Αφράτη και λαχταριστή, γεμάτη αρώματα
και υπέροχη υφή τσουρεκιού,
και υπέροχη υφή τσουρεκιού,
φέτος η βασιλόπιτα θα είναι από τα χεράκια μας!
Υλικά για την βασιλόπιτα:
550-600 γρ αλεύρι για τσουρέκι
40 γρ φρέσκια μαγιά
50 γρ γάλα
100 γρ αγελαδινό βούτυρο
50 γρ κρέμα γάλακτος
150 γρ ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
1 κουταλάκι μαχλέπι
½ κουταλάκι κακουλέ τριμμένο
Μια πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Υλικά για το γλάσο:
Μισό ασπράδι
Μισή κούπα ζάχαρη άχνη
3-4 σταγόνες χυμός λεμονιού
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα την
μαγιά.
Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε
στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο
μαζί με την κρέμα γάλακτος.
Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο,
αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά.
Στο κατσαρολάκι με το βούτυρο ρίχνουμε τα αυγά,
την μαγιά,
την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα
και ανακατεύουμε.
την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα
και ανακατεύουμε.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα 500 γρ αλεύρι
και
προσθέτουμε το μίγμα με τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 15-20 λεπτά περίπου.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη
αλλά να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ.
αλλά να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι,
κουταλιά-κουταλιά,
κουταλιά-κουταλιά,
μέχρι να πετύχουμε την σύσταση που θέλουμε.
Βουτυρώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα την
ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο
για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε στρογγυλή φόρμα Νο 30 (κατά προτίμηση με
έλασμα)
στρώνουμε στον πάτο λαδόκολλα.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας την μεταφέρουμε στην
φόρμα,
την πιέζουμε ελαφρά να απλώσει
και να καλύψει τον πάτο της φόρμας,
και να καλύψει τον πάτο της φόρμας,
την σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα
και την αφήνουμε για 1 – 1 ½ ώρα ακόμα να ξαναφουσκώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο
στις αντιστάσεις στους 170ο ή στον αέρα στους 160ο.
στις αντιστάσεις στους 170ο ή στον αέρα στους 160ο.
Χτυπάμε μισό αυγό με 1 κουταλιά γάλα,
αλείφουμε
πολύ προσεκτικά την βασιλόπιτα
και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
Την αποσύρουμε από τον φούρνο
και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Αφαιρούμε το έλασμα και την λαδόκολλα
από το κάτω μέρος της πίτας.
από το κάτω μέρος της πίτας.
Σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο τυλίγουμε το
νόμισμα
και το τοποθετούμε με προσοχή στο κάτω μέρος της βασιλόπιτας.
Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ετοιμάζουμε
το γλάσο:
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά την ζάχαρη, το ασπράδι
και το χυμό λεμονιού, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα λείο και γυαλιστερό.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη άχνη ακόμα.
Με ένα λεπτό κορνέ γράφουμε ευχές
και κάνουμε
σχέδια πάνω στην βασιλόπιτα!
Και του χρόνου!
Καλή Χρονιά σε όλους,
Χαρούμενη, Δημιουργική,
γεμάτη Αγάπη, λιγότερα προβλήματα και περισσότερη Χαρά!!!
γεμάτη Αγάπη, λιγότερα προβλήματα και περισσότερη Χαρά!!!
Χρονια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ όμορφη η Βασιλόπιτα με κατατοπιστικότατες οδηγίες εκτέλεσης και φωτογραφίες!!
Λαχταριστή!
Καλή Χρονιά και ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται νοστιμοτατη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ! Θα χαρώ να την δοκιμάσετε!
Διαγραφή