Πάρα πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή!
Υλικά για την ζύμη:
280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
200 γρ βούτυρο παγωμένο
Χυμός από μισό μικρό λεμόνι
200ml παγωμένο νερό
Για την γέμιση:
350 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο
5 αυγά
50ml γάλα
Αλατοπίπερο
Ένας κρόκος για να αλείψουμε το φύλλο
Φτιάχνουμε την ζύμη:
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
και
αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο-λίγο το παγωμένο
νερό,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική
αλλά όχι υγρή ή κολλώδη.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια
και σχηματίζουμε ένα τούβλο.
Με
την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο
και την διπλώνουμε στα τρία:
διπλώνουμε το πρώτο κομμάτι μέχρι την μέση
του παραλληλόγραμμου
και μετά το πάνω κομμάτι να καλύψει τα άλλα δύο.
Με τον πλάστη πατάμε λίγο τις άκρες να κολλήσουν,
τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη
και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ξετυλίγουμε την ζύμη έχοντας την ένωση στα δεξιά μας
και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία,
δηλαδή: την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο
και την
διπλώνουμε και πάλι στα τρία.
Την αφήνουμε και πάλι 15 λεπτά στο ψυγείο
και
επαναλαμβάνουμε την πιο πάνω διαδικασία άλλες 2 φορές ~
δηλαδή συνολικά την
ανοίγουμε και την διπλώνουμε 4 φορές,
αφήνοντάς την στο ψυγείο 15 λεπτά κάθε
φορά.
Μόλις είναι έτοιμη, την μοιράζουμε σε 2 σχεδόν ίσα
μέρη.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα 30cm
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
Πάνω
σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια,
ανοίγουμε το λίγο μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο
και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το ψιλοκομμένο ζαμπόν,
αφήνοντας 4 κενά σημεία σε ίσες αποστάσεις.
Χτυπάμε το ένα αυγό με το γάλα, λίγο αλάτι και
μπόλικο πιπέρι
και περιχύνουμε το ζαμπόν.
Σπάμε ένα-ένα τα υπόλοιπα αυγά σε ένα μπολάκι και,
πολύ προσεκτικά, τα ρίχνουμε στα κενά
που έχουμε αφήσει μέσα στο ζαμπόν.
Θέλουμε τα αυγά να μείνουν ολόκληρα!
Τέλος ανοίγουμε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη
και
σκεπάζουμε την πίτα μας.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα,
φτιάχνοντας
ένα κορδόνι.
Αλείφουμε την πίτα με τον κρόκο,
που τον έχουμε
αραιώσει με 2 κουταλιές νερό,
και κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της πίτας
για να την βοηθήσουμε να ψηθεί σωστά.
Την ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200ο και
κατόπιν
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180ο
και συνεχίζουμε το
ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμα,
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Την σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.
Μπορούμε αντί για ζαμπόν να χρησιμοποιήσουμε
ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο
ή κρέας που μας έχει περισσέψει!
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ διαφορετική συνταγή. Θα τη δοκιμάσω.
Ευχαριστούμε
Διαφορετική και πολύ νόστιμη, περιμένω εντυπώσεις! :)
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα
Ολόκληρα αυγά μέσα στην πίτα;;; Δεν έχω φάει ποτέ κάτι παρόμοιο! Εντυπωσιάστηκα και θέλω πολύ να το δοκιμάσω! Μιαμ μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να δεις την νοστιμιά του φύλλου!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Πολυ ωραια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!!! :)
ΔιαγραφήΠολύ εντυπωσιακή πραγματικά, και πολύ ιδιαίτερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήφοβερη πιτα, γεια στα χερια σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τη δοκιμασω κι εγω
Πολύ πρωτότυπη γέμιση. Ολόκληρα αυγά??? Θα τη δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήVassoula
εντυπωσιακο! μπορουμε να προσθεσουμε και αλλα υλικα? π.χ. κασερι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός πως δεν έχω δοκιμάσει να προσθέσω κάτι άλλο, αλλά νομίζω πως λίγο τριμμένο κασέρι (ή άλλο κίτρινο τυρί) ανάμεσα στο ζαμπόν, θα ταίριαζε ωραιότατα!!!
Διαγραφήεντυπωσιακο! μπορουμε να προσθεσουμε και αλλα υλικα? π.χ. κασερι?
ΑπάντησηΔιαγραφή