Η φίλη και συνάδελφος Κλαίρη είναι πραγματικά χρυσοχέρα. Όποιο γλυκό έχω δοκιμάσει από τα χέρια της είναι υπέροχο! Όταν λοιπόν μου έδωσε τη συνταγή της για το παστέλι σκέφτηκα πως πρέπει να την μοιραστώ μαζί σας. Εξ άλλου το παστέλι είναι πολύ πιο υγιεινό από πολλά άλλα γλυκά, είναι και νηστήσιμο, άρα ό,τι πρέπει για την εποχή...
Μισό κιλό σουσάμι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 γεμάτες κουταλιές μέλι
250 γρ φυστίκι αράπικο άψητο και ανάλατο
2 χαρτιά ζαχαροπλαστικής
Ψήνουμε το φυστίκι σε μη προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά.
Αφού κρύωσει το ξεφλουδίζουμε.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το σουσάμι και τη ζάχαρη, ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και ανακατεύουμε συνέχεια για 20-25 λεπτά (μετράμε από την ώρα που θα ανάψουμε το μάτι).
Ρίχνουμε το φυστίκι και ανακατεύουμε καλά.
Εγώ έβαλα το μισό φυστίκι στο μισό μίγμα για να ικανοποιήσω τις απαιτήσεις όλων των μελών της οικογένειας...
Τέλος ρίχνουμε και το μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα.
Σε ταψί διαστάσεων 30x40 περίπου στρώνουμε το ένα χαρτί και επάνω ρίχνουμε το μίγμα. Καλύπτουμε με το άλλο χαρτί και με ένα μακρόστενο αντικείμενο (π.χ. γυάλινο δοχείο) ισιώνουμε το μίγμα καλά.
Περιμένουμε 1-2 λεπτά (όχι παραπάνω) και κόβουμε το παστέλι σε κομμάτια.
Αφού κρυώσει τελείως το φυλάμε σε τάπερ ή κουτί μπισκότων.
Στο ψυγείο, λέει η Κλαίρη, διατηρείται 1 χρόνο! Τώρα αυτό μάλλον δεν μας αφορά γιατί εγώ δεν το βλέπω να διατηρείται ούτε 1 βδομάδα!!!
Μισό κιλό σουσάμι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 γεμάτες κουταλιές μέλι
250 γρ φυστίκι αράπικο άψητο και ανάλατο
2 χαρτιά ζαχαροπλαστικής
Ψήνουμε το φυστίκι σε μη προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά.
Αφού κρύωσει το ξεφλουδίζουμε.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το σουσάμι και τη ζάχαρη, ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και ανακατεύουμε συνέχεια για 20-25 λεπτά (μετράμε από την ώρα που θα ανάψουμε το μάτι).
Ρίχνουμε το φυστίκι και ανακατεύουμε καλά.
Εγώ έβαλα το μισό φυστίκι στο μισό μίγμα για να ικανοποιήσω τις απαιτήσεις όλων των μελών της οικογένειας...
Τέλος ρίχνουμε και το μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα.
Σε ταψί διαστάσεων 30x40 περίπου στρώνουμε το ένα χαρτί και επάνω ρίχνουμε το μίγμα. Καλύπτουμε με το άλλο χαρτί και με ένα μακρόστενο αντικείμενο (π.χ. γυάλινο δοχείο) ισιώνουμε το μίγμα καλά.
Περιμένουμε 1-2 λεπτά (όχι παραπάνω) και κόβουμε το παστέλι σε κομμάτια.
Αφού κρυώσει τελείως το φυλάμε σε τάπερ ή κουτί μπισκότων.
Στο ψυγείο, λέει η Κλαίρη, διατηρείται 1 χρόνο! Τώρα αυτό μάλλον δεν μας αφορά γιατί εγώ δεν το βλέπω να διατηρείται ούτε 1 βδομάδα!!!
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαστέλι λοιπόν που μ αρέσει
Να είσαι καλά
Καλό σου βράδυ
Καλό μήνα γιορταστικό
Αύριο θα κάνω μοσχαράκι
με πατάτες και τετράχρωμες πιπεριές στην κατσαρόλα
με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί Αηγιωργίτικο
Καλό βράδυ
Καλή συνέχεια
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο το μοσχαράκι με τις πιπεριές
όσο για το κρασάκι...δεν λέω ποτέ όχι σε καλό κόκκινο κρασί!
