Έφτιαξα προχτές για πρώτη φορά φραουλομαρμελαδίτσα και έγινε υπέροχη! Κατακόκκινη, όσο σφιχτή έπρεπε και γλυκιά σαν... μαρμελάδα!!!
Τα υλικά που έβαλα έδωσαν –δυστυχώς- ένα μόνο βαζάκι!
Μισό κιλό φράουλες
250 γρ ζάχαρη.
Έπλυνα καλά τις φράουλες, τις καθάρισα από τα κοτσανάκια τους και έκοψα τις μεγαλύτερες στα δύο – ενίοτε και στα 3!
Εδώ την βλέπετε να ποζάρει ναζιάρικα πάνω σε γιαουρτάκι!
Τα υλικά που έβαλα έδωσαν –δυστυχώς- ένα μόνο βαζάκι!
Μισό κιλό φράουλες
250 γρ ζάχαρη.
Έπλυνα καλά τις φράουλες, τις καθάρισα από τα κοτσανάκια τους και έκοψα τις μεγαλύτερες στα δύο – ενίοτε και στα 3!
Τις έβαλα σε μπολ, έριξα από πάνω τη ζάχαρη και τις ανακάτεψα καλά. Τις άφησα σκεπασμένες στο ψυγείο για 1 ωρίτσα περίπου.
Κατόπιν τις μετέφερα σε κατσαρόλα και τις έβαλα σε δυνατή φωτιά -ανακατεύοντας συχνά-να πάρουν βράση. Εδώ νομίζω έπρεπε να προσθέσω ένα λωβό βανίλιας αλλά δυστυχώς δεν είχα...
Μόλις άρχισαν να κοχλάζουν χαμήλωσα τη φωτιά και τις έβρασα για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας τακτικά να μην κολλήσουν. Αποστείρωσα το βάζο με την γνωστή πιά μέθοδο (όπως στο πορτοκαλο-γλυκάκι) και όπως ήταν η μαρμελάδα καυτή την έβαλα στο ζεστό βάζο, το έκλεισα καλά και το γύρισα ανάποδα να κρυώσει - προσοχή μην καείτε!!!
Αν και μάλλον δεν χρειαζόταν όλη αυτή η διαδικασία, γιατί δεν πρόκειται να μείνει για περισσότερο από λίγες μέρες!
Κατόπιν τις μετέφερα σε κατσαρόλα και τις έβαλα σε δυνατή φωτιά -ανακατεύοντας συχνά-να πάρουν βράση. Εδώ νομίζω έπρεπε να προσθέσω ένα λωβό βανίλιας αλλά δυστυχώς δεν είχα...
Μόλις άρχισαν να κοχλάζουν χαμήλωσα τη φωτιά και τις έβρασα για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας τακτικά να μην κολλήσουν. Αποστείρωσα το βάζο με την γνωστή πιά μέθοδο (όπως στο πορτοκαλο-γλυκάκι) και όπως ήταν η μαρμελάδα καυτή την έβαλα στο ζεστό βάζο, το έκλεισα καλά και το γύρισα ανάποδα να κρυώσει - προσοχή μην καείτε!!!
Αν και μάλλον δεν χρειαζόταν όλη αυτή η διαδικασία, γιατί δεν πρόκειται να μείνει για περισσότερο από λίγες μέρες!
Εδώ την βλέπετε να ποζάρει ναζιάρικα πάνω σε γιαουρτάκι!
Πω πω ξεροκατάπια τώρα....φαίνεται τρομερή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έδωσες ιδέα να φτιάξω κι εγώ για τα παιδιά...
Δεν είναι πολύ σημαντικό, αλλά εγώ έβαλα επίσης 3 βανίλιες σε σκόνη και άσπρα αμύγδαλα, τα οποία προσθέτουν πολύ στην εμφάνιση, αλλά δυστυχώς μικραίνουν απελπιστικά τον χρόνο κατανάλωσης (το βάζο μου κράτησε 3 μέρες μόνο!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειγόντως φτιάχνεις κι άλλη, τώρα που πήρες φόρα ποιός σε πιάνει, στο δικό μου σπίτι δεν στεριώνει αυτή η μαρμελάδα, δεν αποστειρωνω βάζα για την συγκεκριμμένη, από την κατσαρόλα κιόλας καυτή την κλέβουν!!!!!για να μείνει για άλλη σεζόν ούτε λόγος
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο χρώμα! Λιμπιστερό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι βαζάκι να αποστειρώσεις. Προλαβαίνει να μείνει;
Η δική μου τελείωσε σήμερα, παράλληλα και η ποτοκαλένια.
Τα βαζάκια πλύθηκαν και περιμένουν την επόμενη.
Μάλλον κεράσια και βύσινα από Αριδαία, όπως πέρσυ.
Ο βυσινόκηπος (όχι αυτός του Τσέχωφ) με περιμένει.
Καλό βράδυ.
Betty,είναι η εποχή της και έγινε τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρήγγειλα να μου φέρουν-δυστυχώς δε βρίσκουμε πάντα εδώ-και από εβδομάδα η σειρά μου να φτιάξω.
Φιλιά!
@ Ανεράιδα, φτιάξτη και θα δεις... ανάρπαστη θα γίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο χρώμα!! Και από γεύση....... φαντάζομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκίνα αμέσως και την επόμενη δόση, όσο υπάρχουν ακόμη φράουλες!!
