Έφτιαξα τα πρώτα μελομακάρονα των γιορτών – με συνταγή της Κλαίρης φυσικά !
Περάστε να κεραστείτε…
Βγήκαν 72 μελομακάρονα:1200 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια σπορέλαιο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1 ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2-3 κουταλιές κονιάκ
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα
και χτυπάμε λίγο το μείγμα.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό και μέσα διαλύουμε τη σόδα
με προσοχή γιατί φουσκώνει.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού, προσθέτουμε και τη ζάχαρη
και ανακατεύουμε ελαφρά. Η ζάχαρη δεν πρέπει να λιώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και κατόπιν, ανακατεύοντας διαρκώς,
προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το.
Ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού,
εδώ επικρατεί η λογική του «όσο σηκώσει».
Η ζύμη θα πρέπει να γίνει σφιχτή αλλά να πλάθεται εύκολα και να μην τρίβεται.
Πλάθουμε μικρά τα μελομακάρονα, για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι
και τα αραδιάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα.
Πατάμε επάνω ελαφρά τον τρίφτη του κρεμμυδιού
ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τα ψάρια για να κάνουμε σχέδιο
και τα ψήνουμε για 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε 2 ποτήρια ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό.
Μόλις δέσει λίγο το σιρόπι, σε 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά,
προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε και το κονιάκ και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε με προσοχή τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι,
τα αφήνουμε για 1 λεπτό και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι κοπανισμένο.
Και του χρόνου !!!
Αχ, να είχα δυο τρία! Δεν έχω φάει κανένα για φέτος ακόμα! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω λεω να κανω απο βδομαδα, παιρνω ενα για το καλο, φρεσκοτατα και... μπολικα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα μαστε καλα και του χρονου
Ωραια! Και του χρονου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου, Για μας θα φροντίσει η κόρη μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε πολύ καιρό να τα πούμε …
όχι ότι δεν μπαίνω στο blog σου
(σχόλια δεν κάνω ….περνώ λίγο δύσκολα αλλά θα περάσει…)…
τα μελομακάρονα σου υπέροχα!!!!…(ουδέν σχόλιο)
Μύρισαν Χριστούγεννα…
Και ο καιρός σήμερα συνηγορεί ..
Να έχεις μια υπέροχη ημέρα
"Και του χρόνου" Μπέττυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομύρισε ο τόπος!!
Φιλιά
Καλημέρα
Μοσκοβόλησαν ...μέχρι εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα χρειαστεί όμως να ξανακάνεις μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα!
γίνεται να δω μελομακάρονα και να το παίξω αδιάφορη; παίρνω μισή λαμαρίνα και φεύγω!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν πιστεύω να θέλετε κι οι υπόλοιποι; παχαίνουν!!!!!! χεχεχε!!!!!!!!
Αχ Μπέτυ μου τι όμορφα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜύρισαν Χριστούγεννα!!!
Ευτυχώς που έφτιαξες και μπόλικα, αφού η μισή λαμαρίνα έφυγε με την Γαστεροπλήξ που φροντίζει για την σιλουέτα μας χα χα χα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Κι εγώ που φέτος δε θα φάω :((((....αχχχχχχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΛΩ και τα 72 :))))
και του χρόνου!!!!
πολλά φιλιά Μπέτυ
Mπέτυ μου και του χρόνου να είσαι καλά να μας γλυκάνεις! Μέχρι εδώ μύρισαν τα μελομακάρονα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ και του χρόνου με υγεία. Δείχνουν υπέροχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ.Κ.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι τα μελομακάρονα είναι υπέροχα
και δεν κάνει να τρώω πολλά
Πάντως σίγουρα θα μου φέρουν τις γιορτές
Καλό σου πρωινό
Καλό Σαββατοκύριακο και ας είναι βροχερό
Και του χρόνου! Καλοφάγωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΧ !!!ΑΧ!!! ΜΠΕΤΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμμμ μοσχομύρισαν!! Μπράβο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
na egw stis giortes den thelw oute galopoula, oute sokolates, oute arnaki, oute tpt allo
ΑπάντησηΔιαγραφήmono melomakarona thelw!!!!!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται υπέροχα θα τα φτιάξω.
