Μια παραδοσιακή πίτα της Νάξου, που συνήθιζαν να την φτιάχνουν τέτοια εποχή, μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα. Γίνεται πολύ μυρωδάτη και ελαφριά, το δε φύλλο πεντανόστιμο!
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό σέφουκλα (σέσκουλα)
3-4 ξερά κρεμμύδια
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι
200 γρ ελαιόλαδο
1 ½ φλυτζάνι σταφίδες – εγώ τις παρέλειψα
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Χοντροκόβουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μάραθο.
Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο και το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε για 7-8΄.
Προσθέτουμε το ρύζι (και αν θέλουμε τις σταφίδες), ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και τη σβήνουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 φύλλα, στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45΄ περίπου. Φροντίστε το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αρκετά μεγάλο, αλλιώς θα σας γίνει παχουλή σαν την δική μου! Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο χρησιμοποιούμε έτοιμη ζύμη κουρού.
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
2 κουταλάκια αλάτι
200 γρ γιαούρτι πλήρες
3 κουταλιές μπέικιν
2 ½ φλυτζάνια νερό
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι ακόμα.
Εγώ πρόσθεσα και ελάχιστο αλεύρι ολικής αλέσεως, εξ ου και το χρώμα στην φωτό.
Την αφήνουμε για 10΄να ξεκουραστεί και ανοίγουμε φύλλο.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο Ξερολιθιές της Γεύσης – Παράδοση και Γαστρονομία της Νάξου, του Δ. Παπαδόπουλου.
Μπέττυ αυτό το φύλλο με το γιαούρτι κάτι μου έκανε, και για αύριο είναι προγραμματισμένη χορτόπιτα μπορεί να αλλάξω τα σχέδια μου προς τη δική σου πίτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το ταψί αυτού του τύπου οι πίτες θέλουν το λεγόμενο ταψί σινί εγώ το αγόρασα όχι βέβαια το αυθεντικό αυτό πωλείται στην Ήπειρο κι είναι κι ακριβούτσικο.
Καλό βράδυ!!
@ Ξανθή το φύλλο έγινε πραγματικά πολύ ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι να σκεφτείς πρώτη φορά άνοιξα φύλλο για πίτα!
το σινί που αναφέρεις νομίζω είναι ένα στρογγυλό αρκετά μεγάλο και ρηχό ταψί;
φαίνεται νόστιμη,θα δω πότε θα μπορέσω να τη φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήχρονια πολλα!!! τελεια; ηπιτα... και η ναξος super νησι...και με πολλες νοστιμιες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τις κρεατοφαγίες των ημερών, είναι ότι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο εκείνο το "γιαούρτιΠΛΗΡΕΣ" με προβληματίζει.
Κάνω φύλλο κουρού με τα ίδια συστατικά αλλά με γιαούρτι 2% και γίνεται τέλειο.
@ φίλη fortounata, πολλές φορές η μαγειρική είναι ένας τρόπος να ξεφεύγει λίγο ο νους μας από ό,τι μας απασχολεί...σε μένα λειτουργεί συχνά σαν αγχολυτικό...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Pansofix ότι και να πεις για την Νάξο λίγο είναι! Υπέροχη, πανέμορφη, τέλεια! (φαίνεται πως είμαι λίγο προκατειλημμένη ε; :))
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Δύσπιστε, μια και σε εμπιστεύομαι απόλυτα, την επόμενη φορά θα βάλω κι εγώ 2%...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και χρόνια σας πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην συγκεκριμένη πιτούλα την έχω δοκιμάσει και είναι καταπληκτική και μάλιστα στον τόπο καταγωγής της -μιας και ζώ τον τελευταίο καιρό στην πανέμορφη Νάξο.
@ iwanna:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου πολλά!
Σε ζηλεύω απεριόριστα, είσαι πάρα πολύ τυχερή!
Καλό βράδυ και φιλιά στο νησί μου...
Μπέττυ ναι αυτό είναι το ταψί που λες υπάρχει σε αρκετά καταστήματα της Ευριπίδου Αθηνάς και τριγύρω και σε κάποια συνοικιακά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις χορτόπιτες ιδιαίτερα είναι καταπληκτικό.
Υπάρχουν δε σε διάφορα μεγέθη.
και γω εχω χορτα απο το χωριο για πιτα, θα τη δοκιμασω σιγουρα μονο που... εγω θα παραλιψω και το ρυζι. δεν ξερω αλλα στις πιτες δεν μου αρεσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε!!!!
Ευχαριστώ Ξανθή, θα ήθελα κάτι τέτοιο γιατί έχω μια τρέλλα με τις πίτες! Όταν το πάρω θα σου πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήτι υπεροχη πιτα!!!!!τρελαινομαι για πιτες και ειδικα με χορτα!!! αλλα αυτο που φαινεται το κατι αλλο ειναι το φυλλο σου!!! θα το δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ευχαριστω και για τα καλα σου λογια στο μπλογκ μου! συντομα θα εχω παλι τετοιες εκπληξουλες! το δωρο ηταν ενα ημερολογιο που εφτιαξα μονη μου! φιλια!!!
@ Ελευθερία μου, όλα είναι θέμα γούστου! Πάντως η αυθεντική συνταγή θέλει ρύζι και σταφίδες, τις οποίες εγώ παρέλειψα για τους ιδιότροπους της οικογένειας :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήαλήθεια είσαι από τη νάξο; από ποιό χωριό;
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ έχω παντρευτεί .....
