Υλικά για 1 πλεξούδα:
1 φύλλο σφολιάτα Κανάκη κουρού
6 κουταλάκια πολτός ελιάς
150 γρ φέτα λιωμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο)
1 κουταλάκι ρίγανη
1 αυγό
Λίγο σουσάμι
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα.
Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε όπως είναι στο χαρτί της συσκευασίας του.
Το κόβουμε κάθετα σε 3 λωρίδες από την μεγαλύτερη πλευρά.
Αλείφουμε κάθε λωρίδα με 2 κουταλάκια από τον πολτό ελιάς. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και μοιράζουμε τη φέτα. Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και την μοιράζουμε στις λωρίδες της ζύμης. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο νερό και τυλίγουμε τις λωρίδες σε ρολό.
Τις πιέζουμε καλά να κολλήσουν.
Ενώνουμε τις 3 λωρίδες μαζί και πιέζουμε να κολλήσουν καλά στην άκρη. Μετά πλέκουμε όπως κάνουμε με το τσουρέκι. Χτυπάμε το αυγό με μια κουταλία νερό και αλείφουμε καλά την πλεξούδα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Νοστιμότατο και πολύ εμφανίσιμο!
YUMMYYYY
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεος Μπέτυ μου νυχτιάτικα! Που να τρέχω να βρω σφολιάτα? Την τιμητική της η σφολιάτα αυτές τις γιορτινές μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπεττυ , παρ πολυ πρωτοτυπο!! Και θα ειναι πεντανοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι φαντασία....κι έχω τραπέζι το Σάββατο,θα το φτιάξω,μοναδικός αντιπρόσωπος από Ελλάδα εγώ...οι υπόλοιποι ξένοι :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ
φιλιά πολλά!!!
Προσπαθώ να αντισταθώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις διάβασα την συνταγή σου, πήγα στην κατάψυξη και έχω ίδιο κουτί, που έχει όμως 2 φύλλα.
Εκτύπωσα και την συνταγή για να μη την ψάχνω και αναβάλλω για άλλη μέρα.
Θα το ξεχάσω για λίγες μέρες. Γίνανε πολλές παρασπονδίες πρόσφατα και δεν σηκώνει άλλη.
Να'σαι καλά που ψάχνεις και μας το λες
Καλό βράδυ.
ΥΓ: Απ'ότι είδα η συνταγή είναι για τα δύο φύλλα και με κανονική σφολιάτα. Εμένα όμως μου αρέσει η κουρού περισσότερο. Και το ψήσιμο σου καλύτερο. Στείλε τις φωτό στον Κανάκη!!!
Πω πωωωωωωωωωω τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω αύριο με δικό μου όμως φύλλο.
Φιλιά
Καλό βράδυ
Πες μου σε παρακαλώ,αγαπητή Betty, οι ενώσεις στην πλεξούδα ήταν αφράτες, ή κράτησαν υγρασία; Μήπως ήθελε το κλασσικό τρύπημα με οδοντογλυφίδα όπως σε όλες τις σφολιατοτυρόπιτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή ιδέα, πάντως, εξαιρετική εμφάνιση!
Μοσχομύρισε!!!! Κάτσε λίγο φρόνιμα,μας έχεις τρελάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασούλα
Αχ πως μου αρεσουν αυτα τα σκανταλιάρικα αρτοποιηματααααααα!! καλησπέρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εμφανίσιμη η πλεξούδα σου!!! και ο συνδιασμός των υλικών της γέμισης εξαιρετικός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί. Καλό βράδυ:)
Ω! Τι τυλιχτή νοστιμιά είναι αυτή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι παθαίνω βραδιάτικα, και με αγαπημένες γεύσεις, θα χάσω το δρόμο για το κρεβάτι, στο ψυγείο με βλέπω!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty μου μας βλέπω σύντομα να ... πλέκουμε κοτσίδες όλες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό εμφάνιση σκίζει, από γεύση σίγουρα θα σκίζει!
Καλό βράδυ!
Eμφανίσημη η πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τραπέζι ότι πρέπει!
Τί θα κάνω Μπέττυ μου;
Μια βόλτα εδώ σε σένακαι μια, στη Δήμητρα με τους μανιταρομεζέδες και την ελκυστικότατη ατμόσφαιρα του χωριού,θα γίνω 100 κιλά!
Σε φιλώ!
Καλημέρα!
Τί τέλεια πλεξούδα είναι αυτή??Πολύ εμφανίσιμη...επίσης ωραίο είναι το οτι εχει την γεμιση παντου ετσι οπως την διπλώνεις και οχι μόνο στην μέση...πολύ ωραία ιδέα θα την φτιάξω και με διαφορετική γέμιση.Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα χα ...Το Πασχαλιάτικο τσουρέκι μεταμορφώθηκε σε Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλισάβετ σου εύχομαι να περάσεις τις γιορτές μέσα στην αγάπη και την ζεστασιά...
Σας ευχαριστώ όλους που διαβάζετε και σχολιάζετε και ζητώ συγνώμη που αυτές τις μέρες πνίγομαι στις δουλειές και δεν έχω χρόνο ούτε να απαντήσω σωστά σε όλους, ούτε και να παρακολουθήσω όπως θα ήθελα τις αναρτήσεις όλων σας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας φιλώ όλους και σας εύχομαι τα καλύτερα για τις γιορτινές μέρες!
Μια γρήγορη απάντηση μόνο στην Katerina ante portas: όχι δεν χρειάστηκε τρύπημα, ο χρόνος ψησίματος ήταν ιδανικός για να ψηθεί σωστά χωρίς να λασπώσει αλλά ούτε και να στεγνώσει ιδιαίτερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήPo po! Geustikotato orektiko Betty! Fainetai teleio!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ κι εσύ στο τρέξιμο, κουράγιο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πλεξούδα σου, εγώ φτιάχνω μια λίστα φαγητών για τις γιορτές, μιας και θα έρθουν και τα παιδιά μου, κι όλο προσθέτω θα προστεθεί κι αυτό!!
agapimeni betty exw ftiaksei arketes syntages apo to blog sou kai oles itan poli wraies...epeidi omws gia tin parapanw pira polla sigxaritiria thewrisa oti prepei na sta metaferw....
ΑπάντησηΔιαγραφήsigxaritiria loipon....
ηταν πανευκολη και πολυ φιγουρατζιδικη...δε το πιστευαν οτι την εφτιαξα εγω...
@ Ανώνυμη/ε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ-πολύ για τα συγχαρητήρια, είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν βλέπω τέτοια σχόλια!
αυτός ήταν και ο σκοπός αυτού του blog: οι εύκολες, γρήγορες, νόστιμες και ευπαρουσίαστες συνταγές!
Θα χαρώ πολύ να μάθω τι άλλο έχεις φτιάξει ~ και το όνομά σου βέβαια :)
Καλές γιορτές σου εύχομαι από καρδιάς!