Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Τορτελίνια με μπέικον και μανιτάρια


Υλικά:

500 γρ. τορτελίνια με γέμιση τυριού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι πολτός σκόρδου (ή 1 σκελίδα)
300 γρ. μανιτάρια
200 γρ. μπέικον
1 φλ. τσ.  λευκό κρασί
300 γρ κρέμα γάλακτος light
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κίτρινο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μπέικον και λιώνουμε το σκόρδο.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε φετούλες ~ 
αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια κονσέρβας, 
απλά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπέικον 
και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια 
και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί , περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ 
και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
 Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά
 μέχρι να πήξει ελαφρά.
Εν τω μεταξύ βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. 
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε αλάτι 
και ρίχνουμε τα τορτελίνια.  
Τα βράζουμε σύμφωνα με τον κατώτατο προτεινόμενο χρόνο βρασμού.
Τα σουρώνουμε ελαφρά και τα  προσθέτουμε στο τηγάνι, 
ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε πάνω στο ζεστό μάτι για 1-2 λεπτά 
και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, 
προσθέτοντας αν θέλουμε λίγο τριμμένο τυράκι!
Καλή όρεξη!

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Κοτόπουλο φιλέτο γιουβετσάκι με πιπεριές

Το κριθαράκι γίνεται υπέροχα κρεμώδες, 
ένα φαγάκι γρήγορο αλλά πολύ-πολύ νόστιμο!
Υλικά:

800 γρ κοτόπουλο φιλέτο μπούτι
400 γρ κριθαράκι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ένα κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι χρωματιστές πιπεριές σε κυβάκια
2-3 ώριμες ντομάτες
2-3 κούπες ζεστός ζωμός κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές.
Κόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τις ντομάτες σε κυβάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
 και σοτάρουμε για 1 λεπτό το φρέσκο δεντρολίβανο, 
το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα.
Μόλις σοταριστούν και πάρει το ελαιόλαδο τα αρώματα, 
τα βγάζουμε και τα πετάμε.
 Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο 
και το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
 Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις χρωματιστές πιπεριές  
και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
 Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά,
 να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο
 και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά, 
μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.
Τότε προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι από τον ζωμό
 και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι, 
ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  
 Κάθε φορά που τελειώνουν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζωμό, 
μέχρι να γίνει το κριθαράκι ~ προσοχή να μην παραβράσει και λασπώσει!
 Σερβίρουμε ζεστό, προσθέτοντας έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
και, αν θέλουμε, τριμμένο τυράκι.

Καλή μας όρεξη!

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ψωμί πολύσπορο ζυμωμένο με γάλα

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!!!
Για σήμερα σας έχω σπιτικό ψωμάκι σκέτη απόλαυση
με τραγανή κόρα και αφράτη, ζουμερή ψίχα!!!
Υλικά:

250 γρ αλεύρι ολικής
250 γρ αλεύρι σκληρό για ψωμί
2 κουταλάκια αλάτι
450 γρ γάλα φρέσκο
2 ½ κουταλάκια ξερή μαγιά
2 κουταλάκια καστανή ζάχαρη
80 γρ ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος
80 γρ καλαμποκάλευρο
50 γρ βρώμη


Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής, το σκληρό αλεύρι, 
το αλάτι και την ζάχαρη. 
 Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό ~ προσοχή να μην κάψει!
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την μαγιά, 
προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το χλιαρό γάλα, 
ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει ελαφρά και να αφρίσει. 
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τον ηλιόσπορο και τον κολοκυθόσπορο,
 το καλαμποκάλευρο και την βρώμη.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και την φουσκωμένη μαγιά.
 Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας διαρκώς, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή, αφράτη και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη, 
την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να γίνει περίπου διπλάσια σε όγκο.
 Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, 
μοιράζουμε την ζύμη σε 2 ή 4 ίσα κομμάτια, 
πλάθουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Χαράζουμε βαθιά την επιφάνεια, τα σκεπάζουμε 
και τα αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν ~ 
θα χρειαστούν άλλη μια ώρα περίπου, 
ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο, 
ραντίζουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό 
και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 15 λεπτά.  
Κατόπιν  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο 
και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, 
μέχρι να ροδίσουν καλά τα ψωμάκια μας. 
 Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!!! 
·         Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού μας και φυσικά, από τον φούρνο.
·         Αν τα σποράκια σας φαίνονται μεγάλα, μπορείτε να τα χοντροκόψετε.
·         Το ζύμωμα θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά για να γίνουν τα ψωμάκια μας αφράτα και να φουσκώσουν σωστά.
·         Όπως πάντα, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι για να πετύχουμε την σωστή σύσταση της ζύμης.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα λεμονιού

 Υπέροχα, αφράτα, τριφτά και μυρωδάτα! 

