Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πάντα τέτοια μέρα υπάρχει στο τραπέζι παστός μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά. Αυτή τη φορά δεν έφτιαξα σκορδαλιά με πατάτα, ως συνήθως, αλλά με ψωμί. Εγινε εξ ίσου απολαυστική!
Για ένα μεγάλο μπολ έβαλα:
1 μικρή φρατζόλα ψωμί
3-4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
¾ του ποτηριού περίπου ελαιόλαδο
5-6 κουταλιές ξύδι
Μούσκεψα καλά το ψωμί, πέταξα την κόρα και έστυψα την ψίχα να φύγουν όλα τα νερά.
Την έβαλα σε μπολ και πρόσθεσα το σκόρδο λιωμένο ~ το έλιωσα στην πρέσα, αν δεν έχετε πρέσα βάλτε το σε γουδί, προσθέστε ελάχιστο αλάτι και χτυπήστε το καλά με το γουδοχέρι να γίνει αλοιφή.
Έριξα αλατοπίπερο και χτύπησα να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Εδώ έκανα πράξη την συμβουλή του φίλου ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ: άφησα στην άκρη το παραδοσιακό γουδί και χρησιμοποίησα το μπλέντερ χειρός (την ράβδο που φαίνεται στην φωτό). Τέλειωσα πολύ πιο γρήγορα και μάλλον έγινε καλύτερη και στην υφή! Μπράβο Σταύρο!
Πρόσθεσα λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι εναλλάξ ανακατεύοντας.
Έγινε σαν λεία κρέμα όχι πολύ πηχτή – αν σας πήξει μπορείτε να αραιώσετε ελαφρά με ελάχιστο νερό.
Τέλεια με τηγανητό μπακαλιάρο, πατζάρια βραστά σαλάτα αλλά και σκέτη σε ψωμάκι, για να συνοδέψουμε το ουζάκι μας!
Καλή Σαρακοστή!
Αλλη μιά γιορτή.... δυσπεψίας τέλειωσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σκορδαλιά σου είναι η αυθεντική με την υπέροχη γεύση που δίνει το ψωμί (όχι το ψωμί-σαβούρα).
Καλή Σαρακοστή, που πάει και με τα καινούρια οικονομικά μέτρα.
γιατί,γιατί μπαίνω στα μπλογκ σας αυτές τις μέρες αφού ξέρω ότι θα ζηλεεεεεεψω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Σαρακοστή Μπέτυ μου με υγεία.
φιλιά
Εμείς το "ψάρι του βουνού" το κάνουμε πάντα στις 25 Μαρτίου και των Βαΐων. Φέτος όμως είναι κολλητά και θα γίνει διπλή ποσότητα, με σκορδαλιά με καρύδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου είναι η αυθεντική (με ψωμί), ενώ με πατάτα την λένε "αλειάδα".
Φυσικά πάντα με το "ραβδί" και όχι με το γουδί (πλέον).
Καλό βράδυ
Το σκόρδο θέλει με αλάτι στο γουδί να βγάλει ώτα .. αρώματα τα υπόλοιπα με το ραβδί
ΔιαγραφήBetty, I like both the potato and bread versions of Skordalia...is it March 25th yet?
ΑπάντησηΔιαγραφήYou should try the bread recipe I use, believe me it's easy!
Αυτή είναι σκορδαλιά!!! Ακριβώς έτσι μου αρέσει κι εμένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μπέτυ μου!!!
κόλαση!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σκορδαλιά είναι αγαπημένη μόνο σε μένα και φτιάχνω πολύ λίγη γιατί δε σταματώ άμα αρχίσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την κάνω του Ευαγγελισμού!!!
Καλή Σαρακοστή!!
Καλή Σαρακοστή Μπέτυ μου, υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστά και ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά. Εγώ τα φτιάχνω τη 25 Μαρτίου! Η σκορδαλιά με πειράζει στο στομάχι αλλά το αγνοώ επιδεικτικά;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα! Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μπέτυ μου και Καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι τους καλοπεριποιήθηκες βλέπω με τις νοστιμιές σου!!
Λαχταριστό το τραπέζι σου!
Φιλάκια!
Πω πωωωω νοστιμιέςςςς :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή
Δινω 10 λουκουμαδες σαν αυτους που εχω στο μονοπατι για μια πιρουνια σκορδαλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Σαρακοστη να εχετε.
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστίμιες μοναδικές
Καλό βράδυ
Σκορδαλιά και (ξερό) ψωμί! Καλή σαρακοστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπεττουλα μου , τι ωραια σκορδαλια!! μαρεσει. Βεβαια θα τη φαω Σαββατοκυριακο για να μεινω μεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαμε μαζι στον google!
Eυχαριστω πολυ για τα ωραια σου σχολια!
Καλη Σαρακοστη!
Κ σ'ολους τους φιλους!!!
Φιλια πολλαα !!!
Μπεττυ Μανουσου
καλη σαρκοστη οσο για την σκορδαλια σου φαινεται... πειρασμος!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαινομαι για μπακαλιαρο και αυτος φαινεται τραγανος και ξεροτηγανισμενος ακριβως οπως μου αρεσει...και η σκορδαλια τελεια και στις δυο εκδοχες εμενα βεβαια μου αρεσει λιγο περισσοτερο με ψωμι!!! να χα λιγο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή η σκορδαλιά αλλά θα ήθελα και λίγο μπακαλιάρο...πολύ λαχταριστός !
Φιλιά
Αυριο ειπα να κανω σκορδαλια αυτην την σκορδαλια μια αλλαγη απο την πατατα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ πολυ!!!!
Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις! :)
ΔιαγραφήΜποριτε να βαλεται 200 φραμαρια καριδιαμεσα σε τριμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλη καλη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου, να είστε καλά!