω φέτος να φτιάξω...Πολύ ωραία η λαγάνα σου!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτη φορά φέτος λέω κι εγώ να κάνω λαγάνα. Υπέροχο ψωμάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και του χρόνου Μπέττυ...
    μέχρι εδώ μοσχομύρισε...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμμ... η ευωδία έφτασε μέχρι τη μύτη μας!!! Και η γεύση στα χείλη μας !!! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και του χρόνου, και του χρόνου!
    Σπιτική λαγάνα .... η καλυτερότερη!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η λαγάνα γλυκίζει;
    Ρωτάω γιατί βλέπω στη συνταγή ότι η ζάχαρη αναλογικά με το αλάτι είναι περισσότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα έλεγα ότι γλυκίζει ακριβώς... έχει βέβαια τη διπλή ποσότητα ζάχαρης από το απλό ψωμί αλλά δεν θα την χαρακτήριζα "γλυκιά"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα τη δοκιμάσω αύριο γιατί δεν την θέλουν εδώ στην οικογένεια να γλυκίζει....Έχουμε και ιδιοτροπίες βλέπετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έτσι τη φτιάχνω κι εγώ και δε μένει ούτε ψιχουλάκι. Και του χρόνου!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περασα να ευχηθω να περασεις καλες αποκριες και καλη καθαρα δευτερα με υγεια και καλη παρεα!!
    Και του χρονου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περασα να ευχηθω να περασεις καλες αποκριες και καλη καθαρα δευτερα με υγεια και καλη παρεα!!
    Τελεια θα ειναι.Αντιγραφω τη συνταγη να τη δωσω στη μητερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα δοκιμασω κι εγω την συνταγη σου.Ελπιζω να εχει επιτυχια. ΖΩΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάθε Καθαρά Δευτέρα τρώμε τις λαγάνες σου Μπέττυ. Να είσαι πάντα καλά να μας δίνεις ιδέες! Χρόνια πολλά! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι ωραίο σχολιο!!!
      Με συγκινήσατε!
      Καλή Σαρακοστή σε όλους σας, και του χρόνου να είμαστε καλά! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...