Σε φιλώ
Καλό βράδυ
@ lemon αμύγδαλα ασπρισμένα έβαζε η θεία μου στο γλυκό κυδώνι και γινόταν υπέροχο! δεν τα είχα σκεφτεί για την φράουλα... αλλά γιατί όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ γαστεροπλήξ, τελικά διαπίστωσα ότι είχα άδικο για ορισμένα πράγματα που τα θεωρούσα δύσκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα πάω για την δεύτερη δόση!!!
@ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ: Σε ζηλεύω από τώρα γιατί εγώ βύσσινο (που το λατρεύω) δεν πρόκειται να φτιάξω... πολύ μπελαλίδικο βρε παιδί μου και χρονοβόρο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ eleni όντως βγήκε καλή, και στη γεύση αλλά και στο χρώμα! Καλή επιτυχία με την δική σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ anthivolon: φρέσκιες φραουλίτσες με περιμένουν στο ψυγείο ~ αύριο θα γίνει η δεύτερη -και μεγαλύτερη- δόση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ...
Εγώ την λατρεύω αυτή την μαρμελάδα. Είναι η μόνη που τρώω ευχάριστα. Και σου έγινε... υπέροχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου.
Έφτιαξα κι εγώ σήμερα μαεμελαδίτσα και μοσχομύρισε όλο το σπίτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτη.... και του χρόνου!!
Πήρες φόρα τώρα και ποιος σε πιάνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξε κι άλλη και πρόσθεσε λίγη ώρα πριν την βγάλεις από τη φωτιά κόκκους πράσινου πιπεριού.
Υπάρχει κι άλλη εναλλακτική ιδέα με φράουλες αν θέλεις δες στη σελίδα μας στις μαρμελάδες, εκείνη κι αν είναι της κολάσεως.
με κολλαζετε με τις μαρμελαδες σας, αλλα.... ειπα φετος να μην κανω φραουλα. οχι οτι δεν την τρωμε, αλλα... να φαμε και τις αλλες που εχω απο περσι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμαλλον θα κανω το Σ/Κ δεν την γλυτωνω
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την αναλογία της ζάχαρης/φρούτου. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο την κάνω κι εγώ εδώ και χρόνια, μόνο που μένουν με τη ζάχαρη εκτός ψυγείου. Καλοφάγωτη (αν υπαρχει ακόμα!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ λαχταριστη!κι απο την φωτο την λαχταρισα.Ηδη εχουμε καταναλωσει 2 βαζα στο σπιτι και πρεπει να βιαστω να κανω κι αλλη,για να εχω τον χειμωνα,να τρωω και να μυριζω την ανοιξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλύτερη μαρμελάδα κατά τη γνώμη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ ακριβώς έτσι την φτιάχνω.
Έχω δοκιμάσει και με βανίλια αλλά πραγματικά δεν ενθουσιάστηκα, προτιμώ να μυρίζει φράουλα.
Δεν μ' αρέσει να μπλέκω τα αρώματα και ειδικά τη φράουλα που έχει πολύ έντονο και υπέροχο άρωμα από μόνη της...
Καλό βράδυ!!!
Και με γιαουρτάκι και με παγωτάκι και σε cheese cake..... τέλεια η μαρμελάδα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα βαζάκι τι να μας κάνει???
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Μούρλια,μούρλια!!!Εμείς γενικά στο σπίτι μας ποτέ δεν είμασταν φαν των μαρμελάδων αλλά εμένα μου αρέσουν και μου φέρνουν στο μυαλό τα πρωινά των ξενοδοχείων που τρώμε μαρμελαδίτσες στις ατομικές συσκευασίες:):):)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα τέτοιες νοστιμιές!
Φιλάκια!!
Η αγαπημένη μου μαρμελάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου
Φιλιά
2 μαρμελάδες τσακίζω σύκο και φράουλα...δεν μπορώ να αντισταθώ
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα ☺
Τι ωραίο χρώμα είναι αυτό! Την έχω φτιάξει πολλές φορές τη μαρμελάδα φέτος, το μόνο που προσθέτω είναι λίγο χυμό λεμονιού! Δεν προλαβαίνω ούτε να τα αποστειρώσω. Μου τελείωσε πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήαντε Μπετούλα και στα επόμενα βάζα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήόνειρο το χρώμα της !!!!!
καλό απόγευμα
Teleia h marmelada sou Betty!
ΑπάντησηΔιαγραφήEftiaxa ki egw prin duo ebdomades kai ta paidia t'apolausan me ton idio tropo ... panw apo fresko yiaourtaki to opoio mas eixe ferei enas filos apo mia farma sthn boreio Nea Yorkh.
Υπέροχη με όμορφο χρώμα!!! Έφτιαξα και εγώ μπόλικη φέτος καθώς την τρώμε μετα μανίας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο:)
...την εφτιαξα και ήταν τε-λει-α!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσθεσα και μια δόση βανιλια σε σκόνη...απιθανο χρώμα και γευση.....σε ευχαριστώ.
@ la vita a bella :
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Είναι η αγαπημένη της μεγάλης μου κόρης και την φτιάχνω κάθε χρόνο σε αρκετές ποσότητες! -:)