Τώρα που βρίσκουμε ώριμες ντομάτες σε αφθονία,
είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε
σπιτικές λιαστές ντομάτες!
Ιδανικές για τις σαλάτες αλλά και διάφορες σάλτσες,
υπέροχες επειδή είναι φτιαγμένες από τα χεράκια μας!
Υλικά:
Ώριμες μακρουλές ντομάτες (πομοντόρο)
Αλάτι χοντρό
Ξύδι
Τούλι
Σκόρδο και τσίλι (προαιρετικά)
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Κόβουμε και πετάμε το σημείο που είναι το κοτσανάκι
και τις κόβουμε στα δύο.
Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ένα ταψί
και τοποθετούμε τις ντομάτες, σε μία σειρά,
με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι,
σκεπάζουμε καλά με διπλό τούλι (για να μην πάνε έντομα)
και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 βδομάδα.
Όταν έχουν συρρικνωθεί αρκετά,
τις τοποθετούμε σε μπολ, τις ραντίζουμε με μπόλικο ξύδι
και τις αφήνουμε για ένα βράδυ, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Την επόμενη μέρα τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά,
τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο,
αν θέλουμε προσθέτουμε μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδου
και μια ξερή καυτερή πιπερίτσα.
Σφραγίζουμε τα βάζα και τα φυλάμε
σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Όταν ανοιχτεί ένα βάζο το φυλάμε στο ψυγείο.
Λατρεμένες και τόσο μεσογειακές οι λιαστές ντοματούλες! Δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά όπου κι αν προστεθούν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου και τα φιλιά μου, Μπέτυ!
Εύκολο,ε; Να φτιάξουμε, γιατί όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήTις λατρεύω τις λιαστές ντομάτες αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο εύκολες όσο μας λες???
Θα το τολμήσω μου φαίνεται...
Πολλά φιλιά Μπετούλα μου,
καλό βράδυ!
Εύκολο φαίνεται Μπέτυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γίνονται πολύ ωραία.
Τις χρησιμοποιώ συχνά τώρα
Προς το παρόν έχω λιαστές ντομάτες από την Σύρο, αλλά μειώνονται .. ισως ακολουθήσω τις οδηγίες σου να κάνω.
Φιλιά
Μπεττούλα καλημέρα, του αντρα μου του αρέσουν πολύ, να δω πότε θα βρω χρόνο για να του φτιάξω ! πρός το παρόν παίρνω λίγες απο τις δικές σου για να του σερβίρω με το σημερινό του φαγητό !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλα και καλό σ/κ
Περνω οπως παντα για να ευχηθω να εχεις εναν ομορφο μηνα απο αυριο με υγεια -χαμογελα και λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποθηκεύεται η συνταγή για άμεση εφαρμογή! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τις λατρεύω όμως..... Ιδίως με ρόκα, παρμεζάνα και μπαλσάμικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ! Σε πράσινη ανάμικτη σαλάτα είναι απαραίτητες!!!
Διαγραφή