θα τα φτιαξω κ ελπιζω να τα πετυχω.και του χρονου
ΑπάντησηΔιαγραφήPio epituximeno titlo oden mporouses na valeis..Pargmatika einai ta melomakarona - TA YPEROXA....An kai ekana perissoteri dwsei kai epsisa 5 tapsia(peripou 110 kommatia)ta krataw me duskolia gia to Xristougenniatiko trapezi...Y P E R O X A ! ! ! ! ! ! ! ! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα οτανλετε ενα ποτηρι δηλαδη ποσα ml???
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμε καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως τα κανονικά ποτήρια είναι 220-230ml, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία γιατί αν μετρήσεις όλα τα υλικά (δηλ. σιμιγδάλι, ζάχαρη, σπορέλαιο, χυμός κλπ) με το ίδιο ποτήρι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις έξω !
Καλή επιτυχία αν τα προσπαθήσεις και θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα...
fainontai ontvs yperoxa, na rvthsv kati otan rixnoyme to simigdali kai to aleyri, anakateyoyme me mixer? h zymvnoyme me to xeri?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνακατεύουμε ελαφρά με το χέρι, δεν χρειάζεται μίξερ ούτε ιδιαίτερο ζύμωμα... Δοκιμάστε τα, είναι καταπληκτικά! :)
ΔιαγραφήΕκανα τα υπέροχα μελομακάρονά σας αλλά μου "άνοιξαν" λίγο. Να βάλω περισσότερο αλεύρι? Ιωάννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο περισσότερο αλεύρι θα κάνει πιο σφιχτή τη ζύμη, άρα αν η ζύμη σου ήταν αραιή, ναι, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
ΔιαγραφήΕπίσης πρόσεξε μην παραζυμώσεις το μίγμα, θέλει απλά να ενωθούν τα υλικά...
έφτιαξα και εγω τα θεικά μελομακάρονα σας!βγήκαν τέλεια για πρώτη φορά που φτιάχνω..απλά ηθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να κάνουμε λιγότερο 'γλυκό' το σιρόπι..δηλαδή 3ποτήρια νερό?.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!
ΔιαγραφήΣτο σιρόπι μπορείς να αυξήσεις το νερό ή επίσης μπορείς να βάλεις την μισή ποσότητα μελιού...
Να σας ρωτησω αν βαλω ελαιολαδο αντι για σπορελαιο?γινεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως γίνεται, απλά θα έχουν πιο "βαριά" γεύση...
Διαγραφήτα εκανα!!!βγηκαν ωραια μαλακα και νοστιμα πρωτη φορα εφτιαξα και ολοι μου ειπαν οτι ηταν νοστιμα!(αλλα το σιροπι δεν εφτασε γιατι?χειαστηκε να κανω και δευτερο...)
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΜπορεί να συμβεί καμμιά φορά... αν έγιναν λίγο πιο σκληρά ή αν σου βγήκαν περισσότερα κομμάτια... Το βασικό είναι πως σου πέτυχαν και σας άρεσαν!
Καλή Πρωτοχρονιά!
Το σιρόπι και τα μελομακαρονα όταν τα σιρόπια ζούμε είναι και τα δύο κρύα? γιατί δεν το έχω καταλάβει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμιζα πως είναι σαφές, θα το επαναδιατυπώσω..
ΔιαγραφήΣτην εκτέλεση γράφω: αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά... το σιρόπι ζεστό.
Επίσης γίνεται και το αντίστροφο, κρυο σιρόπι ζεστά μελομακάρονα...όπως εξυπηρετεί καλύτερα!