Καλό μήνα και προπαντός
Καλά ταξίδια...
Αχ! τρελαίνομαι για παστέλι..λες να το δοκιμάσω να το κάνω, θα τα καταφέρω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου να το φτιάξεις οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήπανεύκολο είναι και νοστιμότατο!
μην το σκέφτεσαι καθόλου...
Αγαπημένο το παστέλι και πιο άκακο από άλλα γλυκίσματα. Εγώ το είχα φτιάξει με αμύγδαλα και δε βάζω καθόλου ζάχαρη!! Καλό μήνα Μπέτυ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο! Μου φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά εσύ το έκανες να μοιάζει ευκολότατο! Μπράβο και σε σένα και στην Κλάιρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήDen exw ftiaxei pote pasteli kai prin mono mia ebdomada to skeftika kai epsaxna gia suntages sto Internet ... h ereuna mou oloklirwthike! S'euxaristw Betty!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται τέλειο, μπράβο στην άξια Κλαίρη
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω 2-3 χρόνια που δεν έχω φτιάξει και μου έλειψε το σπιτικό παστελάκι, μόλις τελειώσω την ανακατωσούρα με το σπίτι πρέπει να φτιάξω κι εγώ, ζήλεψα!!!!!
να σου πω ούτε εγώ μπορώ να πω με σιγουριά πόσο χρόνο κρατάει διότι σε μας ούτε 3 μέρες δεν κρατάει!!!!
Μπέτυ μου νόμιζα ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις παστέλι, και ξέρεις πόσο μας αρέσει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται απλούστατο όπως το περιγράφεις, θα το δοκιμάσω να το φτιάξω!
Καλό μήνα!
Αγαπημένο σνακ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ λαχταριστό...
Είμαι σίγουρος ότι δε θα μείνει ψίχουλο :)
Φιλιά
Καλημέρα Betty και καλό μήνα
Το φανταζόμουν δύσκολο! Και εμένα είναι το αγαπημένο μου σνακ!!! Σιγά που θα χρειαστεί ψυγείο αν το φτιάξω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Μπέτυ μου!
Βουτάω 2-3 κομματάκια και φεύγωωωωω χεχεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα .... φιλιάααααααααα
Και ξέρεις πόσο καλό κάνει το σουσάμι ειδικά για τις γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση 2 κ. σούπας=300 mg Ασβεστίου
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερούδια και φιλιά
Πολύ ωραίο Μπέττυ κι αρέσει πολύ στο σύζυγο αλλά που χρόνος να το φτιάξω μετά κανένα μήνα ίσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Μπέτυ πολύ ωραίο το παστελάκι σου. Να δω πότε θα φτιάξω και εγώ που όλο το λέω και όλο κάτι γίνεται και δεν το φτιάχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου θα μου πάει όμως!!!!!
Καλό βράδυ.
Αμα βρω χρόνο και το φτιάξω σιγά μη προλάβω να το βάλω στο ψυγείο, φαίνεται τόσο λαχταριστό που θα φαγωθεί αμέσως!!! μπραβο σου Μπετούλα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα. Πράγματι ένα από τα αγαπημένα μου snack-γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσοχή θέλει στο πόσο θα βράσει το μέλι. Επίσης ωραίο γίνεται και με πετιμέζι αντί μέλι.
καλε τι ευκολο που φαινεται????????
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμασουμε οπωσδήποτε, τα παιδια τρελενονται για παστελακια!!!
Αχ! Ποιος δεν τιμάει το παστελάκι στη Ζάκυνθο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο το παστελάκι σου. Ένα νόστιμο και υγειινό σνάκ για όλες τις ώρες. Ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη συνταγούλα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπετυ υπεροχες οπως παντα οι συνταγες σου.Σημερα εφτιαξα μους λεμονι απο τις οδηγιες σου και εγινε καταπληκτικο.Ευχαριστω και περιμενω τα εορταστικα σου.Καλο μηνα και καλες γιορτες.Εγω ειμαι εδω και θα σε παρακολουθω.
ΑπάντησηΔιαγραφή