Υλικά για 100 κομμάτια περίπου:

400 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
80 γρ ελαιόλαδο
2 αυγά
Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
320 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι μπέικιν
40 γρ γάλα φρέσκο
1 κουταλάκι μαχλέπι
800 γρ αλεύρι μαλακό (ή για όλες τις χρήσεις)
1 κρόκος για το άλειμμα
2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)


 Αφήνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου 
για 1 ώρα τουλάχιστον.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο κομμένο κομμάτια, 
το ελαιόλαδο, τα αυγά, το ξύσμα, την άχνη, το μπέικιν, 
το γάλα και το μαχλέπι.
Προσθέτουμε και το αλεύρι 
και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 2 λεπτά.
 Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα βρεθούμε με μια ζύμη σκληρή 
που δεν θα μας δώσει αφράτα κουλουράκια!
Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη 
και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ~ 
επειδή η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και κολλάει, 
αυτό θα μας διευκολύνει να πλάσουμε πιο εύκολα τα κουλουράκια μας.
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ο 
και στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, 
πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια 
και τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους 
γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό 
και αλείφουμε προσεκτικά τα κουλουράκια μας.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.
Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, 
ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθός τους, 
μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο 
και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
 Μπορούμε να τα φυλάξουμε για αρκετό καιρό σε γυάλινο 
ή μεταλλικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Εύχομαι το Αναστάσιμο φως να φωτίσει τις καρδιές όλων μας!!!

Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!!!

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Muffins με καρύδα

Κερνάω πανεύκολα muffins και σας αφήνω για λίγες μέρες...
Να είστε φρόνιμοι και τα λέμε σύντομα! J
10 λεπτά προετοιμασία και 25 λεπτά ψήσιμο! 
Και έχετε αυτά τα πολύ αφράτα, ελαφριά,
νοστιμότατα και μυρωδάτα κεκάκια 
για το κολατσιό των παιδιών, το πρωϊνό της οικογένειας, 
το κέρασμα για το καφεδάκι...
 Υλικά για 12 muffins:

2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. τσ. ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν
½ φλ. τσ. σπορέλαιο
1 φλ. τσ. γάλα
1 αυγό
1 φλ. τσ. καρύδα τριμμένη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά, 
δηλ. το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν.
 Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το γάλα και το αυγό.
 Ρίχνουμε το μίγμα των υγρών υλικών στο μίγμα με το αλεύρι, 
προσθέτουμε και την καρύδα και ανακατεύουμε.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Στρώνουμε με τα ειδικά χαρτάκια τις θήκες των muffins.  
Αν δεν έχουμε χαρτάκια, θα πρέπει να λαδώσουμε 
και να αλευρώσουμε ελαφρά τις μαφινοθήκες.
Μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες, 
γεμίζοντάς τις κατά τα ¾ γιατί φουσκώνουν αρκετά.
 Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν θέλουμε, πριν τα ψήσουμε,
τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα καρύδα, για έξτρα γεύση!

Οι λάτρεις της σοκολάτας ας προσθέσουν στο μίγμα 
λίγες σοκολατοσταγόνες ή τρούφα!

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σταφιδόψωμα ολικής νηστίσιμα

Η ευωδιά τους απίστευτη! 
Μοσχοβόλησε το σπίτι και δεν πρόλαβαν να μείνουν δεύτερη μέρα!!! J
Υλικά για 6 μεγάλα σταφιδόψωμα:

350 γρ αλεύρι σκληρό
200 γρ αλεύρι ολικής
25 γρ. μαγιά νωπή
Μισό περίπου φλιτζάνι νερό χλιαρό
Μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Μισό κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
3 κουταλάκια κανέλλα
Μισό φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
¾ φλιτζανιού τσαγιού χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές 

Τρίβουμε την μαγιά με τα δάχτυλα και την βάζουμε σε ένα μπολ 
με μια κουταλιά από την ζάχαρη.  
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε ελαφρά
σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, 
το αλάτι, το γαρύφαλλο και την κανέλα 
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το χυμό, το ξύσμα και την φουσκωμένη μαγιά 
και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία με τον γάντζο ζυμώματος.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.  
Αρχικά η ζύμη μπορεί να φαίνεται σφιχτή, 
την αφήνουμε να ζυμωθεί αρκετή ώρα (10 λεπτά) 
και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.  
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, 
μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου.
Για να επισπεύσουμε την διαδικασία, 
ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς 
και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη, 
σκεπασμένο με την πετσέτα, 
για 20 λεπτά περίπου.
Κόβουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια.  
Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να κρύψουμε τις σταφίδες μέσα στη ζύμη 
για να μην καούν στο ψήσιμο και πικρίσουν.
Τα γυρίζουμε σαν σαλιγκαράκια (ή σε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει) 
και τα τοποθετούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου 
που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, στους 30 βαθμούς, 
για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο 
ή τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα και περιμένουμε υπομονετικά!
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180, στις αντιστάσεις, 
και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα 
μέχρι να κρυώσουν τελείως.
 Απολαμβάνουμε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...