Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σεφουκλωτή

Μια παραδοσιακή πίτα της Νάξου, που συνήθιζαν να την φτιάχνουν τέτοια εποχή, μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα. Γίνεται πολύ μυρωδάτη και ελαφριά, το δε φύλλο πεντανόστιμο!

Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό σέφουκλα (σέσκουλα)
3-4 ξερά κρεμμύδια
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι
200 γρ ελαιόλαδο
1 ½ φλυτζάνι σταφίδες – εγώ τις παρέλειψα

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Χοντροκόβουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μάραθο.
Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο και το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε για 7-8΄.
Προσθέτουμε το ρύζι (και αν θέλουμε τις σταφίδες), ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και τη σβήνουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 φύλλα, στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45΄ περίπου. Φροντίστε το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αρκετά μεγάλο, αλλιώς θα σας γίνει παχουλή σαν την δική μου! Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο χρησιμοποιούμε έτοιμη ζύμη κουρού.

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
2 κουταλάκια αλάτι
200 γρ γιαούρτι πλήρες
3 κουταλιές μπέικιν
2 ½ φλυτζάνια νερό

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι ακόμα.
Εγώ πρόσθεσα και ελάχιστο αλεύρι ολικής αλέσεως, εξ ου και το χρώμα στην φωτό.
Την αφήνουμε για 10΄να ξεκουραστεί και ανοίγουμε φύλλο.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο Ξερολιθιές της Γεύσης – Παράδοση και Γαστρονομία της Νάξου, του Δ. Παπαδόπουλου.

46 σχόλια:

  1. Μπέττυ αυτό το φύλλο με το γιαούρτι κάτι μου έκανε, και για αύριο είναι προγραμματισμένη χορτόπιτα μπορεί να αλλάξω τα σχέδια μου προς τη δική σου πίτα.
    Όσο για το ταψί αυτού του τύπου οι πίτες θέλουν το λεγόμενο ταψί σινί εγώ το αγόρασα όχι βέβαια το αυθεντικό αυτό πωλείται στην Ήπειρο κι είναι κι ακριβούτσικο.
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ξανθή το φύλλο έγινε πραγματικά πολύ ωραίο!
    και να σκεφτείς πρώτη φορά άνοιξα φύλλο για πίτα!

    το σινί που αναφέρεις νομίζω είναι ένα στρογγυλό αρκετά μεγάλο και ρηχό ταψί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φαίνεται νόστιμη,θα δω πότε θα μπορέσω να τη φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρονια πολλα!!! τελεια; ηπιτα... και η ναξος super νησι...και με πολλες νοστιμιες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά τις κρεατοφαγίες των ημερών, είναι ότι πρέπει.
    Μόνο εκείνο το "γιαούρτιΠΛΗΡΕΣ" με προβληματίζει.
    Κάνω φύλλο κουρού με τα ίδια συστατικά αλλά με γιαούρτι 2% και γίνεται τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ φίλη fortounata, πολλές φορές η μαγειρική είναι ένας τρόπος να ξεφεύγει λίγο ο νους μας από ό,τι μας απασχολεί...σε μένα λειτουργεί συχνά σαν αγχολυτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Pansofix ότι και να πεις για την Νάξο λίγο είναι! Υπέροχη, πανέμορφη, τέλεια! (φαίνεται πως είμαι λίγο προκατειλημμένη ε; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Δύσπιστε, μια και σε εμπιστεύομαι απόλυτα, την επόμενη φορά θα βάλω κι εγώ 2%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα και χρόνια σας πολλά!
    Την συγκεκριμένη πιτούλα την έχω δοκιμάσει και είναι καταπληκτική και μάλιστα στον τόπο καταγωγής της -μιας και ζώ τον τελευταίο καιρό στην πανέμορφη Νάξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ iwanna:

    Χρόνια σου πολλά!
    Σε ζηλεύω απεριόριστα, είσαι πάρα πολύ τυχερή!

