Υλικά για 6-7 ελιόψωμα:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
Μισό κουταλάκι αλάτι
Μισό φλυτζάνι ελιές μαύρες και πράσινες
(είχα μόνο πράσινες και αυτές έβαλα)
1 κουταλιά γλυκάνισο ή 1 κουταλιά ρίγανη (ό,τι σας αρέσει)
Φτιάχνουμε το προζύμι:
Σε μπολ βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι
και προσθέτουμε το νερό χλιαρό και την μαγιά.
και προσθέτουμε το νερό χλιαρό και την μαγιά.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με 2 πετσέτες
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μισή ώρα περίπου
να φουσκώσει το προζύμι.
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μισή ώρα περίπου
να φουσκώσει το προζύμι.
Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τις ελιές, τις βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό
και τις αφήνουμε να ξαλμυρίσουν για όση ώρα περιμένουμε το προζύμι να ανέβει.
Μόλις ετοιμαστεί το προζύμι το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο αλεύρι,
προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και ζυμώνουμε καλά.
προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και ζυμώνουμε καλά.
Στο τέλος ρίχνουμε τις ελιές και το γλυκάνισο (ή τη ρίγανη)
και ξαναζυμώνουμε να πάνε παντού ομοιόμορφα.
και ξαναζυμώνουμε να πάνε παντού ομοιόμορφα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μέτρια κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια
και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε ήδη καλύψει με λαδόκολλα.
και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε ήδη καλύψει με λαδόκολλα.
Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο, ανάβουμε στους 50 C
και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν τα ψωμάκια.
και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν τα ψωμάκια.
Αφού περάσει το μισάωρο, ανάβουμε το φούρνο στους 180C
και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Έγιναν αφράτα και μυρωδάτα μέσα και η κόρα τραγανή!
Τα τσακίζουμε ζεστά ή τα τοποθετούμε, αφού κρυώσουν καλά,
σε πλαστική σακουλίτσα στο ψυγείο.
σε πλαστική σακουλίτσα στο ψυγείο.
Ακόμα και σκέτα είναι απόλαυση!
Φανταστικό και αφράτο, αφράτο! Η πρόσκληση για το κτήμα είναι ανοικτή, όπως θα έρχεσαι βάλε και λίγα ελιόψωμα στην τσάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαμπάτσικα μοσχομυριστά ψωμάκια!! εε γίνετε να μην πάρω ένα; :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Απο τα αγαπημενα μου ψωμακια και το δικο σου φαινεται τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξα πρώτη φορά χτες για να πάρει η μικρή στην τάξη της, που είχαν μάθημα για την ελιά. Εγιναν ωραία, με μόνη διαφορά ότι έβαλα και ψιλοκομμένο κρεμιδάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστά τα ψωμάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο κρεμμυδάκι βάζω κι εγώ, τους πάει όμορφα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Καλημέρα Μπετούλα ! φαίνονται νοστιμότατα και πως σου πέτυχαν !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια και καλή βδομάδα
Σούπερ το ελιόψωμο και με μπριζώνεις τώρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινάμε καλά βλέπω την εβδομάδα μας!
Φρέσκο ψωμί,νόστιμο και πολύ εύκολο!
Φαίνονται καταπληκτικά!!! Μου αρέσουν αυτές οι μικρές μεριδούλες ψωμιού, τις προτιμώ από τη φρατζόλα. Μμμμ μοσχομύρισε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ, καλή εβδομάδα!!
Μου αρέσει πολύ το ελιόψωμο και το δικό σου είναι λαχταριστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα Μπέττυ
Φιλιά
Μμμμμ, φαίνονται απίθανα!!! Μπετούλα μου, σε περιμένει βραβείο στη σημερινή μου ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήμοσχοβόλισε ο τόπος, τυράκι φέτα και κρασάκι έχουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπετυ μου απο την ημερα που μαζεψαμε τις ελιες (Νοεμβριο)προσπαθησα να φτιαξω ελιοψωμο με το φρεσκο λαδακι!! καμiα συνταγη δεν μου πετυχε και παρατησα τις προσπαθειες:-( με εβαλες σε πειρασμο σημερα!! θα ξανακανω μια αποπειρα με την δικια σου συνταγη!! Να'σαι καλα:-)
ΑπάντησηΔιαγραφή