@ apinkdreamer: το φύλλο στο συνιστώ ανεπιφύλακτα! εγώ που δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις με τις ζύμες, σκέφτομαι από τώρα την επόμενη συνταγή που θα χρησιμοποιήσω το ίδιο φύλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ iwanna η μητέρα μου είναι από την Απείρανθο και ο πατέρας μου απο Τραγαία, νιώθω όμως 100% Απεραθίτισσα, κι ας είμαι γέννημα-θρέμα Νεοσμυρνιώτισσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ μένω στη Μικρή Βίγλα και μου αρέσει πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο για το φύλλο που λέτε πιο πάνω ταιριάζει πάρα πολύ στην κρεμμυδόπιτα-το έχω κάνει -και είναι καταπληκτική.
εγώ μένω στή Μικρή Βίγλα και μου αρέσει πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο για το φύλλο που λέτε παραπάνω ταιριάζει πολύ στην κρεμμυδόπιτα-το έχω κάνει-και γίνεται καταπληκτική.
Μπέτυυυυυυυυυυυ, τι πίτα είναι αυτή????
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ και να είχα ένα κομμάτι τώρα.
Τρελαίνομαι για χορτόπιτες και ειδικά σαν αυτή, χωρίς τυρί και με μπόλικο, τραγανό φύλλο...
Γεια στα χεράκια σου, χρυσοχέρα!!!
@ painter εγώ πάλι τρελαίνομαι για πίτες γενικά! μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ...
τέλεια η πιτούλα, ότι πρέπει για λίγη αποτοξίνωση από τα κρέατα
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ Καλώς την!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπου είσαι εσύ; μας έλλειψες!
Χρόνια Πολλά, με υγεία!
Θα με κάνεις να βγω το πρωί στους αγρούς να μαζέψω σέσκουλα!! Το φύλλο φαίνεται υπέροχο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαι εγώ τρελαίνομαι για πίτεεες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτή της φωτογραφίας είναι τόσο απίθανη,καταπληκτική,τέλεια,ονειρεμένη,φανταστική και ορεκτίκη που μου τρέχουν τα σάλια!!
Πάντως δεν έχω ξαναδοκιμάσει πίτα με ρύζι μέσα!Μμμμμμ....
Betty ... καλημέρα. Η πίτα σου μοσκοβόλησε μέχρι εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά τα κατάφερες με το φύλλο!
Τέλεια η πιτούλα σου :)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααααααααα
Καλημέρα
Φαίνεται τέλεια! Και το φύλλο, πραγματικά λαχταριστό! Λέω να δοκιμάσω να το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη ζήλεψα, αλλά κι' εγώ δεν θα έβαζα τις σταφίδες
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
@ Λίλα μου τι τυχερή είσαι που μπορείς να το κάνεις αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Magda ... χαχαχα... ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Δήμητρα να σαι καλά! Για πρώτη φορά καλό είναι ~ αν και λίγο χοντρουλό :)))
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Αστεράκι μου σε φιλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ big mama: φτιάξτο οπωσδήποτε, μόνο φρόντισε να έχεις ταψί μεγάλο σε διάμετρο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Χαίρομαι που συμφωνούμε! Αλλά είπαμε, γούστα είναι αυτά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράξενα ωραία μου φαίνονται και τα μυρίζομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έφτιαξα βάζοντας και σταφίδες. Από τη γέμιση έμεινα πολύ ευχαριστημένη η ξινίλα από τα σέσκουλα σε συνδυασμό με το γλυκό των κρεμμυδιών και της σταφίδας μου άρεσε πολύ!!Το φύλλο όμως παρόλο που ήταν μαλακό εύπλαστο κι αρκετά χοντρουλό στέγνωσε στο ψήσιμο. δεν ξέρω τι δεν έκανα καλά αλλά δεν το βάζω κάτω θα ξαναπροσπαθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Μπέττυ μου, τι βλέπουν τα πεινασμένα μάτια μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη βουτάω όπως είναι!
Φιλιά!
@ Phivos Nicolaides:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ... παράξενη αλλά νόστιμη και ωραία!
@ Ξανθή:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείς ότι στέγνωσε εξωτερικά ή γενικά έγινε στεγνό; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ή η θερμοκρασία του φούρνου ήταν πολύ δυνατή ή μήπως έπεσε λιγοστό το λάδι...
@ 50fm:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλγάκι μου, μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω μια κομματάρα!
φιλιά...
Μπέττυ έγινε στεγνό σαν φύλλο το δικό σου στη φωτογραφία φαίνεται πολύ αφράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά είπαμε δεν πειράζει η επόμενη θα είναι καλύτερη εγώ πάντως έχω φάει από χτες 5 κομμάτια.
BΛΈΠΩ ΠΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΓΩ ΟΜΩς ΤΩΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ....!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ....ΜΑΓΕΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ...ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΒΛΟΓ ΣΟΥ ΒΕΤΤΥ ΘΑ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια, θα χαρώ να τα λέμε ~ ειδικά αφού έχεις τόσο καλή γνώμη για το αγαπημένο μου νησί!!! :)
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
BΛΕΠΩ ΠΩς ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑ ...Η ΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΒΕΤΤΥ ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ....ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΓΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΑΛΑΓΕΣ ΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ ...ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ...!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή