Καλημέρα, καλή βδομάδα σε όλους με ένα
εξαιρετικό, ιδιαίτερο σε γεύση,
εξαιρετικό, ιδιαίτερο σε γεύση,
μοσχομυρωδάτο ζεστό σπιτικό ψωμάκι!
Υλικά για 10-12
ψωμάκια:
250 γρ αλεύρι ολικής
150 γρ αλεύρι ζυμωτό
150 γρ καλαμποκάλευρο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό
Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
Προαιρετικά μαυροκούκι ή ηλιόσποροι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ από το ζυμωτό αλεύρι
με
την μαγιά και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να δημιουργήσουμε ένα παχύρευστο
χυλό,
και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά
και να κάνει το μίγμα φουσκάλες ~ θέλει το λιγότερο μισή ώρα
αλλά μπορείτε να το φτιάξετε κι από το προηγούμενο βράδυ
και να το αφήσετε εκτός ψυγείου.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα αλεύρια και το
αλάτι
και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε
προσθέτοντας
λίγο-λίγο το νερό ~ θα χρειαστεί περίπου ένα φλυτζάνι τσαγιού.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου,
η ζύμη μας θα
πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική
αλλά να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Αφού ζυμωθεί καλά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια ελαφρά με λίγο
αλεύρι
και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι
και ζυμώνουμε λίγο με
τα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση
Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση
και πλάθουμε 2 μπαστούνια.
Κόβουμε το καθένα σε 6 ή 7 ίσα κομμάτια
και κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλίτσα.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόχαρτο,
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους
και
ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με νερό.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 2 βαθιές
χαρακιές στην επιφάνεια κάθε ψωμιού.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι ή ηλιόσπορους.
Αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου,
μέχρι
να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό
η απόσταση που άφησα εγώ αυτή τη φορά ΔΕΝ ήταν αρκετή!
Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό
η απόσταση που άφησα εγώ αυτή τη φορά ΔΕΝ ήταν αρκετή!
Ψήνουμε στους 200ο στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένα γυρίζουμε ανάποδα και
χτυπάμε με τα δάχτυλα
~ αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για
λίγα λεπτά ακόμα.
και τα
αφήνουμε να κρυώσουν.
Καλή απόλαυση!!!
Στην αρχή της ανάρτησης σκέφτηκα ότι θα ήθελα μια φετούλα από το υπέροχο ψωμάκι σου! Τώρα που έφτασα στο τέλος της ανάρτησης και είδα όλες τις φωτογραφίες, το ξανασκέφτηκα και άλλαξα γνώμη... Θέλω όλο το καρβελάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Όλο το καρβελάκι και λίγο είναι!!! :)
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα να έχεις!
Φιλιά...
Με 3 αλεύρια???
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό!!!
Στα ψωμάκια δεν σε φτάνει καμία Μπέτυ μου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
Τελικά το ζύμωμα έχει μια μαγεία...
ΔιαγραφήΦιλάκια Ελενάκι μου!
Τι νοστιμιά που έχουν αυτά τα ψωμάκια με τα διαφορετικά άλευρα!! Ξεφεύγουν από τα συνθισμένα ψωμιά με το απλό αλεύρι. Θα φτιάξουμε τα καλύτερα και τα πιο νόστιμα σάντουιτς! Πολύ ωραία η συνταγή σου, Μπέτυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ειρήνη μου, είναι όντως νοστιμότατα και κυρίως, ξέρουμε τι τρώμε!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα...
Kρατάτε τις αποστάσεις!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ψωμάκια έκανες Μπέτυ μου.
Τα τρία αλεύρια τα κανουν πεντανοστιμα και είναι ότι πρέπει για σάντουιτσ.
Φιλιά
Για σάντουιτς, για πρωϊνό με βουτυράκι και λίγη σπιτική μαρμελαδίτσα, για βούτες στην σαλάτα! :)
ΔιαγραφήΓια ό,τι φανταστείς...
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Τι ενοεις οταν λες αλευρι ζυμωτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει στο σούπερ μάρκετ συσκευασμένο αλεύρι που λέγεται "αλεύριζυμωτό" σε πορτοκαλοκίτρινη συσκευασία...
ΔιαγραφήΕυχαριστω
ΔιαγραφήΠω πω πω....έτσι όπως είδα τις φωτογραφίες μου ήρθε η όρεξη για ψωμάκι με σπιτική μαρμελάδα βανίλιας. Απίστευτη νοστιμιά :))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως το περιγράφεις, με έβαλες σε πειρασμό... τρέχω!!! :)
Διαγραφήποιος μπορει να αντισταθεί στο ψωμί... ειδικα εαν ειναι σπιτικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήψωμάκι χωρίς γλουτένη υπάρχει?
ΑπάντησηΔιαγραφή