    Καλό βράδυ και φιλιά στο νησί μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπέττυ ναι αυτό είναι το ταψί που λες υπάρχει σε αρκετά καταστήματα της Ευριπίδου Αθηνάς και τριγύρω και σε κάποια συνοικιακά.
    Για τις χορτόπιτες ιδιαίτερα είναι καταπληκτικό.
    Υπάρχουν δε σε διάφορα μεγέθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και γω εχω χορτα απο το χωριο για πιτα, θα τη δοκιμασω σιγουρα μονο που... εγω θα παραλιψω και το ρυζι. δεν ξερω αλλα στις πιτες δεν μου αρεσει.
    Ευχαριστουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ Ξανθή, θα ήθελα κάτι τέτοιο γιατί έχω μια τρέλλα με τις πίτες! Όταν το πάρω θα σου πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τι υπεροχη πιτα!!!!!τρελαινομαι για πιτες και ειδικα με χορτα!!! αλλα αυτο που φαινεται το κατι αλλο ειναι το φυλλο σου!!! θα το δοκιμασω!
    σε ευχαριστω και για τα καλα σου λογια στο μπλογκ μου! συντομα θα εχω παλι τετοιες εκπληξουλες! το δωρο ηταν ενα ημερολογιο που εφτιαξα μονη μου! φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ελευθερία μου, όλα είναι θέμα γούστου! Πάντως η αυθεντική συνταγή θέλει ρύζι και σταφίδες, τις οποίες εγώ παρέλειψα για τους ιδιότροπους της οικογένειας :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αλήθεια είσαι από τη νάξο; από ποιό χωριό;
    εγώ έχω παντρευτεί .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ apinkdreamer: το φύλλο στο συνιστώ ανεπιφύλακτα! εγώ που δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις με τις ζύμες, σκέφτομαι από τώρα την επόμενη συνταγή που θα χρησιμοποιήσω το ίδιο φύλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ iwanna η μητέρα μου είναι από την Απείρανθο και ο πατέρας μου απο Τραγαία, νιώθω όμως 100% Απεραθίτισσα, κι ας είμαι γέννημα-θρέμα Νεοσμυρνιώτισσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εγώ μένω στη Μικρή Βίγλα και μου αρέσει πάρα πολύ!
    όσο για το φύλλο που λέτε πιο πάνω ταιριάζει πάρα πολύ στην κρεμμυδόπιτα-το έχω κάνει -και είναι καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. εγώ μένω στή Μικρή Βίγλα και μου αρέσει πάρα πολύ!
    όσο για το φύλλο που λέτε παραπάνω ταιριάζει πολύ στην κρεμμυδόπιτα-το έχω κάνει-και γίνεται καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπέτυυυυυυυυυυυ, τι πίτα είναι αυτή????
    Αχ και να είχα ένα κομμάτι τώρα.
    Τρελαίνομαι για χορτόπιτες και ειδικά σαν αυτή, χωρίς τυρί και με μπόλικο, τραγανό φύλλο...
    Γεια στα χεράκια σου, χρυσοχέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ painter εγώ πάλι τρελαίνομαι για πίτες γενικά! μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα κομμάτι!
    καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τέλεια η πιτούλα, ότι πρέπει για λίγη αποτοξίνωση από τα κρέατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ Καλώς την!!!

    που είσαι εσύ; μας έλλειψες!

    Χρόνια Πολλά, με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα με κάνεις να βγω το πρωί στους αγρούς να μαζέψω σέσκουλα!! Το φύλλο φαίνεται υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαι εγώ τρελαίνομαι για πίτεεες!!
    Και αυτή της φωτογραφίας είναι τόσο απίθανη,καταπληκτική,τέλεια,ονειρεμένη,φανταστική και ορεκτίκη που μου τρέχουν τα σάλια!!
    Πάντως δεν έχω ξαναδοκιμάσει πίτα με ρύζι μέσα!Μμμμμμ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Betty ... καλημέρα. Η πίτα σου μοσκοβόλησε μέχρι εδώ!
    Μια χαρά τα κατάφερες με το φύλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τέλεια η πιτούλα σου :)))))
    Φιλιάααααααααααα
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φαίνεται τέλεια! Και το φύλλο, πραγματικά λαχταριστό! Λέω να δοκιμάσω να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χρόνια Πολλά!!!
    Τη ζήλεψα, αλλά κι' εγώ δεν θα έβαζα τις σταφίδες

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ Λίλα μου τι τυχερή είσαι που μπορείς να το κάνεις αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Magda ... χαχαχα... ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αχ Δήμητρα να σαι καλά! Για πρώτη φορά καλό είναι ~ αν και λίγο χοντρουλό :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ big mama: φτιάξτο οπωσδήποτε, μόνο φρόντισε να έχεις ταψί μεγάλο σε διάμετρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Χαίρομαι που συμφωνούμε! Αλλά είπαμε, γούστα είναι αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Παράξενα ωραία μου φαίνονται και τα μυρίζομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Την έφτιαξα βάζοντας και σταφίδες. Από τη γέμιση έμεινα πολύ ευχαριστημένη η ξινίλα από τα σέσκουλα σε συνδυασμό με το γλυκό των κρεμμυδιών και της σταφίδας μου άρεσε πολύ!!Το φύλλο όμως παρόλο που ήταν μαλακό εύπλαστο κι αρκετά χοντρουλό στέγνωσε στο ψήσιμο. δεν ξέρω τι δεν έκανα καλά αλλά δεν το βάζω κάτω θα ξαναπροσπαθήσω.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπέττυ μου, τι βλέπουν τα πεινασμένα μάτια μου;
    Τη βουτάω όπως είναι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ Phivos Nicolaides:

    Συμφωνώ... παράξενη αλλά νόστιμη και ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ Ξανθή:

    Εννοείς ότι στέγνωσε εξωτερικά ή γενικά έγινε στεγνό; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ή η θερμοκρασία του φούρνου ήταν πολύ δυνατή ή μήπως έπεσε λιγοστό το λάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ 50fm:

    Ολγάκι μου, μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω μια κομματάρα!
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μπέττυ έγινε στεγνό σαν φύλλο το δικό σου στη φωτογραφία φαίνεται πολύ αφράτο.
    Αλλά είπαμε δεν πειράζει η επόμενη θα είναι καλύτερη εγώ πάντως έχω φάει από χτες 5 κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. BΛΈΠΩ ΠΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΓΩ ΟΜΩς ΤΩΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ....!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ....ΜΑΓΕΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ...ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΒΛΟΓ ΣΟΥ ΒΕΤΤΥ ΘΑ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια, θα χαρώ να τα λέμε ~ ειδικά αφού έχεις τόσο καλή γνώμη για το αγαπημένο μου νησί!!! :)
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  44. BΛΕΠΩ ΠΩς ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑ ...Η ΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΒΕΤΤΥ ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ....ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΓΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΑΛΑΓΕΣ ΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ ...ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ...!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...