Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Καρυδάτα

Μετά την πολύ πετυχημένη συνταγή της για παστέλι, η Κλαίρη μου εμπιστεύτηκε τα καρυδάτα της! Εννοείται πως τα έφτιαξα άμεσα και εντυπωσιάστηκα...



Τα υλικά έδωσαν 80 περίπου κομμάτια:

Μισό κιλό καρύδια χοντροκομμένα
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Μια κουταλιά ξύδι
Μια κουταλιά ανθόνερο
5 ασπράδια από μέτρια αυγά

Χοντροτρίβω τα καρύδια στο μούλτι.
Κτυπώ με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και ενδιάμεσα ρίχνω λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Μετά ρίχνω το ξύδι και το ανθόνερο και τέλος τα καρύδια που τα ανακατεύω με ένα κουτάλι. Σε ταψί στρώνω λαδόκολλα και με ένα κουταλάκι του γλυκού τοποθετώ μπαλίτσες από το μίγμα σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-17 λεπτά, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο.
Αφού κρυώσουν τα ενώνω με μαρμελάδα, κατά προτίμηση πορτοκάλι ή βερύκοκο ή άλλη κίτρινη μαρμελάδα, πάντως όχι κόκκινη.
'Εγιναν πολύ αφράτα, όχι πολύ γλυκά και με την γεύση του καρυδιού να κυριαρχεί και να κλέβει την παράσταση!

Μπράβο Κλαίρη, τέλεια τα καρυδάτα σου !!!

24 σχόλια:

  1. Πολύ εμφανίσιμα και λαχταριστά. Κάτι σαν τους εργολάβους αλλά με καρύδια είναι στην υφή, ή δεν έχει καμία σχέση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμίζει κάπως τους εργολάβους, που λέμε εδώ, που αντί για καρύδι, έχουν αμύγδαλο.
    Και έτσι ενωμένα με μαρμελάδα, όνειρο !!
    Τα 80 κομμάτια, τα εννοώ 40 διπλά. Σωστά;
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμμμμ τέλειαααααααααααα .... πήρα 2-3 γιατί μια λιγούρα την έχω :))))
    Καλημέρα & καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλέ κοριτσάκια μου ! τέλεια φαίνονται τα καρυδάτα! μπραβο Μπετούλα μου και ευχαριστούμε και την Κλαιρη που μας δίνει τα μυστικά της !!!!

    σίγουρα θα τα δοκιμάσω !!!!

    φιλια πολλά και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτά γίνονται τέλεια με μια κρέμα γκανάς, το κακό είναι πως εμείς τα τρώμε όλα σε μια μέρα!!!!!!
    δεν αντιστεκόμαστε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oh these look good. I'll have to try that amount of cooking time. I usually cook meringue based dishes for longer on a lower temperature. This sounds good and energy efficient!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν και αργησα σημερα, ελπιζω να εμεινε ενα να δοκιμασω, φαινονται πεντανοστιμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμα φαίνονται τα καρυδάτα και εύκολα.
    Μπράβο και στις δύο σας.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Betty μου φαίνονται πολύ νόστιμα τα καρυδάτα σου! Πρέπει να τα δοκιμάσω! Και εγώ όπως λέει και η Λιζ ψήνω τις μαρέγκες σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να μένουν λευκές. Όμως οι δικές σου μου φαίνονται ωραίες με αυτό το χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν ήμουν μικρή, μπορούσα να φάω τονους από δαύτα! (όχι πως τώρα δεν μπορώ, αλλά λέμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπέτυ μου πρέπει να ειναι εξαιρετικά!
    Φαίνονται πολύ αφράτα και με μαρμελάδα βερύκοκο πρέπει να είναι σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενδιαφέρουσα γλυκοπρόταση!
    Φιλάκια Μπέττυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έμεινε κανένα!!! Έχω μια λιγουρίτσα! Μπέτυ μου αρέσουν πάρα πολύ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπέτυ, χίλια ευχαριστώ και πάλι λίγα είναι. Το αγαπημένο μου γλυκό από το ζαχαροπλαστείο. Ούτε και είχα διανοηθεί να το φτιάξω. Και όμως φαίνεται τόσο εύκολο. Η εμφάνισή τους είναι ίδια με αυτά που αγοράζω εγώ. Φαντάζομαι όμως ότι η γεύση των δικών σου θα είναι σαφώς ανώτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @big mama: ναι θυμίζουν λίγο τους εργολάβους, είναι όμως ακόμα πιο αφράτα!

    @Δύσπιστε σωστά, μονά τα μέτρησα και ήταν 80, άρα διπλά 40, βέβαια δεν πρόλαβα να τα ζευγαρώσω όλα, μου τα έφαγαν μονά!!!

    @Αστεράκι, ίσα που πρόλαβες!
    σε φιλώ...

    @Μαρία μου να τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε, είναι καταπληκτικά!

    @γαστεροπλήξ μου, εδώ να δεις τι έγινε! ούτε καταφέραμε αλλά ούτε και θέλαμε να αντισταθούμε!!!

    @cupcakes, I followed Clairy's exact orders and the result was more than satisfying!

    @Ελευθερία, κόπιασε, έχω κρύψει λίγα για τους φίλους!

    @Λίνα, πράγματι πανεύκολα... δοκίμασέ τα!

    @Αγγελική μου, το χρώμα εν μέρει οφείλεται και στο καρύδι...

    @kiki, αααχ κι εγώ δυστυχώς ακόμα το ίδιο!

    @Ελενάκι μου και για σένα έχω φυλάξει...φιλιά πολλά!

    @50fm να σας γλυκάνω θέλω, όπως με γλυκαίνετε και σεις με την παρέα σας...

    @Λίλα, προλαβαίνεις-δεν προλαβαίνεις... ανάρπαστα έγιναν!

    @despoina είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται! και όπως λες η γεύση τους καμμία σχέση με τα αγοραστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΜΜ τι λιχουδιές είναι αυτές!!!!Στόλισες και το μπλογκ σου,καλές γιορτές σου εύχομαι :)

    Καλό βράδυ
    χχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κορίτσια ...έχω τόσες καρυδιές στο κτήμα που όποα θέλει καρίδια μπορώ να σας στείλω!
    Η πρώτη συνταγή που θα κάνω είναι αυτά τα ...γλυκά καριδάτα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπεττυ μου φαινονται πολυ νοστιμα!.
    Και πρωτοτυπα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. hello..your Καρυδάτα loooks very delicious.I want to make that sure..
    Greetings and hugs
    Cali

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τα εψαχνα καιρο με την πρωτη ευκερεια θα τα φτειαξω είμαι σιγουρη ότι είναι τελεια η dhmhtra που εχει πολλες καρυδιες μηπως μας πουλαει καρυδια αν το διαβασει θα ηθελα !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τα εψαχνα καιρο είμαι σίγουρη θα είναι τελεια θα τα φτιαξω συντομα είναι τα αγαπημενα μου!!!!!!!!!!η dhmhtra που εχει καρυδιες θέλει να μου πουλησει????πολύ θα το ηθελα αν διαβασει το σχολιο!!!!!ευχαριστω Betty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα ηθελα να ρωτησω αν μπορουμε να βαλουμε και κακαο στο μειγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...