Ο μαραθόσπορος και το πιπέρι
δίνουν μια πικάντικη νότα
σε αυτά τα νοστιμότατα ψωμάκια
Υλικά για 8-10 ψωμάκια:
450 γρ αλεύρι ολικής
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλάκια μαραθόσπορος
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια παπαρουνόσπορος
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την
μαγιά μαζί με την καστανή ζάχαρη
και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και
αφήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το
αλεύρι ολικής,
το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι
και το μείγμα της μαγιάς.
Προσθέτουμε σταδιακά μισό περίπου
φλιτζάνι χλιαρό νερό,
ζυμώνοντας σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η
ζύμη.
Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη
επιφάνεια
και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας για 10 λεπτά περίπου,
μέχρι
να γίνει η ζύμη μας απαλή και ελαστική.
Τέλος, προσθέτουμε το πιπέρι και
τον μαραθόσπορο
και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο,
βάζουμε μέσα την ζύμη,
αλείφουμε ελαφρά και την επιφάνειά της
και την
σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Την αφήνουμε για 1 ½ ώρα
τουλάχιστον, σε μέρος ζεστό και χωρίς ρεύματα,
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την πατάμε ελαφρά να ξεφουσκώσει
και την μοιράζουμε σε 8 (ή 10 αν τα κάνουμε αρκετά μικρά) ίσα κομμάτια.
Πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια και τα
βάζουμε σε λαμαρίνα
που την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος,
σκεπασμένα με την πετσέτα για μισή ώρα τουλάχιστον.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον
φούρνο στους 190ο στις αντιστάσεις.
Αλείφουμε ελαφρά τα ψωμάκια με
λίγο νερό,
πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου,
μέχρι να ροδίσουν.
Θα πρέπει όταν τα χτυπάμε από
κάτω να ακούγονται κούφια,
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο και
τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα,
σκεπασμένα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Καλή επιτυχία!
Τέλεια είναι Μπέτυ μου, μυρωδάτα και λαχταριστά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή