Τι κάνεις όταν το σπανάκι που ετοιμάζεις για σπανακόπιτα βγαίνει πολύ;
Ανακατεύεις τις συνταγές και φτιάχνεις ένα παστίτσιο με σπανάκι, μούρλια!
Θα χρειαστούμε:
1 πακέτο λαζάνια (500γρ)
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
Μισό κιλό ανθότυρο λιωμένο
1 φλυτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
αλατοπίπερο
Μισό κιλό σπανάκι ετοιμασμένο όπως για την σπανακόπιτα
Για την μπεσαμέλ:
4 κουταλιές αλεύρι
4 φλυτζάνια γάλα
3 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
Ετοιμάζουμε το σπανάκι όπως για την σπανακόπιτα, δηλαδή:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και το ζεματάμε σε λίγο νερό.
Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε ελαφρά προσθέτουμε τον άνιθο και σβήνουμε τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ανθότυρο και το τριμμένο τυρί.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και χτυπώντας με το σύρμα
προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι να ανακατευτεί καλά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το γάλα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πήζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα,
το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ και στρώνουμε μια στρώση λαζάνια
φροντίζοντας να καλυφθεί καλά ο πάτος.
Από πάνω μοιράζουμε λίγο σπανάκι και 4-5 κουταλιές μπεσαμέλ.
Με την ίδια διαδικασία κάνουμε άλλες 2 στρώσεις.
Τελειώνουμε με μια σειρά λαζάνια και από πάνω όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Στα κενά του πυρέξ γύρω-γύρω μοιράζουμε ένα φλυτζάνι γάλα ~ αυτό θα βοηθήσει τα λαζάνια να ψηθούν σωστά και να μαλακώσουν!
Ψήνουμε στους 170ο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε ~
έτσι κόβεται εύκολα και βγαίνει σε ωραία κομμάτια!
Καλή επιτυχία!
Μπέττυ τέλειο φαγητό!! και πολύ νόστιμο, αγαπάω όλα τα υλικά και κατά σύμπτωση σήμερα κι εγώ με σπανάκι και μπεσαμέλ ασχολούμαι αλλά για διαφορετικές συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Μια χαρά αξιοποίησες το παραπανίσιο σπανάκι και προέκυψε νοστιμότατο φαγάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο το παστίτσιο σου!!
Όλο λέω πως θα το φτιάξω κάποτε κι όλο το αναβάλω. Θα το κάνω όμως κάποια στιγμή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ετοιμάζω για αυριο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο φαινεται!
θαύμα έγινε!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραια αξιοποιησες το σπανακι, μπραβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήtelio!!sinxaritiria!!sigoura tha to ftiaxo!!
ΑπάντησηΔιαγραφήkalo vradi sou euxome!!!
Aυτό είναι που μου αρέσει σε σένα, ό,τι σου περισσέψει πάντα έχεις κάτι να το κάνεις!!! Από το τίποτε και το πουθενά μας παρουσιάζεις ένα καταπληκτικό πιάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστό και μπαίνει στα υπόψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα!
Καταπληκτικό φαγητό, κάνει μπαμ ότι είναι πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα καλύτερα φαγητά, όταν μιλάμε για pasta με κάποιο λαχανικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαμ γιαμ!! τρελαίνομαι για σπανάκι!!! να μ'ακουσει η μαμά μου να το λέω να τρελαθεί που μικρή έτρωγα το σπανάκι με το σταγονόμετρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελείωσε! Το αποφάσισα! Έρχομαι για επίσκεψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εντελώς παρόμοιο ΄μείγμα γεμίζω κανελόνια και γίνονται θαυμάσια! Ωραία και η εκδοχή σου
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ φτιάχνουν επίσης λαζάνια με ρικότα και σπανάκι ή λαζάνια με πέστο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερούδια
χχχχ